ALEG SA DESENEZ

Cumparand materiale pentru desen

Salut! Bine aţi revenit pe alegsadesenez.com.

Azi o să vă vorbesc despre materialele necesare pentru desen. Din experienţă ştiu că nu mulţi ştiu ce fel de materiale să cumpere pentru ca desenele lor să iasă cum trebuie, mai ales acum când avem la dispozitie atât de multe variante.

Dacă intraţi într-un magazin de specialitate, ceea ce vă şi recomand, o să găsiţi o varietate de culori, creioane si tipuri de hârtie care ar putea stârni imaginaţia multor împătimiţi ai desenului, sau v-ar putea cu uşurinţă da dureri de cap.

Adevărul e ca nu aveţi nevoie de prea multe unelte ca să începeţi să desenaţi. Probabil că găsiţi şi acasă câteva creioane, hârtie şi o gumă de şters.

Dacă nu sunt fabricate special pentru desen, nu vă garantez că desenele voastre o să iasă extraordinar de bine, dar pentru început, trebuie să recunosc şi eu că a fi capabil sa improvizezi se poate dovedi a fi o calitate extraordinară în multe împrejurări.

Asta îmi aduce aminte de o colegă din liceu care a venit la orele de desen cu cărbuni de grătar, în loc să cumpere cărbune special pentru desen. Oricare ar fi fost motivul pentru care ea a ales asta, eu am admirat-o pentru ingeniozitatea ei. Asta arată că indiferent de faptul că nu ai la dispoziţie materialele necesare, nu ai timp sau bani să le cumperi, alegi să desenezi  cu ce ai la dispoziţie. Lăsând improvizaţia la o parte, suntem totuşi într-un magazin specializat, şi trebuie să alegem.

CAIETE SI HARTIE PENTRU DESEN

Cum spuneam mai devreme, într-un magazin de specialitate, tipurile si culorile hârtiei variază foarte mult. Eu o să va spun câteva caracteristici ale hârtiei si pentru ce tehnică de desen a fost fabricată dar sunteţi liberi să încercaţi ce doriţi şi în ce mod doriţi.

În primul rând trebuie să ştiţi că hârtia pentru desen este fabricată fără acid, ceea ce înseamnă că are o durată de viată mai lungă şi nu îngălbeneşte.

Alt lucru, caietele de desen, au coperta din carton tare. Poate credeţi că nu e un detaliu foarte important dar, dacă vă place să desenaţi în natură desenele voastre o să fie în siguranţă, ca să nu mai spun că acel carton se poate dovedi un suport minunat.

Multe dintre aceste caiete sunt cu spirala, iar foile sunt detaşabile. Dacă terminaţi un astfel de caiet, păstraţi cartonul. Cum spuneam, e un suport foarte bun pentru hârtie si nu are nici o textura care să rămână imprimată pe o hârtie mai subţire.

Mărimile variază. Cumpăraţi-o pe cea care vă convine mai mult. Eu folosesc A4, cu spirală într-o parte. Sunt şi mai mari, sunt şi mai mici de atât.

Acum, hârtia e diferită. Sunt cele subţiri, de 90 de grame pe metru pătrat (de obicei scrie pe ele 90 g/m2) care sunt folosite la schiţe şi desene în creion. Un astfel de caiet are 120 de foi.

Sunt şi altele mai groase, de 160 grame pe metru pătrat, care se folosesc pentru desenele în acuarele. Acestea au 50 de foi.

Pe de altă parte, puteţi să vă luaţi un bloc de desen care are mai puţine foi sau pur si simplu foi, care variaza ca marime de la A4 la foi de un metru jumatate pe un metru, daca nu ma insel.

Trebuie să ţineţi seama şi de textură. Sunt foi cu o textură foarte fină. Pe acestea se poate face nişte schiţe rapide sau desene în creion reuşite, cu treceri fine de haşura între lumină şi umbră. Din experienţă vă spun să staţi departe de cele mult prea fine, aproape lucioase. O să vă fie foarte greu, dacă nu imposibil să desenaţi umbrele.

Sunt foi cu o textură mai rugoasă, dar totuşi destul de fină. Pe aceasta se poate face foarte multe putându-se crea o scara vastă de valori de la lumina la întuneric. Sunt foarte bune pentru studii în creion.

Mai sunt, bineînţeles şi foi cu o textură puternică, rugoasă la pipăit. Pe astfel de hârtie, care este şi mai groasă, se poate lucra in mai multe tehnici, creion, cărbune, acuarele, culori acuarel, tuş. Nu stiu cat de bine se vede, dar cam asa arata textura la foaie:

CREIOANE Pentru început nu aveţi nevoie decât de câteva creioane. Ele vin cu o duritate diferita, în două mari grupe, H-urile si B-urile.

În cuvinte puţine, H-urile sunt foarte bune pentru construcţie şi o haşură foarte fină pentru zonele luminoase, ele fiind foarte dure. B-urile sunt creioane cu o mină mai moale, sunt folosite pentru a haşura părţile medii şi întunecate.

Aveţi aici o scală a valorilor acestor creioane:

Eu nu folosesc din gama H-urilor decât HB. Celelalte îmi par mult prea dure. Am auzit că le folosesc foarte mult cei din arhitectură. În schimb, mi-am dat seama că folosesc foarte mult B si 2B şi pentru zonele întunecate, destul de puţin, 5B şi 6B.

Deci, dacă vă întrebaţi ce creioane să cumpăraţi la început, eu vă recomand HB sau B, pentru construcţie şi zonele luminoase, 2B sau 3B pentru valorile medii, si un 5B sau 6B pentru zonele foarte întunecate. Cu trei creioane o sa vă descurcaţi foarte bine.

UNELTE DE STERS Cumpăraţi o gumă de şters cât mai bună. Eu folosesc o gumă Stabilo şi sunt mulţumită. Credeţi-mă că poate fi foarte frustrant când nu reuşiţi să ştergeţi cum trebuie. Am avut şi gume proaste.

Vă mai recomand să vă luaţi şi o gumă plastică. Asta se foloseşte la cărbune dar o puteţi folosi şi pentru creion. Se poate modela ca plastilina şi are avantajul că puteţi oricând să o faceţi subţire pentru a şterge locurile înguste. E o adevărată plăcere să vă jucaţi cu ea.

UNELTE DE ASCUŢIT Vă recomand să staţi departe de ascuţitorile colorate şi sclipicioase din comerţ. Alegeţi o ascuţitoare simplă, din metal, preferabil cu două intrări, una pentru creioane obişnuite, şi una pentru creioane mari.  E foarte rezistentă. Singurul motiv pentru care am schimbat-o în ultimii 4 ani a fost fiindcă am pierdut-o pe prima. Am găsit-o într-un final şi acum am două.

În caz că nu ştiţi cum arată, am aici o poză:

INSTRUMENTE PENTRU AMESTECAT. Ce înseamnă a amesteca pentru desen? Este procesul de a şterge suprafaţa haşurată cu un şerveţel de hârtie pentru a obţine o trecere mai fină între lumină şi umbră şi a şterge orice linie vizibilă produse de haşură.

V-aţi prins şi voi, probabil ce se foloseşte: şervetele de hârtie, prosoape de hârtie pentru zonele mai mari, beţigaşe pentru urechi pentru zonele înguste.

Recunosc că eu mai trişez din când în când, şi îmi folosesc şi degeţelele, chiar dacă ştiu că nu e bine. Degetele se murdăresc repede şi risc să murdăresc foaia. Pe de altă parte, degetele au o anumită grăsime naturală şi lasă urme.

MAPĂ PENTRU PORTOFOLIU Pentru a avea grijă de lucrări, aveţi nevoie de mapă portofoliu. Dacă lucraţi pe hârtie A4 vă puteţi descurca foarte bine şi cu o mapă mică, simplă, dar, dacă hârtia ajunge la dimensiuni de un metru pe şaptezeci (apropo, găsiţi şi hârtie de astfel de dimensiuni în magazin) aveţi nevoie de o mapă serioasă, mai ales că, dacă v-aţi apucat să desenaţi pe asemenea dimensiuni aţi investit foarte mult în lucrări. Arată cam aşa şi sunt de diferite mărimi: O altă variantă ar fi tuburile. Protejează foarte bine hârtia de umezeală  dar va trebui să o faceţi sul ca să intre.

ALTE UNELTE Ar mai fi câteva lucruri care v-ar putea fi de folos. – un cuţit sau cuter se va dovedi foarte folositor pentru a tăia hârtia.

– o riglă mică. Chiar dacă suntem artişti şi se presupune că ar trebui să tragem lini drepte cu mâna liberă, o riglă e întotdeauna foarte bună.

– sprai fixativ special pentru cărbune şi creion. Se foloseşte în special pentru cărbune dar e folositor şi pentru creion. Aveţi în atenţie numai:

– citiţi instrucţiunile de folosire – pulverizaţi numai într-o zonă bine aerisită – aveţi grijă să pulverizaţi la o distanţă de cel puţin 30 de centimetri (mai puţin înseamnă mai mult). – nu-l folosiţi pe lucrările neterminate fiindcă s-ar putea să nu mai puteţi şterge ce nu vă place. – s-ar putea să nu mai puteţi desena foarte bine pe o suprafaţă pulverizată. Bun. Cam atât pentru ziua de azi. Dacă v-a fost de ajutor lecţia de azi vă rog să-mi spuneţi. Dacă aveţi alte întrebări, nu ezitaţi să întrebaţi.

Vă salut, Alina Militaru.

Tagged on:

42 thoughts on “Cumparand materiale pentru desen

   1. Pop Alex

    Buna . Sunt un tanar incepator in arta desenului in creion si vreau sa imi extind gama de creioane / ustensile si nu stiu de unde as putea achizitiona creioane sau aceste foi de desen bine concepute . Am deocamdata creioanele de tip HB 2B 4B 5B 6B 7B 8B 2H si as dori sa imi cumpar si 9B 10B 11B 12B , sau 3H 4H 5H 6H . Se gasesc in supermarket ? Sau in librarii ? Iar foile de calitate de unde le pot cumpara , sau cel putin bune pentru desen in creion ?

    1. Alina Militaru Post author

     Buna, Alex.
     Cred ca te limitezi putin. Ai deja mai multe creioane decat ai nevoie pentru a incepe. Nu ai nevoie de mai mult de atat. Apuca-te de treaba. Sunt aproape sigura ca in final nu o sa folosesti nici jumatate din creioanele pe care le ai.

     Eu am nevoie neaparat de doar 3 creioane; 1B pentru constructie si zonele luminoase (la nevoie merge si 2B sau HB), 3B pentru hasura si 6B daca am zone foarte intunecate sau pentru accente si zone de interes. Pe astea le schimb foarte des si am invatat sa am rezerve fiinca nu stiu niciodata cand se termina. Restul sunt mai mult de rezerva; le folosesc la ocazii speciale.

     Nu stiu de unde le ai tu dar se gaseasca in librarii cum e Diverta si in magazine din astea mari cum e Kaufland. E posibil sa se gaseasca si in librarii mai mici; nu-ti garantez dar intreaba.

     In ceea ce priveste hartia de desen, la fel ca in cazul creioanelor ar trebui sa se gaseasca destul de usor in librarii si magazine mari. Mai multe detalii despre ce sa cauti cred ca am scris in articol.

     Apuca-te de treaba cu ce ai! 🙂

    1. Alina Militaru Post author

     Am facut anul trecut si pun la cale cateva si anul acesta. Numai sa fii abonata pe blog cu numele si adresa de mail ca sa fii anuntata din timp.

 1. Dicu Ana-Maria

  Hei!:)sunt o tanara desenatoare si vreau sa imi dai cateva sfaturi.Pentru inceput as dori sa te intreb cam ce acuarele sa folosesc pentru ca mereu m-a derutat aceasta intrebare si ce materiale mi-ar trebui pentru a realiza un desen cat mai realistic(adica sa fie aproape ca o fotografie).Multumesc foarte mult:*

  1. Alina Militaru Post author

   Salut, Ana-Maria! 🙂

   In ceea ce priveste acuarelele, eu le folosesc pe acestea in ultimul timp si sunt foarte, foarte multumita de ce pot realiza cu ele: http://www.profiart.ro/catalog/product/set-16-acuarele-rusesti-sonnet

   Cat despre celelalte materiale si ustensile necesare pentru un desen realist: ai nevoie de putin talent, ceva mai multa munca, curiozitate cat cuprinde, rezistenta la greseli si descurajari (vor fi destule),un creion, o guma de sters, o ascutitoare si o foaie de hartie.

   Ca sa fiu sincera, fiecare artist are propriile instrumente cu care ii merge bine, propriul stil de lucru pe care si-l formeaza cu timpul.

   Incepe cu orice ai la indemana si de cate ori ai ocazia incearca si alte instrumente.

   Daca stii engleza, iti las un link catre un video unde se vorbeste despre intrumentele necesare pentru desene realiste. Cred ca e un inceput bun:
   https://www.youtube.com/watch?v=Xpz4-0MVrTg&feature=c4-overview&list=LLatKPAcVH-Xq70O3tp3iCHw

   Sa ai spor la lucru, Ana! 🙂

  1. Alina Militaru Post author

   Poti sa-mi lasi un mesaj pe pagina de facebook a site-lui sau, daca esti abonat, poti sa-mi trimiti mesaje pe adresa de mail. Raspund la toate mesajele pe care le primesc.

 2. Daia

  Buna. Am gasit prin casa un creion 2HB. Nici nu stiam ca exista asa ceva. La ce se poate folosi? Sau care e diferenta intre 2HB si HB?

  1. Alina Militaru Post author

   Nici eu nu stiam ca exista 2HB. Incearca-l! Pune-l pe hartie si vezi ce stie sa faca.
   Eu folosesc de ani de zile doar creioane din gama B.
   H-urile au mina putin prea tare, eu am tendinta sa apas mai tare pe hartie si lasa urme.
   Nu stiu unde sa incadrez 2HB – ul. Compara-l cu 2H si 2B si spune-mi si mie care e concluzia.

 3. ju;

  buna Alina , bune sfaturi, pt un amator (fara pregatire) dar cum spuneai pasiunea …….am sa urmaresc articolele ta;le in continuare….

  1. Alina Militaru Post author

   Salut, Cristina! Nu sunt sigura la ce te referi. Faza cu creioanele nu e chiar atat de complicata. Incearca-le si vezi care-ti foloseste mai bine in fiecare situatie. De multe ori la asta se reduce totul.

   Ideea la care vreau sa ajung e sa nu te adancesti prea mult in probleme teoretice. Desenul inseamna in 99% practica, exercitiu, experimente de tot felul. Ce functioneaza pentru mine sau ce-mi place mie nu trebuie neaparat sa mearga si pentru tine.

   Eu folosesc 1B pentru schite, constructia unui portret sau orice altceva. 2B si 3B pentru valoratia de baza, pe suprafetele mari (cu exceptia obiectelor foarte intunecate) si mai am la indemana un 5B sau un 6B pentru accente si umbre puternice.

 4. Andrea Kondrad

  Buna ziua,

  As dori un sfat in legatura cu pictura pe material textil. As dori sa fac un tablou, dar nu am panza, asa ca voi folosi un cearceaf… ce ustensile si materiale am nevoie pentru acesta? Pot folosi culorile in ulei pentru un material textil?

  Cu stima,
  Andrea Kondrad

 5. Marius Morse

  Buna, imi place sa desenez (doar cu creionul) cu toate ca nu o fac foarte des si nici nu stiu intre in ce sa’ma impart… Sa revin, imi place desenul cu toate ca sunt amator asa ca am cateva probleme la care sper ca ma poti ajuta.
  1 Cu cat desenez mai mult (un desen putin mai “complex” cu multe linii) muradresc foaia, imprastii cu mana (mi’se murdareste podu’ palemi) si raman peste tot urme de creion iar asta ma enerveaza/scoate din mintii, sterg ce pot, pe unde pot cu radiera dar tot ramane, nu pot sterge pe langa fiecare linie milimetric sau in spatii de cativa milimetrii…
  Intrebare este cum scap de acest mic (mare) “obstacol”?
  2 Imi poti recomanda 2/3 radiere bune pentru ca ce am eu sunt luate dela taraba la 1 leu si sunt de tot rahatu… Asta desigur se leaga daca pot spune asa “in mod indirect” de problema ca murdaresc hartia, deci imi trebuie o guma de sters buna.
  3 Am vazut la cineva in videoclipuri ca foloste un creion care nu se sterge cu radiera, deseneaza cu el peste schita linia finala, sterge cu guma ce ramane din schita fara sa se duca si linia finala sau sa se imprastie. Stii de unde pot face rost de un astfel de creion sau ceva de genul asta? Uite un link sa vezi despre ce creion vorbesc https://www.youtube.com/watch?v=rSIdwDIAVBw
  Ar mai fi de spus ca trag foarte multe linii si le sterg pana imi place cum iese, asta in momentele cand ma “impotmolesc”, cam 50% dintr’un desen il fac in modul asta. Cu toate ca trag linii subtiri s’a le pot sterge tot raman urme de creion sau il “intind” pe foaie si la mai multe stersaturi se accentueaza ceea ce rezulta intr’un alt factor la primele mele 2’ua probleme.
  Pe scurt, cum numai intind urme de creion pe foaie, vreau o guma buna de sters si daca stii vrun creion care nu se sterge.

  1. Alina Militaru Post author

   Salut, Marius! 🙂
   S-o luam pe rand, asa cum ai facut-o si tu.
   1. Partea cu murdaritul hartiei cred ca ne confruntam toti cu ea. Nu sunt tocmai persoana care lucreaza cel mai curat cu creionul (de carbune nici nu vreau sa ma ating tocmai din cauza acestei probleme) dar am rezolvat-o in mare parte punand o hartie curata, de xerox intre mana mea si hartia pe care desenez.
   Daca vreau sa fiu mai sigura de atat ma spal inainte pe maini cu apa si sapun ca sa indepartez orice urma de ulei pe care pielea il secreta natural si poate lasa urme urate pe foaie la atingere.
   Un alt lucru pe care eu, personal vreau sa-l fac; o sa investesc intr-un fixativ de carbune.Desenele ies destul de bine daca urmez pasii de sus dar se murdaresc la depozitare. Cumva creionul reuseste sa se intinda cand se atinge foaie de foaie.

   2. Nu dau nici eu foarte mult pe radiere.
   Am intalnit si eu radiere foarte proaste dar in general nu sunt pretentioasa. M-am uitat sa vad ce folosesc in momentul acesta. Radiera se numeste “factis”. Am mai avut la un moment dat Rotring Tikky iar daca vrei un nume mai cunoscut Faber Castell.
   Iti mai dau un link spre profiart. Am vazut de ceva timp niste radiere tip creion sau creion mecanic. Sunt facute pentru detali de mare finete. Nu am folosit pana acum dar vreau sa iau cand o sa lucrez mai serios in creion (momental folosesc mai mult tusul si acuarelele).
   http://www.profiart.ro/catalog/category/radiere

   3. La asta nu am un raspuns dar foarte interesant filmuletul, intrigant. Mi-ar placea si mie sa aflu de creionul acesta care nu se sterge. 🙂
   Faza cu liniile trasate si sterse in mod repetat ni se intampla tuturor, in special cand desenam din imaginatie. De asta sunt mai multe etape prin care se trece de la schita initiala pana la lucrarea finala.
   Cand e ceva important se transfera desenul de pe foaia initiala pe care dezvoltat ideea, pe o alta foaie inainte sa se puna culoarea, tusul sau hasura in creion. Poti folosi o masa cu lumina (cred ca asa se numeste), vechiul si binecunoscutul geam, la lumina zilei sau metoda asta:
   https://www.youtube.com/watch?v=I1p4LE7Qo6c

   Sper ca ti-am fost de folos. Succes!

  1. Alina Militaru Post author

   Depinde de dimensiune, grosimea foilor, etc.

   Eu am avut un caiet de genul acesta o perioada, dimensiunea A4:
   http://www.profiart.ro/catalog/product/carnet-de-schite-canson-notes

   Mi-a placut ca foile au o dimensiune rezonabila si ma pot juca pe ele si cu culori de genul acrilicelor si acuarelelor chiar daca e nevoie de putina atentie in cazul acuarelelor.

   Dar poti la fel de bine sa iei un caiet de schite cu foi mai subtiri, mai ales daca lucrezi mai mult cu materiale uscate si ocazional cu acuarele, markere, acrilice, etc. Cel din link-ul de mai sus are hartie de 120 grame pe metru patrat.

   Ar merge foarte bine si unul de 100 de grame pe metru patrat iar cand vrei sa lucrezi cu culori lichide folosesti alta hartie pe care mai apoi o lipesti in caietul de schite.

   Eu am pus ochii pe acesta si vreau sa-l comand la sfarsitul acestei luni:
   http://www.profiart.ro/catalog/product/caiet-de-schite-canson-one

   1. Palău Stelian

    Bună Alina. 🙂 De unde aș putea achiziționa acel sprai fixativ pentru cărbune și creion? Ar fi o unealtă foarte folositoare, ținând cont că eu desenez doar în creion.

    1. Alina Militaru Post author

     Buna!

     Eu imi iau produsele de pe profiart de vreo doi ani de cand nu mai stau intr-un oras mare, cu un magazin de specialitate bine aprovizionat cu tot ce-mi doresc.

     Iti las un link cu fixativul pe care il am acum. Nu am avut ocazia inca sa-l folosesc decat odata deci nu stiu sa-ti spun mare lucru dar cred ca-si face treaba bine.

     http://www.profiart.ro/catalog/product/fixativ-spray

 6. Madalin

  Am o problema . Nu inteleg teoria culorilor.M-am uitat la unele tutoriale in engleza,dar nu inteleg unele cuvinte,iar google translate nu le traduce bine si nu mai inteleg nimic din ce spune in acel tutorial. Daca as vrea sa desenez pe Spiderman din aceasta poza http://static.comicvine.com/uploads/original/6/63935/3856014-3421362835-comic.jpg ,iar eu n-am unele nuante cum fac sa le obtin? Evident ca desenul pe care o sa-l fac n-o sa arate ca cel din poza pentru ca e facut digital,dar as vrea sa arate bine.Exista vreo teorie despre cum sa fie tonalitatea umbrei fata de tonalitatea de mijloc si fata de cea mai luminoasa?Mentionez ca as vrea sa desenez pe straturi. Desenez de la partea cea mai luminoasa la partea cea mai intunecata .Am inteles ca in pastel,ulei si acrilice se deseneaza invers,de la tonalitatea inchisa la cea deschisa, iar eu vreau sa ma specializez in creioane ,creaioane colorate si acuarele (si putin marker pentru contur).

  1. Alina Militaru Post author

   Ultimul articol pe care l-am scris este despre culori si cred ca te va ajuta sa intelegi mai bine cum se amesteca.

   Incepe cu cercul cromatic pe care o sa-l gasesti in articolul acesta.
   http://alegsadesenez.com/fa-cunostinta-cu-culorile-tale-in-onoarea-acuarelelor-preferate-sonnet/

   Pe internet o sa gasesti o multime de cercuri cromatice, unele simpliste cu cele 3 culori primare (rosu, galben, albastru) si 3 culori secundare obtinute din cele primare (portocaliu, verde, violet). Daca preferi incepi cu unul simplu. Altele mai complexe care te duce mai departe.

   Ce au in comun e ca toate incep cu 3 culori: rosu, albastru si galben si se creeaza pe rand toate celelalte culori.

   Daca nu stii sa desenezi cercul acela poti sa printezi imaginea cu el necolorat, de preferat pe o hartie mai groasa ca sa te poti juca apoi in voie cu acuarelele.

   Experimenteaza si vezi ce iese. Mai ai apoi inca doua exercitii in acelasi articol iar cand termini cu acesta mai gasesti pe site articole despre cele 7 contraste ale culorilor care iti pot fi folositoare. Iti las link doar catre ultimul. Mai departe te descurci singur.

   http://alegsadesenez.com/contrastul-de-calitate-prim-plan-plan-secundar-fundal-6/

   Spor la lucru.

 7. matasaru stefania

  Buna!Sunt incepatatoare deci nu am stiut ce trebuia sa folosesc pana acum cateva minute.Am o intrebare.Tu cand ai inceput sa desenezi ce ai facut prima oara ?Portrete,peisaje sau ai incercat sa faci schite cu haine?Imi e foarte frica cand incep sa desenez.Simt ca nu imi va iesi ce vreau sa fac,ca acel desen sau acele desene nu ma vor duce nicaieri,dar simt ca intr-o zi voi deveni designer.Problema e ca nu ma sustine nimeni.Toti cred ca e o prostie.Daca as incepe sa fac meditatii ce m-ar invata,ai idee?

  1. Alina Militaru Post author

   Buna, Stefania!

   Eu am inceput pictand icoane fiindca asta atragea atentia parintilor mei si copiind bani pe geam cu care apoi ma jucam cu frate-miu.

   In liceu am facut in primii doi ani, clasa a noua si a zece, naturi statice (oale si ulcele imi place mie sa zic). Apoi inca doi ani am studiat portretul.

   In ceea ce priveste facultatea; eu am dat la Timisoara, sectia design vestimentar. Au fost doua probe; o natura statica si o tema de specialitate, un manechin imbracat cu o rochie.

   Daca esti incepatoare eu as incepe cu natura statica, cu lucrurile de baza; formele simple (sfera, cub, cilindru, etc), as invata cate ceva despre proportii, perspectiva, folosirea liniei, hasura.

   Apoi as trece la corpul uman, la studiu dupa corpul uman si in acelasi timp si crochiuri rapizi, de 5 maxim 10 minute, poate chiar mai rapizi.

   Ar mai fi studii si schite dupa materiale, sa vezi cum functioneaza, cum se aseaza pe model.

   Pentru design vestimentar te-ar ajuta sa stii si putina croitorie fiidca tot ce desenezi trebuie transpus apoi in material iar cand te duci la croitoreaza trebuie sa stii sa explici ce sa-ti faca si cum.

   E destul de mult de munca si multe batai de cap pana intelegi anumite lucruri dar e o meserie frumoasa daca vrei s-o practici.

   In ceea ce privesc oamenii care nu te sustin nu stiu ce sa-ti spun. Intr-un fel asta e viata; chiar si cei mai apropiati oameni nu o sa te inteleaga in totalitate si nu o sa te sustina in tot ce faci. La un moment dat va trebui sa iei propiile decizii si sa faci ce crezi ca e mai bine pentru tine.

   Daca inca esti mica de varsta si traiesti cu parintii ai noroc ca te-ai nascut noastra, a informatiei, a internetului. Nu te opreste nimeni sa inveti pe cont propiu, sa cauti, sa te documentezi, sa incepi poate modificandu-ti propiile haine si creandu-ti un stil propiu.

   Parintii si prietenii ne vor binele in cel mai mult timp si o sa inteleaga in final daca vad interesul tau, daca te vad fericita facand ceea ce faci si te vad progresand pe cont propiu.

   Succes!

 8. Sandrina Patrascan

  Buna, draga mea! Apreciez ceea ce faci si iti doresc mult succes si multa inspiratie!
  O intrebare in legatura cu vernisurile sau varnish-urile 🙂 depinde…
  Cand pictezi in acuarela este nevoie de un astfel de lac final? Si daca da, ce recomanzi? Mat, satin ori lucios? Stiu diferenta, dar voiam sa aflu daca ai folosit si cum ti se par?
  Eu am folosit doar fixativ pentru creion si carbune, dar nu si pentru acuarela sau tus.
  Multumesc! Tine-o tot asa! 🙂 Succes!

  1. Alina Militaru Post author

   Buna, Sandrina!

   Eu folosesc un fixativ pentru acuarele. Nu m-am apucat sa ma documentez inca la ce se folosesc vernisurile dar de fixativ am simtit nevoia fiindca acuarelele pe care le folosesc se pot refolosi dupa ce s-au uscat ceea ce inseamna ca daca le ating cu ceva umed e destul de probabil sa-mi stric lucrarea.

   L-am luat de pe profiart dar vad ca nu-l mai gasesc acum.

  1. Alina Militaru Post author

   Si eu am mai folosit spray fixativ pentru par cand nu am avut alta alternativa. Nu stiu ce efecte are pe termen lung (pana la urma fixativul e folosit tocmai pentru a conserva desenul mai mult timp) dar pe moment isi face treaba destul de bine.

 9. florin

  Buna ziua,
  ma poate ajuta cineva cu o informatie? caut de ceva vreme un creion sau marker 0.5 pe alb, nu gasesc asa ceva… caut in special pentru detalii unde nu pot sterge cu guma, am cumparata o gramada de creioane albe insa nu astupa creionul negru… sper sa intelegeti la ce ma refer.

  Multumesc anticipat

  1. Alina Militaru Post author

   Buna ziua.
   Nu stiu nici eu creioane si markere dar daca ajuta eu folosesc pentru detalii, accente si mici corecturi in special in lucrarile de acuarele un pix cu gel alb care acopera destul de bine pe suprafete micute:

   http://www.profiart.ro/catalog/product/pix-gel-uni-ball-signo-um-120ac-angelic-white

   sau, tot de pe profiart mi-am luat o guma de sters, tip creion, pentru detalii, foarte buna:
   http://www.profiart.ro/catalog/product/creion-radiera-cu-perie-52661

 10. Teodor Manole

  Doresc sa editez o carte cu cinci povesti pentru copii,am mare nevoie de un/o desenator talentat pentru a-mi realiza 5 desene,dintre care unul va fi si coperta!

  Daca cineva doreste sa ma ajute,ma poate contacta la adresa dorudoru50@yahoo.ro

  Va multumesc.29.12.2016

 11. Daria

  Buna, e pentru prima data cand va vizitez blogul si vreau sa va spun ca imi place ceea ce faceti! mult succes si continuati tot asa… v-am adaugat la favorite 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *