ALEG SA DESENEZ

Cum inveti sa desenezi capul din orice pozitie iti doresti

Salut, omule iubitor de frumos!

In ultimul timp mi-am descoperit un interes deosebit pentru miscare si expresivitate (in desen bineinteles). Am exersat corpul uman  si acum ma intorc la portret.

Am gasit acum ceva timp, pe youtube, un exercitiu interesant, explicat de Sinix, menit sa te ajute sa desenezi capul din orice unghi, din imaginatie. Mi-a atras atentia din prima: e un exercitiu cu pasi precisi si cu grade de dificultate care mi-au demonstrat ca stiam deja mare parte din proces. Nu ramanea decat sa-mi fac curaj si sa urmez acesti pasi. (Mi-am dat seama ca tocmai ideea asta de a imparti o sarcina in pasi precisi, masurabi simplifica totul foarte mult si invat mult mai repede asa).

Am ramas cu gandul sa-ti arat si tie exercitiul acesta, in caz ca portretul iti da batai de cap cand vine vorba de a-l desena din unghiuri diferite si/sau din imaginatie.

(Ca o paranteza: eu am folosit pentru exercitiul de azi un liner cu tus mov fiindca mi s-a parut mai vizibil in fotografii. Iti recomand insa sa folosesti creionul. Chiar daca nu e nevoie sa modifici cine stie ce, posibilitatea de a sterge o linie ajuta.)

1.Incepi prin a desena o foaie simpla de hartie. Nu e altceva decat un dreptunghi. Tine seama de perspectiva; atunci cand e culcata pe o suprafata (adica nu o vezi din fata) latura care e mai departe de privitor pare a fi mai mica decat cea din fata.

Prima foaie e vazuta perfect din fata, a doua e asezata pe o suprafata si se vede in perspectiva. A treia e o foaie usor curbata, care sta asezata pe o suprafata.

2. Deseneaza foaia asta de hartie usor curbata din cate pozitii iti poti imagina, pana iti vine usor s-o faci si iti poti chiar imagina foaia asta plutind prin fata ochilor.3. Dupa ce iti vine usor sa desenezi foaia simpla trecem la urmatorul nivel.

Ii adaugam acum o forma simpla pentru nas, doua puncte pentru pozitia ochilor si o linie pentru pozitia gurii.

Ai in dreapta jos nasul vazut din fata si vazut din lateral, asa cum l-am simplificat eu. Vezi ca nasul iese in relief pe suprafata hartiei. Ochii si gura raman plate deocamdata. Experimenteaza pana iti vine usor sa desenezi formele acestea ciudate.

4. Ne jucam ceva mai mult cu trasaturile figurinei noastre. Am adaugat doua linii, pentru pometi si ureghi foii de hartie. Buzele ies si ele in relief, chiar daca raman simplificate la trei linii ondulate. Am mai adaugat cateva linii la ochii; pleoapa de sus, sprancene si o linie care sa indice adancitura dintre ochii si nas.

Joaca-te si cu asta pana iti vine usor.

Din nou, de preferat sa lucrezi cu un creion. E mai usor sa modifici la nevoie.

Tine seama de perspectiva; cu cat sunt mai departe de ochii privitorului, cu atat trasaturile sa ingusteaza. Chipul uman se poate imparti in trei parti relativ egale (diferentele sunt minore si dau caracterul fiecarei persoane in parte):

  1. fruntea (de la baza parului pana la nivelul sprancenelor)
  2. nasul
  3. gura (de la baza nasului pana la barbie)

Cu cat e mai departe de privitor cu atat aceste segmente par mai scurte. Exemplu prima figura din imaginea de mai jos: vazut din perspectiva asta cel mai mare segment este cel al gurii. Nasul se ingusteaza mult iar fruntea si mai mult.

5. Pentru ultimul segment modelam mandibula, finisam mai mult trasaturile si obtinem un fel de masca pe care o sucim in diferite pozitii.

Daca ai urmat primii pasi asta ar trebui sa-ti vina destul de usor desi nu e nevoie sa-ti iasa din prima.

Cam atat pentru ziua de azi.

Mie mi s-a parut foarte practic si folositor exercitiul acesta dar sunt curioasa cat de mult iti foloseste tie. Daca il pui in practica astept comentariul tau sub articol, sa-mi spui daca ai vazut progrese in desenele tale.

Spor si inspiratie.

Alina Militaru

 

PS: In toamna asta am pregatit doua cursuri: unul pentru copii (ilustratie pentru dezvoltarea creativitatii) si unul pentru adulti (portret in creion pentru a pune pe hartie oamenii dragi si frumosi). O sa revin sambata dimineata cu toate detaliile asa ca, daca te intereseaza ramai aproape. 🙂

3 thoughts on “Cum inveti sa desenezi capul din orice pozitie iti doresti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *