ALEG SA DESENEZ

5 stiluri in care poti desena/picta o maimuta

Salut! 🙂

Azi iti scriu despre stil, despre moduri in care poti aborda un subiect si poti crea efecte vizuale diferite.

Studiul dupa natura, studiul clasic, in creion e tema mai mult decat necesara si nu-i neg importanta in acest articol, nici pe departe, doar ca azi trecem putin mai departe si experimentam efecte diferite. Creativitate si studiu; daca poti mentine echilibrul intre cele doua cred ca o sa fii bine in calatoria ta prin arta.

Din cate am observat studiul primeste destul de mare atentie din partea mea si a multora.

Asa ca am venit sa aduc echilibrul facand un exercitiu de creativitate.

Fiecare dintre noi are o anumita predispozitie spre anumite materiale, spre anumite stiluri. Sa spunem ca ne vine mai usor sa lucram intr-un anumit stil sau suntem mai atrasi catre anumite efecte, ceea ce e super fiindca stabilitatea si consistenta duce lucrurile si proiectele la bun sfarsit.

Nehotararea  insa are si ea un avantaj: iti largeste orizontul catre abilitati noi, abilitati pe care poate nu le crezi potrivite in acest moment sau poate nu ai curaj sa le abordezi, iar eu am fost cat se poate de nehotarata in ultimul timp.

Admir foarte multi artisti pe social media: facebook, pinterest, deviantart. Admir foarte multe stiluri. Pe deasupra am o multime de idei.

Singura problema e ca m-am blocat singura. Vreau mult, vreau foarte bine si vreau in acest moment doar ca abilitatile noi au nevoie de timp pentru a se dezvolta. E nevoie de rabdare si perseverenta. Din nou, caracteristici care imi lipsesc pe moment.

Daca tot sunt intr-o perioada de nehotarare am zis sa profit de ea in loc sa lupt cu morile de vant si sa-mi largesc orizontul. Asa a aparut exercitiul de azi de care ai ocazia sa te bucuri si tu.

Am luat o fotografie cu o maimuta, pe care o ai mai jos.

can_i_put_it_back__by_mkuegler-d7fw8no Am adaugat o serie de lucrari in stiluri diferite pe care le-am adunat in decursul timpului (subiectele lor nu conteaza, doar stilul), le-am descompus si am amestecat bine timp de cateva zile.

Rezultatul il ai mai jos. 🙂

Unele stiluri mi-au iesit mai bine. Altele nu m-au atras pe cat am crezut ca o vor face la inceput.

Poate ca exercitiul acesta nu are o aplicabilitate practica in perioada imediat urmatoare dar ma scoate din starea asta ciudata de nehotarare, in care aleg de la o idee la alta, de la un stil la altul, fara sa fac efectiv ceva si ma pune sa incep.

1.Prima maimuta.

Am inceput cu o schita rapida in creion. Nu caut realismul asa ca nu ma intereseaza sa pastrez perfect proportiile. In plus, lucrarile rezultate au rolul strict de exercitii. Asta ma scapa de orice asteptari si imi da voie sa experimentez fara retineri.

maimuta 1.1Dupa primele linii care m-au ajutat sa stabilesc cat de cat proportiile pe care le vreau, merg mai departe cu conturul.

maimuta 1.2Prima data m-am oprit la asta, o reprezentare usor animata a maimutei dar voiam ceva mai multe accente si linii pronuntate asa ca, dupa ceva timp m-am reintors.

maimuta 1.3

Am revenit cu tus si am pus accentele pe care le voiam.

maimuta 1.4

2. Maimuta cu numarul doi

Am sarit peste pasii cu constructia. Mai sunt inca cateva maimute de facut si presimt ca articolul se va lungi deja prea mult. 🙂

maimuta 2.1

De data asta am ales markerele Copic pe care am ajuns sa le indragesc in ultimul timp.

Am inceput cu B60 Pale Blue Gray. Asa cum zice si numele e un albastru gri deschis. Excelent ca baza neutra cu o usoara tenta albastruie.

maimuta 2.2

Apoi m-am jucat cu E70 Ash Rose si E 71 Champagne, doua culori de pamant, deschise, nu foarte vibrante, cu o tenta usoara rozalie. Sunt printre preferatele mele fiindca, la fel ca si cu B60 sunt culori mai pale, neutre, grozave ca baza, pentru fundaluri sau, daca esti ca mine si iti plac lucrarile in culori pastelate, nu atat de vibrante cum sunt multe culori copic.

Pe langa asta varful degetelor, ochii si alte mici accente le-am facut cu BV23 Grayish Lavender. Asa cum te-am obisnuit, alta culoare lipsita de stralucire si vibratie puternica.

Primele culori pe care le-am luat au fost putine si foarte vibrante asa ca in perioada imediat urmatoare am cautat ceva care sa balanseze forta lor. E o nevoie personala. 😀

maimuta 2.3

Am revenit cu B60 ca sa omogenizez putin culorile.

maimuta 2.4Aici e o amestecatura de mai multe straturi.

Am intrat in detalii, am pus mai multe straturi iar pentru accente, partile mai intunecate din zona capului si a degetelor am mai folosit doua culori inchise: E27 Africano si B99 Agate.

Cercul rosu pe care am simtit cumva nevoia sa-l pun pentru a balansa lucrarea e facut cu R05 Salmon Red, una din culorile vibrante de care iti spuneam mai sus.

PS: Petele acelea lasate fara intentie pe albul din jurul maimutei sunt de la degetele mele murdarite de cerneala din markere. Nici nu stiu cum au ajuns acolo dar cumva au reusit sa ma pacaleasca asa ca fi atent la marker, in special la capace care tind sa se murdareasca.

maimuta 2.53. Alta maimuta.

Asta ar fi trebuit sa iasa putin mai haioasa, suparata dar totusi mai haioasa decat a iesit in final.

maimuta 3.1Am folosit o hasura la 45 de grade, uniforma, cu un creion din grafit, B1 sau B2.

maimuta 3.2Efectul pe care il cautam era cu totul altul. As putea spune ca acesta e un experiment nereusit dar e abia primul iar stilul pe care il am in minte chiar merita si a doua sansa, poate chiar si pe a treia…

maimuta 3.34. Maimuta cu numarul patru.

De data asta am folosit pentru schita un liner cu tus, stabilo point 88, albastru. Ma bazez pe faptul ca e solubil in apa iar in etapele urmatoare voi folosi apa de ajuns.

maimuta 4.1Am trecut peste un pas aici: am udat foaia in prealabil cu apa curata, doar forma mare a maimutei iar apoi am venit cu acuarele peste.

maimuta 4.2Am lasat sa se usuce si am revenit cu un alt strat. Trebuie adaugat aici ca e nevoie de o hartie groasa pentru acuarele.

Cand lucrez pe dimensiuni mici cum a fost cazul acesta, jumatate de A5, de obicei hartia rezista mai bine dar chiar si in cazul acesta am avut ceva probleme cu hartia mea din caietul de schite, de 125 gr/m2.

maimuta 4.3In ultima etapa am venit cu cateva detalii.

maimuta 4.4Nu am fost complet multumita de rezultat asa ca am mai facut un experiment, nici acesta tocmai multumitor.

Stilul pe care il caut e liber, simplu dar de efect. In mare parte tine de a lasa acuarelele sa-si faca treaba lor, de a crea acele efecte superbe cu minimum de control.

Inca nu mi-a iesit perfect dar merita sa-l mai incerc pe viitor, sa ajung la un acord cu acuarelele.

maimuta 4.5

5. Maimuta dezordonata

Alt stil care ma intriga in ultimul timp si asta e prima mea incercare.

E foarte interesant fiindca maimutica aceasta, spre deosebire de restul, chiar a fost facuta cu placere, fara sa ma scarpin in cap incercand sa-mi dau seama incotro ma indrept cu lucrarea respectiva.

Am inceput cu o schita mai mult decat libera, direct in tus.

maimuta 5.1De aici lucrurile au progresat rapid in directia pe care mi-am dorit-o, incepand cu conturul si inaintand usor, usor spre umbrele mai puternice si spre accente.

E departe de a fi perfecta dar iti recomand stilul acesta. Iti poate da o senzatie incredibila de usurare.

maimuta 5.2

Cam atat pe ziua de azi. Am primit o provocare interesanta in ultima perioada si abia astept sa ma ocup mai serios de ea.

Astept un comentariu din partea ta sa-mi spui care stil te atrage mai mult si daca, pe langa cele de mai sus, ai altele pe care le admiri si pe care vrei sa le incerci. Chiar mi-ar placea sa-ti aflu gusturile. 😉

Pana data viitoare spor si inspiratie.

Alina Militaru

150x600 profiart

21 thoughts on “5 stiluri in care poti desena/picta o maimuta

  1. daniel

    Salut Alina, imi place foarete mult stilul realistic dar si cel al lui VOKA care este un realism mai colorat iar anul asta am experimentat cu el si l-am modificat putin eu cred ca mi-a esit bine dar asta este doar parerea mea

    1. Alina Militaru Post author

      Am cautat pe google VOKA. Stilul e intr-adevar superb, foarte viu, plin de energie.

      Oricum nu poti sa-l copiezi in totalitate iar daca ai incerca te-ai limita prea mult dar cu siguranta merita experimentate stilurile care ne atrag atentia.

  2. daniel

    Nu l-am am copiat am incercat doar sa fac ceva asemanator ,ce mi-a esit mie este foarte departe de ce face el ,pe internet sunt foarte multi care incearca sa il copieza dar nu tuturor le si ese din pacate eu sunt unu dintre ei 🙁

    1. Alina Militaru Post author

      Inteleg sentimentul mai ales in ultima perioada dar nu te da batut prea usor.

      O abilitate noua are nevoie de timp pentru a se instala cum trebuie. E posibil sa nu ajungi niciodata sa lucrezi ca el dar e mai mult decat probabil ca exercitiul sa te aduca mai aproape de un stil personal.

      Calea asta nu e deloc haioasa intr-o lume obisnuita sa obtina rezultatele rapid dar, asa cum incerc sa-mi readuc aminte mie insami, in momente de frustrare, “viata tine de calatorie, nu de destinatie”.

      Daca nu cumva ai un sef sau un client care te preseaza cu termene limita bucura-te de procesul de creatie.

  3. Raluca

    Nr. 4 e foarte interesanta 🙂 Si nr 5 ar fi tentanta, dar nu cred ca as reusi sa o fac doar ca pe o joaca ;). Apropo, sugestie de articol, moduri de a ne juca cu culorile si cum sa scapam de tensiunea aceasta permanenta de a face lucrurile sa iasa biiiine

    1. Alina Militaru Post author

      Nr 5 mi s-a parut foarte relaxant de facut. In rest, imi pare rau, dar nu cred ca stiu moduri de a scapa de tensiune in timp ce pictez. Mai ales cand lucrez cu acuarele, e aproape de fiecare data un punct in care am impresia ca am stricat totul cu ultimul strat de culoare pus (cel putin ideea pe care am avut-o in minte) si imi vine sa arunc foaia.

      Urmeaza o pauza scurta si apoi merg inainte in ideea “ori o repar si iese in final ceva super, ori macar o stric in stil mari”. De obicei iese super, doar ca nu exact cum imaginam la inceput.

      E o adevarata aventura toata treaba si devine chiar mai interesanta spre final, dupa ce trec de punctul critic. 🙂

      In ceea ce priveste jocuri cu culorile am ceva idei in minte. Poate le pun in practica in articolele viitoare.

  4. Ramona Elena

    Buna ,Alina !
    Ma atrage desenul in tus , in grafit si acuarela. M-am uitat si la stilul VOKA. Am vazut in urma cu ceva timp cateva reprezentari in felul acesta, nu stiam atunci ca se numeste astfel. Il gasesc destul de obositor pentru portrete (in plus ,culorile puternice estompeaza expresia personajului), dar atractiv pentru peisaje, mai ales urbane.

    1. Alina Militaru Post author

      VOKA cred ca e artistul care le-a lucrat desi sunt sigura ca nu e singurul care lucreaza in stilul acesta.

      Fiecare stil trezeste anumite emotii si stari.

      Ca idee, eu una sunt inebunita dupa stilul lui Agnes Cecile de la care am si preluat cateva elemente.

  5. Gabriela

    Alina sunt de acord cu tine, desenenul, arta in general, este emotie. Eu cred insa ca aceasta emotie trebuie sa ajunga la privitor starnind fix locul ala din inima care te-facut sa vibrezi. Fiecare artist isi cauta stilui personal… asta inseamna studiu, studiu asiduu. E o piata in continua miscare si din pacate, daca faci din asta un job, trebuie sa insemne si bani. E astfel decizia fiecarui artist catre ce se orienteaza pentru a uni emotia , mesajul si banii. Iti doresc sa gasesti aceasta formula. Cat despre maimutele tale, nr. 4 mi-a retinut atentia. Succes, inspiratie si cele mai frumoase Sarbatori de iarna!

    1. Alina Militaru Post author

      Multumesc pentru urari, Gabriela! 😀

      “Emotie, mesaj si bani” intr-adevar un scop pentru toti artistii.

      Nu prea ne sta in firea noastra de artisti sa ne gandim foarte mult la lucrurile lumesti cum sunt banii dar cred ca zilele noastre, cu internetul la indemana, avem un avantaj foarte mare de a ne promova si a ajunge la oamenii care au nevoie si apreciaza emotia si mesajul pe care il trasmitem prin lucrarile noastre.

      E intr-adevar nevoie sa ne marim aria de expertiza si sa includem in ea marketingul, negocierea, relatiile cu publicul si oamenii in general. E greu rau de tot pentru cineva cu o lume interioara bogata sa se desparta de idei si sa dea atentie oamenilor. Ce concept ciudat; exist si realitate. Parca am mai auzit de ea undeva. 😀

      Eu inca negociez timpul pe care il petrec cu lumea mea interioara si timpul petrecut cu ceilalti.

      Blogul acesta a ajutat foarte mult. E o placere mai mare decat ma asteptam sa lucrez la articolele pentru el.

      Apoi mai e grupul de pe facebook care e din nou o provocare mare, cu bune si rele.

      In ceea ce priveste banii invat cate putin in fiecare zi. Nu ma pot mandri cu faptul ca sunt cea mai buna in a-mi transforma pasiunea si munca in bani dar invat. Merge incet si sigur. Intr-o zi o sa ajung si la echilibrul in formula aceea de care spui. 🙂

  6. andreea

    Unul dintre cele mai dragute articole ♡.♡
    Ultimul imi place foarte mult si am incercat ceva asemanator acum ceva timp. ( folosind linerul cu tus ) dar imi plac toate stilurile – nu ma pot hotari 🙂
    de abia astept sa imi iau direct tus, cerneala, pentru ca am cautat de vreo 3 ori la aceeasi librarie si ..nimic.
    Felicitari, Alina! Te asteptam cu ceva de craciun? 🙂

    1. Alina Militaru Post author

      Multumesc, Andreea!

      Zilele acestea o sa le petrec cu familia, facand cateva vizite si mancand multe prajituri dar daca ai o idee frumoasa pentru sfarsit de an as putea sa ma pun pe desenat si scris imediat dupa Craciun. 😉

    1. Alina Militaru Post author

      Din pacate experienta mea cu pictura pe textile e limitata la niste ore facute in facultate.

      Am pictat pe textile dar doar materiale rigide, nu tricoturi.

  7. Diana Hondrea

    Buna, mie imi place să lucrez cu creioane colorate, in tempera si ulei. Abia am început să pictez, pentru că de fapt sunt asistentă medicală , dar de mică mi-a plăcut să pictez, dar nu am avut curajul să dau la liceul de artă pentru că mă temeam că nu as fi avut suficient talent ca sa-mi castig pâinea din asta.
    Nu am experiență cu markere, tus sau acuarele, dar preferata mea dintre maimutele tale este cea cu cercul rosu in jurul capului.
    As vrea sa-mi spui numele grupului tau pe Facebook, poate ma primiți si pe mine ☺, daca nu e “secret” sau “închis “… 😊

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.