Cum folosesti linia sa inveti sa pui umbre intr-un portret
Salut si bine te regasesc pe blogul alegsadesenez.com! π
Portretul ramane unul din subiectele mele preferate chiar daca de cele mai multe ori prefer acuarelele in locul creionului clasic.
Cu toate acestea am facut cunostinta cu portretul prin intermediul creionului iar efectele obtinute cu acest instrument pot fi uimitoare daca ne incapatanam putin sa lasam din cand in cand drumurile batatorite (nu ca nu si-ar avea si ele rostul lor) si sa exploram drumuri noi, metode noi de a folosi instrumente vechi.
Linia modulata mi-a dat batai mari de cap in timpul liceului. Sunt anumite lucruri care imi vin mai natural in timp ce altele le-am invatat prin repetitie si observatie. Linia modulata nu se numara printre lucrurile naturale in cazul meu dar asta nu ma impiedica sa ma bucur de ea.
In caz ca nu stii la ce ma refer prin “linie modulata” o sa-ti dau si ceva explicatii. Prin linie modulata ma refer la acea linie care, aplicand o presiune diferita pe creion in timp ce desenezi aceasta isi schimba grosimea ramanand in acelasi timp cursiva, sinuoasa.
Spre deosebire de linia cu o grosime egala de la un cap la altul, linia modulata ii da mai multa viata desenului si o anumita naturalete.
Aceasta e fotografia pe care am ales-o de data aceasta pentru articol. Nu stiu ce anume mi-a atras atentia la tipul acesta dar m-am tot invartit in jurul lui pana am obosit cautant ceva mai aproape de perfectiune, orice ar putea sa insemne termenul acesta vag.
Nu am intalnit pana acum fotografii care sa nu ridice anumiteΒ provocari si la care sa nu simt nevoia sa modific ceva dar de obicei sunt fotografii care atrag atentia, care au ceva in plus fata de celelalte, care ma inspira intr-un fel sau altul. Aceasta e una din acele fotografii pentru mine. π
1. Am inceput cu asezarea in pagina. Sunt cateva linii de constructie peste care nu sar niciodata chiar daca sunt tentata. Ma salveaza de multa munca mai tarziu.
2. Avand forma mare ma pot juca mai apoi liber cu detaliile, fara sa-mi fac griji ca la final o sa ma trezesc cu prea mult spatiu liber in jur sau cu prea putin.
3. In timpul masuratorilor mi-am dat seama cat de apropiati si de mici sunt ochii in realitate si cat de mare este distanta de la nas pana la mandibula. Am rezistat cu greu tentatiei de a-mi urma observatiile ochilor si sa modific proportiile pentru a ma simti mai comod. Nu e un barbat cu proportii tipice, asta e sigur. π
4. Am respectat masuratorile cat am putut. Cred ca undeva pe parcurs nu am rezistat sa nu-i maresc putin ochii dar deh.
De aici incepe partea distractiva.
5. Nu am fost neaparat buna in mod natural la linie modulata, asta e sigur. Cred ca se presupune sa o folosesc de la bun inceput, de la primele linii de constructie.
Asta insa nu ma impiedica sa ma bucur de ea in etapa finala.
Ideea e sa folosesti linia pentru a reda umbrele, in locul hasurii. Cu cat o parte din portret e mai intunecata cu atat linia e mai puternica, mai groasa. Cu cat ne apropiem de sursa de lumina (in acest portret fiind in dreapta) cu atat linia devine mai fina, mai usoara. Trecerile se fac usor, cursiv, cu o linie modulata.
In acelasi timp urmaresti umbrele, vezi cum se formeaza volumul. E distractiv si interesant odata ce te prinzi de cum functioneaza. Unele din portretele pe care le faceam cu cea mai mare placere in liceu erau acestea, in linie modulata.
O idee: cauta fotografii cu o singura sursa de lumina, clara, care sa lase umbre clare. O sa te ajute intelegi mai bine cum se formeaza aceste umbre.
Sper ca articolul meu sa te inspire in desenele tale. Daca ai intrebari astept comentariul tau mai jos.
Spor si inspiratie.
Alina M.
PS: Ma pregatesc de un curs cu tema portretului care va avea loc la inceputul lui septembrie. Stai pe aproape. In zilele urmatoare vei primii mai multe informatii.
PPS: Daca nu esti inca abonat pe blog ai un formular in dreapta prin care sa te inscrii cu numele si adresa de mail. Cursul acesta cat si altele ce se vor face in viitor vor fi prezentate intai abonatilor si apoi puse pe canale de socializare cum e facebook-ul. In plus vei primi un mesaj de cate ori e un articol nou pe blog. Daca esti interesat sa aflii mai multe completeaza formularul. π
- Schita – ce e esential si ce e in plus
- “La o cafea” – schita facuta in tus si acuarele
Eu folosesc aceasi tehnica pentru icoane
Interesant. Nu am facut niciodata icoane.
Ai putea scrie un articol despre cum sa transmitem un mesaj prim desenele\picturile noastre
Am scris un articol de genul acesta acum ceva timp:
http://alegsadesenez.com/intalnirea-cameleonilor-arta-de-a-spune-povesti-prin-desene/
Eu fac din clasa a patra iar acum sunt intra opta si inca mai fac dar imi place sa pictez si portrete si peisaje doar ca incep multe si nu le termin pe toate
Iti urmaresc toate postarile si incerc sa-mi fac “temele”.
Am tot facut “studii” pe maini, ochi, urechi, nas, etc.. Ideea e ca atunci cand ma apuc de un portret, rezultatul final nu ma multumeste. La capitolul umbre stau cam prost sau nu-mi ies mie.. Oricum, nu ma las..
Nu te lasa. π
E mereu cate ceva de invatat, de imbunatatit si e ok sa ne dorim mai mult dar asta nu inseamna ca nu putem sa ne bucuram de ce stim deja.
Vezi ca am mai scris cate ceva si despre umbre in portret. Nu mai caut acum articolele.
Imi place sa folosesc linia modulata in desenele mele. Stau cam prost cu hasura, dar pt asta exista exercitiul. Cum spune un vechi proverb: “Nimeni nu se naste invatat”.
Ce m-as face oare fara desen? Cred ca nu as mai fi eu. As fi o alta o alta persoana. Genul ala de persoana care nu se cunoaste, nu stie cine e, ce o face fericita si sigur e deprimata tot timpul. Daca desenul n-ar fi existat, l-as fi inventat eu.π
Felicitari pt inca un articol reusit!
Cu toata aprecierea,
Daiana
Multumesc!
Spor si inspiratie in continuare!
Ai putea face un articol despre culorile in ulei sunt doar in clasa a 8-a si as vrea sa merg pe un profil de desen deocam data incerc mai multe tehnici pana gasesc una care sa mise potriveasca am incercat : tempera,acrilice,acuarele,am facut si icoane pe lemn si sticla am facut peisaje portrete natura moarta am incercat si ceva abstract( nu mi-a iesit prea bine)pana acum (inafara de icoane pentru care am avut un profesor)am invatat singur de pe internet ( si o parte din postarile tale)dar cu uleiul am gasit atatea variante si nu stiu ce sa aleg unele folosesc diluanti aliti nu unele folosec ,,medium,, care tot nu stiu la ce foloseste ai putea sa ma ajuti cu un sfat orice
Din pacate nu stiu mare lucru despre culorile de ulei. Am pictat foarte putin in timpul liceului dar nu m-au atras niciodata. Nu as avea ce sa-ti spun despre ele.
excelent Alina!
Super acest tutorial. Multumesc pentru aceste detalii si explicatii.
Cu drag! π