ALEG SA DESENEZ

Caut pana gasesc…

schita batrani

…linia potrivita, bineinteles.

Salut! 🙂

Iti doresc o zi de Dragobete superba. Si bine ai venit pe alegsadesenez.com!

Azi m-am asezat frumos in pat si am schitat  avand in fata imaginea a doi batranei haiosi, cu limbile scoase,  ascultand muzica la casti. Mi-am zis: “Ce imagine mai potrivita pentru o zi de 24 februarie, de Dragobete?”

Cu ocazia asta vreau sa-ti spun si cateva cuvinte despre schita, desenul acela rapid cu care ne uimesc multi artisti desavarsiti.

E un lucru  pe care il inveti doar schitand, se numeste LIBERTATE DE MISCARE SAU NATURALETE IN DESEN, daca preferi asa.

Concentrata prea mult pe perfectiune, pe fiecare detaliu al desenului, mi-am dat seama la un moment dat ca am devenit rigida in miscari.

Stii momentele acelea in care desenezi, stergi, iar desenezi, iar stergi, iar desenezi, iar stergi… si nu iese tocmai cum ai vrea tu sa iasa?

Da, e naspa faza si frustrant rau pe deasupra. 🙂

Asta e un indiciu ca e timpul sa te apuci sa schitezi.

Schita este definita prin rapiditatea in executie.

Uneori e chiar o provocare pe care trebuie sa ti-o pui. Lasa detaliile deoparte, permite-ti doar patru minute pentru un desen si suprinde esenta, exact liniile care sunt caracteristicile personajului, peisajului, obiectului pe care il ai in fata.

Lasa deoparte chiar si guma de sters. In schimb cauta linia potrivita pana o gasesti, prin multe liniute subtiri.

Joaca-te! Lasa mana libera. Relaxeaza-te chiar. Urmareste in schimb proportiile, liniile care definesc miscarea daca ai un personaj sau obiect in miscare.  

 

Si acum sa revenim la schita noastra.

1. Ca in orice desen, incepem prin a defini pozitia personajelor pe foaia de hartie prin cateva linii.

schita batrani 1

2. Vii cu alte linii usoare care sa-ti indice unde o sa fie ochii, gura, nasul, mustata…

schita batrani 2

3. De aici tot vii cu alte si alte mici detalii pe care le adaugi rapid, in functie de ce anume ti se pare important sa fie prezent in desen

schita batrani 3

4. Alte detalii…

schita batrani 4

5. Alte detalii…

schita batrani 5

6. Si in final cateva accente. Chiar si schita are accente.

schita batrani

A schita inseamna a-ti nota o idee. E ca si cand ai avea in minte o idee pentru o carte si incepi prin ati nota aceasta idee prin cateva cuvinte care sa surprinda exact esenta cartii, punctele principale, punctul culminant reprezentate de accente.

E un exercitiu bun si chiar ti-l recomand atunci cand te simti blocat pe anumite desene, printre detalii ce nu ies cum iti doresti. Iti stimuleaza creativitatea, te provoaca sa vezi ce este esential in fiecare desen si astfel sa faci centrul de interes exact unde trebuie, iti reda libertatea de miscare.

Inca ceva; cand e vorba de schite, conteaza mult cantitatea, nu calitatea desenelor. O sa dureze ceva pana o sa simti ca totul este extrem de simplu. Eu, spre exeplu, imi e mult mai usor sa ma complic decat sa ajung la esenta. 🙂

Totul incepe prin a-ti acorda 4 minute, doar 4 minute in care sa iei o imagine si sa surprinzi esenta. Joaca-te daca vrei cu niste prieteni, cu partenerul de viata, cu copii. Deseneaza-i in timp ce dorm sau, mai bine, in timp ce se stramba.

Sper ca ti-a placut articolul de azi. Lasa-mi un comentariu jos si spune-mi ce ai reusit sa faci in aceste 4 minute. Daca ti se pare interesant da un share la articol sa afle si prietenii tai despre el.

Sa ai zi superba in continuare.

Alina Militaru

4 thoughts on “Caut pana gasesc…

  1. Ildi

    Alina,

    citesc cu drag articolele tale, esti foarte explicita, scrii foarte clar.

    E buna ideea cu schita, si eu o folosesc la articole, exact asa cum ai amintit.

    Multumesc, cu drag, Ildi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *