Caietul de schite folosit ca album de reproduceri
Salut! 🙂
Am in minte articolul acesta de mult timp fiindca e un subiect destul de discutat pe grupul de facebook, Aleg sa desenez – grup (ideea de reproduceri), si pana la urma imi doream sa-ti arat ce am mai facut in ultimul timp.
Probabil o sa imbatranesc inainte sa termin tot caietul. O sa am riduri cand o sa pun mana pe ultima foaie asa ca am preferat sa nu astept atat de mult si sa-ti arat ce am facut pana acum.
Ideea e simpla; i-am dat o misiune acestui caiet de schite, poate chiar doua. Cu numele de Album de reproduceri i-am dat misiunea de colectionar al lucrarilor mele reproduse dupa alti artisti pe care eu ii admir si ii urmaresc cu placere, din diferite motive.
Incerc pe cat posibil sa-mi pastrez modestia recunoscand ca da, obisnuiesc sa copiez lucrari ale altor artist in ideea de a-mi insusi anumite abilitati pe care vreau sa le am.
Am pus cap la cap un caiet de schite cu acest scop precis fiindca sunt convinsa ca e un exercitiu important care ma va ajuta sa avansez atat timp cat il fac constient, avand in minte ce anume vreau sa-mi insusesc din fiecare lucrare pe care o admir.
Aici e chichita, acel detaliu care face diferenta. Iti recomand sa admiri, sa reproduci cat mai multe lucrari dar fa-o in mod constient, avand in minte ce anume admiri la lucrarea respectiva si vrei sa asimilezi.
Ai mai jos artistii ale caror lucrari le-am reprodus, asa cum i-am notot in caietul de schite:
Lois van Boarle (www.loish.net)
The art of Larry MacDougall (pe facebook)
DATTARAJKamat.com
Dedasaur: The Pirate Balthasar (pe deviantart.com)
Hitomi Kazuya
Nancy Lorenz (pe deviantart.com)
Morghan P.
N. J. njay.deviantart.com
Aranda Dill
Hallpen
Cillabub (deviantart.com)
Te las acum sa vezi filmuletul ca oricum e destul de lung.
Pana data viitoare iti urez spor si inspiratie cat cuprinde.
Alina M.
PS: Daca am uitat pe cineva si-l recunosti in caietul de schita mi-ar face placere sa aflu numele artistului asa ca lasa-mi un comentariu sub articol.
PPS: Daca ai propia lista cu artisti pe care ii admiri mi-ar placea sa aflu ce te inspira. Scrie-mi mai jos numele lor si detaliile specifice care-ti atrag atentia in lucrarile lor; poate sa fie culoare, felul cum foloseste linia, expresivitatea personajelor sau poate creativitatea povestii sau orice altceva.
Am deja o lista enorma de artisti pe care-i urmaresc si care ma inspira de fiecare data in moduri diferite dar nu refuz niciodata inspiratie proaspata.
- Case pe malul apei – pictura in acuarele
- Cum reincarci un marker copic
Alina, caietul tău de schițe e fabulos, e o comoară adevărată. Îmi dau seama ce talentată esti la desenul portretelor, lucru pentru care te admir foarte mult. Markerele Copic par o investiție foarte bună, pentru o profesionistă, ca tine, pentru că imaginile desenate cu ele par desprinse din cărți.
Un pictor pe care îl admir foarte mult este Vladimir Volegov, foarte talentat la portrete si la apă. Un alt desenator,foarte talentat la portrete si nu numai, folosind pasteluri este un chinez Drawholic. Un alt pictor, de la care am învățat foarte multe din filmuletele postate, este Kevin Hill, pentru peisajele în natură.
Si nu in ultimul rând Michael James Smith, care dovedește o răbdare foarte mare la pictarea unor peisaje foarte realiste.
La noi in È›ară nu cunosc mulÈ›i pictori. M-am “împrietenit” (pe FB ☺) cu un domn Constantin Chiriac, pe care il admir pentru portretele si nudurile realiste, fără a părea vulgare. Are un stil, hotărât, viguros, dar în acelasi timp reuseste să surprindă însăsi sufletul modelului, intr-un mod pe care nu mi-l pot explica, dar îl admir foarte mult.
Un alt pictor Adrian Stoenica, din Bucuresti, m-a introdus în lumea fabuloasă a pastelurilor cretate, pentru că am avut onoarea de a vizita expoziția dumnealui, organizată la Iași.
Si de la tine, Alina, am învățat multe, din cursul tău despre portret, dar, pentru că portretul mi se pare prea dificil pentru o incepatoare ca mine, nu am perseverat în exerciÈ›iu. Oricum portretele pe care le desenez acum, în joacă, pentru fetiÈ›a mea, au evoluat mult, față de stadiul initial…
De fapt, pe pictorul român îl chema, Dan Cristian Chiriac, scuze pentru confuzie… 😯
Multumesc pentru cuvintele frumoase si pentru inspiratie, Diana! 🙂
Caietul de schite e o comoara in general. M-a ajutat sa ma organizez si sa experimentez atunci cand simt ca nu mai evoluez.
Din cate vad inspiratia vine de peste tot dar degeaba admir eu lucrarile altor artisti daca nu pun mana sa incerc si eu, sa vad cum pot obtine aceleasi efecte in felul meu propiu. Nu-mi iese mereu extraordinar iar uneori am surpriza sa-mi iasa cu totul altceva. Pentru mine e ca o cautare de comori.
Ma bucur sa aflu ca ti-a ajutat cursul despre portret. Am asteptat si eu toata iarna sa vina caldura sa pun la cale alte cursuri si poate o calatorie prin mai multe orase din tara cu ghiozdanul la spinare si caietul de schite dupa mine.
Poate ajung si in Iasi la un moment dat. Mi-ar face placere.
Spor la lucru si bucura-te de desen in continuare. Mai ales ca ai noroc sa impartasesti aceasta pasiune cu o persoana draga.
Ce imi place cel mai mult la tine este NATURALETEA. Te urmaresc de ceva timp si constat ca ai ales bine titlul site-ului: alegsadesenez.com si nu, de exemplu alegsapictez… fiindca esti graficiana. Din ce am vazut pana acum. Poate ma insel. Continua, faci treba buna!
😀 Multumesc pentru observatie. Titlul l-am alas cu alte ganduri. Accentul nu a fost pus pe “desenez” ci pe “aleg”. A fost o perioada in care nu eram sigura ca se merita si/sau sunt capabila sa urmez acest drum, sa-mi pun in practica ideile.
Cand am ales sa ridic blogul a fost o hotarare a mea de a-mi urma ideile, visele, aspiratiile. De aici numele blogului.
A fost o perioada, la inceput de tot, cand preferam intr-adevar desenul fiindca pictura ma speria putin si nu consideram ca-mi vine natural chiar daca ador culoarea. Acum ma bucur de pictura si culoare in aceeasi masura ca de desen.
Felicitari, arata foarte bine!
Multumesc!
Hmmm! Ca definitie si scop caietul de schite nu ar trebui sa arate extraordinar. E tocmai locul unde experimentele si greselile ar trebui sa fie la ele acasa. Acum ca-mi spui tu ca arata foarte bine stau si ma gandesc daca nu cumva am ramas tot in zona mea de confort si nu am experimentat indeajuns. Tocmai cautarea perfectiunii nu-si are loc intr-un caiet de genul.
Ajuta probabil ca stiu dinainte fiecare linie unde trebuie pusa avand in vedere ca sunt reproduceri. Intr-o zi poate postez si un caiet de schite in care experimentez fara atat de mult suport.
Super buna treaba!
Ai fost ceva efort depus acolo! Bravo, sper sa il umplii cat mai repede. Am si eu mai multe caiete de schite date gata, dar nu mi-am facut niciodata unul special pentru studiul altor lucrari.
Mersi de idee 🙂
Daca scopul tau e sa lucrezi mai mult pe expresivitatea personajelor, cauta multi artisti care lucreaza in animatie. Uite cativa pe care eu ii admir pentru expresivitate:
Wouter Tulp
https://www.artstation.com/artist/tulp
http://www.woutertulp.nl/
Steven Silver
https://www.silvertoons.com/portfolio-feature
Louis Gonzales
http://louzales.tumblr.com/
THIBAULT LECLERCQ
https://www.artstation.com/artist/thibaultleclercq
Waw! superb! Ai niste exemple incredibile aici.
Nu ma satur niciodata sa urmaresc alti artisti cum lucreaza si e nevoie de multe ori sa-mi dau doua palme (imaginare in majoritatea cazurilor) ca sa pun mana pe creion/pensula si sa lucrez si eu.
De asta am creat caietul acesta de schite, sa-mi dea un motiv sa fac urmatorul pas si sa incerc lucrurile pe care le admir la alti artisti. Altfel raman doar cu admiratia si nu invat nimic. Una e cand privesc si alta e cand disec ceea ce vad ca la laborator. Vad ce-mi bucati imi place si le pastrez, vad ce mi se pare in plus sau imi displace si dau la o parte. Apoi reproduc in felul meu, cu materialele cu care eu lucrez. Am invatat o multime de lucruri interesante in felul acesta. 🙂