“O seara perfecta de iarna” – ilustratie in acuarele
Buna seara! 😀
Am obiceiul sa scriu articolele seara asa ca e mai mult decat potrivit salutul acesta nu numai aici. Asa imi gasesc inspiratia citind si sa scriind in linistea “asurzitoare” a serilor si uneori a noptilor.
Ilustratia de azi o dedic acestor seri de inspiratie.
Daca iti place sa citesti in serile lungi de iarna, invelit cu o plapuma groasa, chiar daca e cald in camera, cu o ceasca de ceai aromat sau cafea aburinda langa, la o lumina potrivita care sa te lase sa intri linistit in poveste, bine ai venit in lumea mea, partenere.
Poate facem un club de carte in care ne intalnim toti cu cartile si plapumile preferate, ne asezam in cerc si ne ignoram reciproc in timp ce ne citim povestile. La final facem schimb de carti. (nu exista niciodata prea multe lumi explorate) 😀
Intre timp hai sa pictam seara mea preferata, de iarna iar apoi imi spui cum arata seara ta. 😉
1. Am inceput cu o schita in creion. Pentru inceput centrul de interes. Ne ocupam de decor dupa.
2. Apoi urmeaza decorul: o fereastra mare, un birou cu cateva sertare, dulapul cu carti si alte nimicuri, o lampa simpla, sursa noastra de lumina.
3. Dupa ce am fost multumita cu toate detaliile am trecut la penita si tus si am luat-o de la capat cu fiecare linie.
La final guma a sters orice urma a creionului.
4. Primul strat de culoare e abia perceptibil; un indigo diluat mult cu apa, pus dupa ce am dat in prealabil cu apa pe toata foaia si am lasat-o sa se usuce pe jumatate.
Culoarea a curs mult mai usor pe hartia deja umezita dar ai grija la grosimea hartiei. Eu am folosit o hartie destul de groasa, de 200 gr/m2, Canson Imagine, dimensiune A5. As minti data as spune ca nu am avut probleme cu ea chiar daca are o grosime buna spre foarte buna. Acuarelele sunt pretentioase cand vine vorba de hartie, mai ales cand se foloseste apa multa.
Daca te ajuta cu ceva: ca sa pastrez foaia dreapta, dupa fiecare strat de culoare, dupa ce trece luciul apei de la suprafata hartiei dar inainte sa se usuce de tot, o pun la presat sub o greutate mare, pentru un minut, doua, ceea ce inseamna ca o bag inapoi in blocul de desen, o pun jos si ma sui cu picioarele pe ea.
De obicei isi revine complet si revin apoi cu urmatorul strat de culoare.
Pare munca multa si uneori este dar e hartie buna iar produsul final nu are de suferit. Ca sa nu mai spun ca hartia care sa suporte toate minunile ce se pot face in acuarele are cel putin 300 gr/m2, e destul de scumpa si vine in blocuri cu foi putine.
Acuarelele folosite sunt aceleasi: Sonnet, 16 pastile. Le am deja de vreo trei ani si am de gand sa le schimb curand cu o cutiuta noua fiindca raman fara culorile preferate din set.
5. Revenind la ilustratia noastra, primele straturi sunt pentru a reda atmosfera. Cand sursa de lumina e slaba toate culorile din jur sunt neutralizate intr-o mai mica sau mai mare masura.
De asta am inceput ilustratia cu un indigo usor neutru si foarte diluat. Am aplicat mai multe straturi avand grija sa diluez culoarea chiar mai mult cand ma apropii de sursa de lumina si sa insist pe partile unde apar umbrele cele mai puternice.
Lucrarea de azi e pur imaginara asa ca a trebuit sa ma bazez pe cunostiintele mele si putin pe imaginatie pentru a pune umbrele unde trebuie.
Chiar mi-a placut primele etape ale ilustratiei. 🙂
6. De aici am luat fiecare bucatica in parte si am colorat-o cum mi-am dorit.
Am inceput cu fereastra si cu peisajul de afara. Am vrut ninsoare cu fulgi mari, pufosi, care sa dea senzatia de calm si liniste.
Din nou am folosit mai multe straturi de culoare, cu fiecare strat ajungand mai aproape de ce-mi doream. Apoi am folosit acceasi culoare pentru a reda siluetele crengilor. Fulgii de zapada au fost facuti la final, cu un pix cu gel alb ce se dovedeste folositor ca de fiecare data, pentru detalii de genul.
7. Podeaua am facut-o cu un violet amestecat cu burnt umber (un maro ciocolatiu). Mai multe straturi insistand pe zonele de umbra, pana m-am simtit bine cu rezultatul obtinut.
8. Asa am trecut la vopsit pereti. Am vrut un roz piersica. Datorita stratului precedent de culoare capata o nuanta de violet unde e umbra dar asta e si idea.
9. Am trecut la mobilier. La fel ca pana acum culoarea de pe paleta nu e foarte puternica si merg de la lumina la umbra punand strat dupa strat pana ma multumeste rezultatul.
10. Aici ma joc putin cu plapuma si cu pijamalele.
11. Trecem si la fereastra si la cartile de pe rafturi. Detalii, detalii, detalii…
12. Termin colorand pielea fetei, lampa si adaugand aburul ce iese din cana cu pix cu gel. Am pus destul de multe detalii, am migalit ceva la ilustratie dar acum, cand ma uit la ea parca tot as mai adauga detalii. 🙂
Sper ca ti-a placut ilustratia de azi.
Astept un comentariu de la tine sa-mi spui cum arata seara ta perfecta, de iarna.
Daca ai sugestii pentru articole viitoare sau intrebari le poti scrie intr-un comentariu mai jos.
Pana data viitoare spor si inspiratie.
Alina M.
- “Impreuna in ninsoare” – ilustratie markere copic
- Mandala aurie
Superb, superb, superb! Îmi place mult cum ai explicat fiecare pas. Nici nu știu ce să fac acum, să desenez sau să citesc ceva? ^_^
Intr-o dilema de genul acesta sunt si eu de multe ori. 🙂
Esti foarte talentata, dar eu sincer mi-as dori sa mai faci iar acele desene in creion atat de artistice incat daca nu as vedea desenul pas cu pas nu as stii daca este facuta de o persoana in creion sau pe calculator!
Te pup!
Te referi la studiile dupa chipul uman?
O sa ma intorc si la portret cat de curand. Momentan sunt alte parti ale blogului pe care le-am neglijat si pe care vreau sa le studiez.
Am facut in ianuarie un chestionar pentru abonatii blogului si nu uit care sunt preferintele exprimate de cei care au raspuns. O sa ma ocup pe rand de ele atat cat am timp. 🙂
Este atat de frumos ! Ma simt minunat privind desenul si, asa cum spunea Aya, parca as picta sau mai bine as citi ? Daca as picta m-as aseza tuceste in mijlocul canapelei si m-as inconjura cu toate tuburile de culori.
Cam asta e si pozitia mea preferata, Mioara. De obicei stau cocotata pe scaun pentru ca masa mi se pare mult mai stabila pentru paleta de acuarele si paharul cu apa dar tot in pozitia asta. 🙂
Foarte frumos, Alina, ma cuceresti tot mai mult .
Abandonasem pentru un timp culorile ( motive f intemeiate) dar acum cand pacientul meu din familie si-a revenit , mi-a revenit si mie pofta de colorat( ar mult prea indraznet sa spun ca ceea ce fac eu e pictura!)
Pupici si multa, multa sanatate.
Multa sanatate si tie si pacientului tau! 🙂
Nu e nevoie sa poarte un nume ceea ce faci atat timp cat iti aduce zambetul pe buze si-ti coloreaza ziua. Intr-o lume inclinata spre pesimism e nevoie de astfel de momente colorate pentru a ne ridica din nou nivelul de energie.
Am o intrebare…
Cand o sa fie urmatorul concurs?
Nu am programat urmatorul concurs si nici nu prea e o prioritate. Nu vreau sa fac din asta centrul de interes al blogului dar cu siguranta o sa faca parte din el in continuare.
Momentan am destule idei pentru articole. Timp sa am sa le pun pe hartie si apoi pe blog. 🙂
Buna.
Am vazut acum emailul tau cu tema de iarna si ma intreb daca nu poti sa faci un atelier de pictura, desen sau cursuri in Bucuresti?cateva sedinte macar
Buna.
Sa stii ca am de gand sa vin in Bucuresti in primavara asta pentru un workshop de o zi macar.
Inca nu m-am hotarat pe o tema pentru workshop asa ca sunt deschisa la idei. Mai ramane sa vina putin caldura sa ajun in capitala si sa caut un loc potrivit iar intre timp sa pun la punct programul pentru cele cateva ore cat va tine workshop-ul. 🙂
CU CE COLOREZI?
Folosesc acuarele Sonnet, luate de pe profiart acum vreo trei ani.
http://www.profiart.ro/catalog/product/set-16-acuarele-rusesti-sonnet
ce fain
SUPER TARE!Cum reușiți sa faceți un așa desen frumos?
wow!!!!este super tare!