ALEG SA DESENEZ

Cum inveti sa desenezi portrete mai expresive

Salut! 😀

In toamna asta ne intoarcem la portret si exploram acest subiect in moduri diferite de ce am facut pana acum. Era si timpul.

Ne intoarcem macar pe moment si la articolele scrise fiindca imi era incredibil de dor de sunetul tastelor sub degetele mele.

Ce o sa facem azi?!

Am un exercitiu relativ simplu sau, cel putin, rapid pe care l-am incercat timp de cateva zile. A fost o provocare pentru mine pe care o am in minte de ceva timp dar nu am indraznit s-o pun in practica.

Ideea e simpla; in locul portretului obisnuit, in care pasii sunt destul de numerosi si precisi, unde e nevoie de o constructie bine pusa la punct inainte sa te apuci de hasura iti propun sa incerci cateva portrete de 15 – 20 de minute, rapide, gestuale daca exista cuvantul acesta. 🙂

NOTA: Asta nu inlocuieste exercitiul de studiu, cu constructie riguroasa si bine pusa la punct, hasura ordonata si accente bine plasate. Mai degraba vine sa completeze, sa schimbe ritmul, sa te scoata din rutina si sa-ti ofere noi perspective.

E un exercitiu bun in special pentru cei care au primit de multe ori comentariul sau au observat ca portretele par tepene, neexpresive, asemanatoare mai degraba cu niste statui decat cu fiinte umane.

E o problema pe care am avut-o eu si inca mai intru in ea din cand in cand, in mod special cu corpul uman dar uneori si cu portretul.

Vezi tu, omul e o fiinta vie, e intr-o continua miscare, intr-o continua transformare, e fluid, nicidecum static. Invata sa-i prinzi expresiile si dintr-odata ai in fata o cu totul alta dimensiune cu care sa te joci.

Sa trecem deci la treaba. 🙂

  1. Ca sa scurtez tot procesul am sarit in mare parte peste constructie dar tot am trasat cateva linii ajutatoate care imparte fata in trei parti mari.

Linia de sus reprezinta sprancenele. Cea de jos limita de jos a nasului.

2.Urmatorul pas e sa pun formele mari pe fata, ochii, nasul, gura. Chiar daca lucrez mult mai rapid decat de obicei, e de preferat sa am pozitionate corect toate elementele, inainte sa ma apuc de detalii pe oricare dintre ele.

Nu uita ca e doar un exercitiu. Ideea e sa prinzi cat poti de bine expresia si sa treci cat mai repede la urmatorul portret. Conteaza cantitatea, nu calitatea de data asta.

In schita de azi am folosit doua creioane solubile in apa, un HB si un B4, pe langa creioanele obisnuite.

3. Am venit apoi cu o pensula uda si am intins creionul in zonele de umbra. Lumina vine de undeva din dreapta sus.

4. Am revenit apoi cu inca un strat de hasura. Am insistat mai mult pe gura.

Observa ce este caracteristic acestei expresii de teama/frica. Observa modul in care se ingusteaza ochii, forma pe care o iau sprancenele, cum se alungeste partea de jos a fetei datorita gurii cascate, etc.

5. Sunt aproape de final. Am in minte acum pe ce vreau sa pun accentul, ce vreau sa iasa in evidenta.

In cazul acesta gura e cea mai expresiva. Imi concentrez cea mai mare parte din atentie pe ea.

6. Inca cateva retusuri, par, sprancene, zone de umbra pe gat. etc.

Schita aceasta mi-a luat in jur de 30 de minute daca e sa dau la o parte timpul in care am facut fotografiile si timpul in care am lasat sa se usuce zonele in care am intervenit cu apa.

Iti recomand insa sa-ti propui un timp mai scurt de atat, 15-20 de minute. Daca obisnuiesti sa migalesti cu orele la un portret vei fi surprins sa vezi ce poti obtine intr-un timp mult mai scurt.

O sa te ajute schimbarea de ritm.

Mai jos ai alte sase schite de genul acesta, facute intr-o saptamana, 15 – 20 de minute pe zi.

Unele au iesit mai interesante, altele mai putin. A fost insa un exercitiu interesant iar rezultatele m-au luat prin surprindere intr-un mod placut.

Cam atat pentru azi. Daca ai intrebari lasa-mi un comentariu mai jos.

Spor si inspiratie.

Alina Militaru

 

PS: Am observat ca ma ajuta destul de mult sa aflu parerea ta cu privire la alegerea subiectele pentru articolelor pe care le scriu. Am si de data asta patru idei. Care din ele te intereseaza pe tine:

  1. Ramanem la portret. Am un exercitiu frumos pe care l-am gasit acum ceva timp cu ajutorul caruia poti invata cum sa desenezi capul/un portret din diferite pozitii, daca ai probleme cu subiectul acesta. Nu stiu daca rezolva toate problemele cu pozitiile extreme dar mie mi s-a parut foarte interesant.
  2. Am promis cuiva ca o sa scriu/filmez un mic experiment cu o cutie de acuarele ieftine, la indemana tuturor. Acesta ar putea fi de ajutor daca vrei sa incerci acuarelele dar nu esti sigur ca o sa-ti placa si nici nu vrei sa investesti cine stie ce bani in ele.
  3. Ne intoarcem la seria de articole “Poveste in trei cuvinte si o ilustratie”. Mi se pare un experiment foarte interesant si cu potential daca te intereseaza ilustratiile de orice fel. Sunt multe lucruri de descoperit si invatat aici.
  4. Un exercitiu de anatomie. Invatam sa punem pe hartie miscarea. In ultimul timp m-am jucat destul de mult cu schitele anatomice, gestuale. E un exercitiu rapid dar foarte bun daca ai probleme cu corpul uman si siluetele tale par de lemn, rigide.

PPS: Daca iti plac articolele mele aboneaza-te cu numele si adresa de mail. O sa fi anuntat de fiecare data cand apare un articol nou, un curs sau concurs la care poti participa.

14 thoughts on “Cum inveti sa desenezi portrete mai expresive

  1. Andra

    Felicitari !
    Ca de obicei, foarte interesante articolele tale. Voi incerca “schimbarea de ritm” si-s tare curioasa cum va fi rezultatul , in ceea ce ma priveste.. 🙂
    Cat despre propunerile tale, as vota pentru : 1)portret si 4)ex. de anatomie .

  2. Andrei Boldurean

    Sunt nou pe aceasta pagina , mai exact de 2 zile ! Îmi place munca depusă de tine și explicațiile date de tine, am acceptat provocarea cu caietul de schițe și , după părerea mea a fost un succes , și am descoperit ce prefer sa mă axez pe desen în diferite moduri , depinzand de inspirație dacă ar fi sa dau câteva exemple de ce fel de desene practic ar fi ( manga , anime , graffiti , doodles și în ultima luna am început sa mă intereseze foarte mult structura fetei umine ) , dar ce crezi ca e mai bine sa desenezi intr-un portret ( mă refer la tipul de umbre) , hașură incrutisata sau umbra normala , finita ? Eu nu prea dispun de multe materiale pentru un portret . Din ce am citit în alte articole scrise tot de tine mi-am cumpărat un caiet de schițe , un creion HB și o ascuțitoare de fier , ptc ai zis ca cele colorate din comerț nu sunt bune ! Este posibil sa desenez un portret realist ( măcar aproape de cele de mai sus ) doar cu aceste materiale ? P.S ( ACCEPT ORICE SFAT, ORI CAT DE MIC AR FI )

    1. Alina Militaru Post author

      Multumesc! Ma bucur ca te ajuta articolele mele. 🙂

      Nu o sa poti face mare lucru doar cu un HB. Daca mai inca 10 lei in portofel ia-ti un 2B, un 4B, un 6B si un 8B. Ca marca iti recomand Faber Castell sau Koh-I-Noor, ultimele fiind mai ieftine.

      Spor la lucru cu caietul de schite! 🙂

  3. Erika

    Esti cea mai tare!!Te ador!!Multumesc pentru ceea ce faci!!Ador sa desenez!!M-am apucat de desenat de când eram mica bine cel mai corect era ca “desenat” mai mult mazgaleam..Cu timpul am avansat..Putin dar asta ma bucura.Cu tutorialele tale parcă sunt mai fericita.Stau in spital cam tot timpul si cu asta scap de plictiseala si dureri.De acum ceva vreme la spital am inventat si o noua ora “ora de desenat” facem asta cu psihologii de acolo..Este super tare!!Felicitarii!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.