Doar simetrie
Azi mi-am propus sa-ti scriu despre simetrie, fiindca stiu cat de multe dureri de cap mi-a dat de-a lungul timpului si nu ma indoiesc ca si tu ai avut parte de cateva perioade de genul acesta.
Pe de o parte e frumos si destul de simplu sa ai parte de simetrie in desen. Imi amintesc de orele din liceu cand faceam portrete. Aveam ca model un tip simpatic, foarte priceput la meseria de model fiindca reusea sa stea statuie, fara sa miste un muschi, sase ore la rand, cu pauze de zece minute in care, sincer, ma lua prin surprindere cand il vedeam ca se misca brusc. 🙂
Ne asezam toate in semicerc, in jurul lui (eram doar fete in grupa) iar cele mai “vanate” locuri erau cele din centru, in care il puteam vedea din fata.
I-am desenat portretul din toate unchiurile posibile, dar trebuie sa recunosc ca cele vazute din fata arata mult mai bine.
Dupa atatea ore de lucru, am ajuns la o concluzie; din fata e usor sa fac un portret, atat timp cat ii prind bine proportiile si reusesc sa-l fac simetric.
Cand vine vorba de simetrie trebuie aplicata si la hasura, dar azi ne ocupam numai de linie.
Iti propun un joc de simetrie azi si incepem prin a ne alege jucariile; niste bucatele de hartie in forma de patrat.
1. Trasam o linie pe mijlocul foii.
2. Pe partea dreapta, jos (daca esti stangaci, pe partea stanga, jos) desenezi o bucla ca in imaginea de mai jos.
3. Apoi o a doua linie ondulata.
4. In ultima faza trasezi linii orizontale, paralele, la distante diferite.
Acum ne indreptam atentia spre partea dreapta a desenului ( stanga daca esti stangaci). Ca sa ma ajute cu simetria, eu folosesc de fiecare data puncte de reper. De aici punctele pe care le vezi pe foaie.
Aceste puncte imi creeaza anumite limite care sa ma ghideze atunci cand desenez. E vorba de punctul maxim al unei curbe, sau punctul de unde incepe o linie, sau orice altceva ma poate ajuta sa-mi iasa corect desenul.
Ca sa afli aceste puncte folosesti andreeaua de care ti-am vorbit in articolul despre perspectiva sau orice altceva ai la indemana.
5. Ca sa desenezi cealalta jumatate a desenului oricum iti vine mai usor. Joaca-te putin si vezi cum iti iese mai bine.
Mai tarziu poti sa faci cateva fotografii, sa le scanezi si sa te joci cu ele in atat de multe feluri.
6. Incepem cu cealalta jumatate a buclei.
7.
9. Terminam cu liniile orizontale.
10. In final adaugam culorile. De data asta eu m-am jucat putin pe calculator, intr-un program de editare a imaginilor. 🙂
Mai jos iti pun si alte desene pe care le-am facut azi si cu care te poti juca, dar poti foarte bine sa-ti faci propriile desene.
…
…
Exerseaza simetria macar de cateva ori prin astfel de joculete. S-ar putea sa te duca mult mai departe decat iti imaginezi, sa te prinda in ceva mult mai complex si mai interesant. Fii creativ. Eventual, daca stii si alte trucuri care ar putea ajuta si pe altii, cum e si trucul cu oglinda, lasa-mi un comentariu jos.
Invat si eu in fiecare zi si sunt curioasa de tot ce tine de desen. 🙂
Acesta este articolul de azi.
In urmatoarele articole vreau sa ma concentrez pe portret, pe fiecare parte a chipului uman. Daca te intereseaza subiectul, lasa-mi un comentariu si spune-mi cu ce probleme te confrunti. Asta ma ajuta sa scriu articolele in cunostiinta de cauza. 🙂
Te salut cu drag.
Alina Militaru
- Esti bun in mod natural
- Hasura, de la lumina la intuneric (contrastul)
Salutare! Felicitări pentru articol. M-ai inspirat şi m-ai determinat să renunţ la comoditate. Sinceră să fiu, mereu am ştiut că sunt capabilă să fac exerciţii de simetrie, dar mereu am fost tare comodă în acest sens, autosuficienţa. Sunt ca şi cel care ştie să citească, dar nu citeşte. Sunt, deci, egalul celui care nu ştie să citească. Acesta a fost un exemplu, citesc.
Oricum, doresc să-ţi mulţumesc şi, de asemenea, te susţin în a pregăti articole care să se refere la absolut toate detaliile ce compun un portret. Mereu aştept articolele tale, sunt minunate. Graţie şi inspiraţie pe mai departe, Alina!
Foarte adevarat !!!!
Multumesc pentru sustinere, Ana Maria. 😀
O sa vin curand cu primul articol legat de portret.
multumesc Alina ,pentru tot ce faci ,astept mereu cu nerabdare articolele tale ,si cu mare interes ,imi dai sens vieti mele ,te pup si numai bine iti doresc din suflet!
Multa inspiratie sa ai, Mihaela! Ia toata energia si bucuria asta pe care o gasesti in desen si pune-o in tot ce faci. 🙂
Alina, iti marturisesc ca aproape toate foile mele de la serviciu sunt pline de mazgaleli, care de care mai ciudate. E modul meu de a ma destinde :). Articolul tau a ajuta sa o fac la modul profesionist si in plus, mi-ai dat si multe idei.
Abia stept articolul despre portret, pentru ca vreau sa invat sa fac un nas frumos…nu prea-mi iese 🙂
Felicitari! faci o treaba foarte buna!
😀 Nasul o sa fie primul, Florentina, asa, ca sa-ti fac pe plac.
Ai dreptate, e un mod foarte bun de a te destinde. Unul din motivele pentru care desenez si eu.
Alina,
Ma fascineaza articolele tale. Imi plac foarte mult. Momentan nu desenez, dar le citesc ca invat si ma destind citindu-le.
Multumesc, cu drag, Ildi.
Naspa chestie, Ildi! 🙂 Daca ai citit articolele mele si nu te-au provocat nici macar sa faci o mazgalitura, acolo, inseamna ca nu ma pricep chiar atat de bine pe cat am crezut.
Multumesc pentru comentariu. >:D<
Daca ai putea sa desenez o femeie sau un barbat cu tot cu corp ar fi minunat. Deobicei nu imi iesia bine deloc simetria dar cu exemplul tau am reusit! Mersi mult!
Ma bucur ca te-a ajutat.
Am de ceva timp in minte sa scriu si despre corpul uman. O sa fac tot posibilul.
Mersi de idee.
De unde ai învățat să desenezi aşa minunat ?