ALEG SA DESENEZ

Cum faci trecerea de la hasura peticita la o hasura uniforma

Salut! πŸ˜€

Hasura nu a fost mult timp punctul meu forte. In timpul liceului hasura mea arata groaznic. Lucram pe dimensiuni mari pe vremea aceea, 50 pe 70 cm. Aveam de migalit serios iar 6 ore cat aveam la dispozitie pana pleca modelul nu-mi ajungea sa migalesc pe fiecare cuta a bluzei modelului.

Hasura mea era in mare parte negliujenta si avea un aspect peticit, ca si cand modelul meu ar fi fost facut din piese de puzzle.

In articolul de azi vreau sa-ti arat cum sa faci o trecere frumoasa intre zonele de umbra si cele de lumina.

Am ales un subiect simplu de data asta, un mar. Ca sa ne concentram pe ce trebuie si sa exersam fara alte griji am preferat sa ma intorc la baza, la sfera.

Dupa ce vezi filmuletul lasa-mi, te rog, un mesaj sub articol in care sa-mi spui care sunt provocarile tale cu hasura.

Daca te ajuta pot sa mai fac un articol pe tema aceasta cu alte cateva mici trucuri care sa-ti imbunatateasca hasura.

Spor si inspiratie.

Alina Militaru

P.S. : Daca iti sunt de folos articolele mele ai un formular in dreapta unde sa te abonezi cu numele si adresa de email. O sa fii anuntat de fiecare data cand apare un articol nou. πŸ˜‰

http://profiart.ro
Tagged on: , , , ,

12 thoughts on “Cum faci trecerea de la hasura peticita la o hasura uniforma

    1. Alina Militaru Post author

      Am cateva idei pentru anul acesta. Daca ma tin de treaba o sa anunt un curs nou curand.

      Mi-ar face placere sa interactionez iar cu oameni pasionati de desen. πŸ˜€

  1. Maria

    Buna, imi place foarte mult sa desenez, dar nu cred ca am talent, nu stiu cum imi dau seama de acest lucru. Am incercat sa ma pun cu o foaie alba in fata si cu creionul in mana dar in final stau si ma uit la ea, nu imi vine nimic in minte cu ce as putea desena sau sa imi iasa ceva, in schimb daca ma uit la un alt desen incerc sa il fac si eu si imi iese in proportie de 70, 80% dar nu desene complicate. Asta inseamna ca nu am talent si ca nu este pentru mine desenul? Desi mie imi place foarte mult si as desena mereu. Sper sa ma ajuti sa inteleg chestia asta ca pare frustrant cateodata cand stau cu foaia in fata si nu am pic de imaginatie, dar daca ma iau dupa alt desen reusesc. Multumesc

    1. Alina Militaru Post author

      Buna, Maria!

      Treaba asta cu talentul e putin prea luata in serios.
      Eu privesc “talentul” putin altfel. A fi talentat intr-un anumit domeniu inseamna sa fii destul de curios si interesat de acel domeniu incat sa-ti dedici mult timp invatand lucruri in acel domeniu si sa nu simti ca muncesti sau ca o faci din obligatie.

      Ca in orice alt domeniu e nevoie de timp, practica, repetitie ca sa inveti sa desenezi bine. Crede-ma, nimeni nu s-a nascut stiind sa deseneze chiar daca pare asa.

      Cand eram mica desenam aproape zilnic. Era o joaca pentru mine. In loc sa sa alerg cu copii pe strada eu desenam. In loc sa ies in pauza la scoala, eu desenam pe ultima foaie din caietul de matematica.

      Daca ma uit acum la desenele vechi ma sperii dar asa am invatat.

      Acum cu privire la imaginatie; nu desena din imaginatie. πŸ™‚

      Stiu ca se pune mare presiune cu ideea asta; “ca sa ai talent trebuie sa poti desena bine din imaginatie”. Nu e adevarata.

      Artistii profesionisti folosesc modele vii sau fotografii de referinta. Mai ales daca au de facut un desen complex, o scena cu mai multe personaje.

      Sa spunem ca au o idee cu doi oameni la picnic, mancand tort. Stau la umbra unui copac iar in fundal e un camp mare cu maci. Asta e ce vad ei in imaginatie.

      Primul lucru e sa mazgaleasca pe hartie niste momai ca sa-si dea seama cum ar arata personajele in realitate, in ce pozitii o sa fie, cat de mari, etc.

      Apoi cauta fotografii cu oameni in pozitiile de care ei au nevoie (sau fac fotografii cu oameni reali stand in pozitia aia). Mai cauta fotografii cu torturi, copaci si campuri cu maci.

      Avand toate fotografiile acestea se inspira din ele si fac desenul luand din fiecare ce au nevoie.

      Nimeni nu poate desena din imaginatie decat lucruri pe care le-a facut de zeci, sute de ori inainte. In rest devenim foarte buni in a observa realitatea si a o modela in functie de imaginatia noastra.

      Daca esti la inceput insa incepe cu lucruri simple, desenate din realitate; un mar inainte sa-l mananci, o crenguta cu flori ca tot vine primavara, un pahar transparent, etc.

      Fotografiile trebuie alese cu grija, sa poti vedea foarte bine detaliile, sa nu fie photoshopate, etc.

      Nu-ti recomand sa desenezi dupa desenele altor persoane pentru inceput. O sa repeti greselile facute de ceilalti si nu o sa inveti mare lucru din ele.

      Succes si spor la lucru!

    1. Alina Militaru Post author

      De obicei fabber castel, dar am luat de curand sonnet. Mai folosesc si staedhler, daca pronunt corect. Am incercat mai multe. Fabber castel sunt preferatele mele

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.