ALEG SA DESENEZ

Introducere in pictura decorativa One Stroke

Salut! 🙂

Sunt o colectionara a tot ce e frumos si interesant in arta, desen si pictura, recunosc.

Sunt mereu in cautare a stiluri noi de a desena, idei creative, moduri personale si noi de a face lucrurile pe care artistii traditionalisti le-ar respinge instant fiindca nu se incadreaza in reguli.

Nu spun ca tot ce e nou e bun sau ca toate experimentele au succes. Spun doar ca sunt deschisa la aceste experimente.

Cred ca tocmai aceasta deschidere m-a ajutat sa-mi pastrez dorinta de a desena in continuare, de a ma bucura de ceea ce fac.

Eh! As putea continua mult si bine dar prefer sa o las rolul principal in acest articol Amaliei.

Ea are o astfel de tehnica noua si interesanta de a picta. Iti propun sa te lasi cuprins de curiozitate si sa incerci si asa ceva mai ales daca iti place pictura decorativa.

Asteptam ca de obicei comentariile tale sub articol la care iti vom raspunde eu si/sau Amalia.

Bună ! Sunt Amalia Copcea şi sunt artist plastic. Alina Militaru, prietena mea mi-a propus să scriu acest articol pentru oamenii care urmăresc site-ul ei, care sunt artişti tineri interesaţi de frumos. Vă propun o tehnică deosebită, nepromovata în pictura de la noi. Pictura în culori acrilice One Stroke. Această tehnică este minunată pentru că se învaţă foarte uşor şi necesită mai mult exerciţiu decât talent.

Pictura decorativă One Stroke a fost descoperită de artista americană Donna Dewberry. Principiul de la care porneşte această tehnică este realizarea umbrelor prin aplicarea pe aceeaşi pensulă a două culori. Una închisă(puternică), alta deschisă(luminoasă).

Pentru că am scris o carte într-un domeniu aprope inexistent în pictura din România, am avut libertatea de a inova descrierea acestei tehnici. Mă refer la “bucle”. Termenul originar din engleză este “stroke” pe care l-am tradus prin “buclă” având următoarea definiţie : “Bucla este forma realizată cu o pensulă lată pe care sunt îmbinate două culori acrilice şi care poate avea aplicaţii multiple.”

piersicile

Înainte să ne apucăm de pictat.

Pictez de ani de zile şi dacă am învăţat ceva despre mine până acum este că deşi uneori sunt mândră de rezultate, alteori, nu pot face nici măcar o buclă. Totul ţine de starea de spirit. Pentru că am zile când sunt foarte agitată, sau zile când sunt melancolică. Pentru că uneori cad pe gânduri şi rămân acolo. Ce vreau să spun este că nu putem picta tot timpul.

Chiar dacă această tehnică presupune mai multă îndemânare decât talent, acest lucru nu va garantează succesul lucrărilor. Prin exerciţiu puteţi obţine rezultate surprinzătoare. Totul ţine de câţiva paşi simpli.

In primul rând răbdarea. Este cel mai important element. Nu va grăbiţi să faceţi formele. Realizaţi-le încet, în ordine şi pe rând.

Perseverenţă. Fiţi convinşi că nu veţi reuşi din prima încercare, dar asta nu înseamnă că trebuie să va demoralizati. Reţineţi: Acesta tehnică presupune mai mult exerciţiu decât talent. Oricine poate să o facă.

Consultaţi şi alte surse. Găsiţi pe Youtube.com câteva filmuleţe ajutătoare ale autoarei acestei minunate tehnici.

Un alt lucru la fel de important este starea voastră de spirit. Relaxaţi-vă. Pictura este un hobby, trebuie să va încânte. Lăsaţi grijile. Detaşaţi-vă de orice sursă care vă provocă stres. Dacă aveţi copii, s-ar putea să găsiţi în pictură exact activitatea care să va aducă împreună.

Concentraţi-vă toată atenţia pe ce doriţi să creaţi. Nu începeţi nici un proiect cu gândul că s-ar putea să nu va iasă

Vom folosi în descrierea acestei tehnici:

1.Culori acrilice (eu recomand polycolor maimeri) dar puteti incerca orice alta firma. Pana la urma este un hobby si sunteti liberi sa experimentati.

2.O pensula lata cu fire sintetice

3.O pensula subtire pentru detalii.

4.Optional mai folosesc un instrument pentru puncte.

1980681_758442134175695_1207155386_n

Folosim două culori pe care le îmbinăm pe aceeaşi pensulă ca în imagini. Este important să folosim alb pentru un efect mai pronunţat de luminozitate.

10002802_758442127509029_208441079_n

Amestecăm culorile trasând o linie şi mergând pe ea de mai multe ori în direcţiile stânga-dreapta astfel încât vom încarcă pensula cu vopsea şi vom obţine o nuanţă între cele două culori alese.

Pornind de la acest principiu putem face foarte multe forme pe care le vom numi “bucle”.

 1957441_758442120842363_1749344481_n

10000040_758442114175697_1634443613_n1937815_758442130842362_694438168_n

Prin îmbinarea acestor bucle vom putea face minunate modele florale cu care putem decora foarte multe obiecte.

Această tehnică se bazează mai mult pe exerciţiu decât pe talent. Este foarte simplu şi oricine o poate face. Îndrăzniţi!

Câteva din picturile mele prin tehnica One Stroke:

 10002859_758442830842292_1038421595_n

 10001807_758443450842230_530425921_o

model floare

Sper că v-am convins să încercaţi. Fiţi optimişti şi nimic nu poate merge rău. Mai multe idei puteţi găsi pe pagina mea de facebook – Amalia Copcea One Stroke. Sunt sigură că această tehnică vă va ajuta să vă îmbunătăţiţi picturile. Pentru alte nelămuriri sau detalii îmi puteţi scrie la amaliacopcea@yahoo.com şi va voi răspunde cu plăcere. Noutati si tutoriale gratuite veti gasi si pe blogul meu : picturaonestroke.blogspot.ro

Găsiţi bucurie în tot ceea ce faceţi şi veţi vedea că viaţă voastră se va îmbunătăţi. Credeţi cu tărie în autodepăşire. Deveniţi cea mai bună variantă a voastră şi trăiţi frumos.

Amalia Copcea

9 thoughts on “Introducere in pictura decorativa One Stroke

 1. Gabi

  Super interesant articolul . Multumesc pentru aceasta noua idee de a ne juca cu culorile . Personal imi place foarte mult situl si ne uitam mereu cand primi cate un nou articol.

  1. Alina Militaru Post author

   Ma bucur ca iti place, Gabi. Din cand in cand o sa mai vin si cu astfel de tehnici noi pe care le intalnesc in cale si mi se par interesante. 🙂

 2. Bianca

  Buna ,Alina! Imi doresc sa intru la un liceu pedagogic, si te rog mult, ma poti ajuta putin cu partea de Ed. Plastica? Sunt cerintele specifice: paginatie, constructia formelor si culoare in contraste..Nu prea inteleg. Ti-am citit toate articolele, dar tot nu inteleg… Multumesc anticipat! :*

  1. Alina Militaru Post author

   Salut!
   Iti trebuie ed. plastica doar la nivel de teorie sau ai un examen practic?
   Paginatia se refera la asezarea obiectelor pe pagina astfel incat sa obtii un echilibru compozitional.
   Constructia formelor se refera evident la tot ce tine de constructie; proportii, perspectiva…
   Culoarea in contraste cred ca se refera la cele sapte contraste de culoare. Despre patru dintre ele am vorbit si eu in patru articole pe site.

   De ce nu imi dai mai bine un mesaj pe pagina de facebook a sitelui sau pe adresa de mail: alinamilitaru@alegsadesenez.com si imi spui exact in ce consta examenele de admitere ca asa intram in toata teoria artei?

 3. Catalina

  Felicitari pentru promovarea ideii!
  Se poate curand sa avem mai multa informatie sau un ghid artistic legat de acrilice? Imi plac foarte mult, le gasesc usor de manevrat, insa am dificultati la umbre si contrast. O sugestie?
  Multumesc frumos si o zi serena si plina de inspiratie va doresc!

  1. Alina Militaru Post author

   Multumesc, Catalina!

   Din pacate nu mai pictez de ceva timp in acrilice. De vreo trei ani prefer acuarele, tusul, markerele si eternul creion din grafit.

   Imi dau seama ca blogului ii cam lipseste acrilicele si am ceva idei in minte legate de acestea dar nu-ti pot promite nimic mai ales ca in perioada imediat urmatoare o sa fiu ocupata cu un curs de desen la care lucrez.

   O zi frumoasa si tie, plina de inspiratie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *