Cum inveti sa desenezi capul din orice pozitie iti doresti
Salut, omule iubitor de frumos!
In ultimul timp mi-am descoperit un interes deosebit pentru miscare si expresivitate (in desen bineinteles). Am exersat corpul uman si acum ma intorc la portret.
Am gasit acum ceva timp, pe youtube, un exercitiu interesant, explicat de Sinix, menit sa te ajute sa desenezi capul din orice unghi, din imaginatie. Mi-a atras atentia din prima: e un exercitiu cu pasi precisi si cu grade de dificultate care mi-au demonstrat ca stiam deja mare parte din proces. Nu ramanea decat sa-mi fac curaj si sa urmez acesti pasi. (Mi-am dat seama ca tocmai ideea asta de a imparti o sarcina in pasi precisi, masurabi simplifica totul foarte mult si invat mult mai repede asa).
Am ramas cu gandul sa-ti arat si tie exercitiul acesta, in caz ca portretul iti da batai de cap cand vine vorba de a-l desena din unghiuri diferite si/sau din imaginatie.
(Ca o paranteza: eu am folosit pentru exercitiul de azi un liner cu tus mov fiindca mi s-a parut mai vizibil in fotografii. Iti recomand insa sa folosesti creionul. Chiar daca nu e nevoie sa modifici cine stie ce, posibilitatea de a sterge o linie ajuta.)
1.Incepi prin a desena o foaie simpla de hartie. Nu e altceva decat un dreptunghi. Tine seama de perspectiva; atunci cand e culcata pe o suprafata (adica nu o vezi din fata) latura care e mai departe de privitor pare a fi mai mica decat cea din fata.
Prima foaie e vazuta perfect din fata, a doua e asezata pe o suprafata si se vede in perspectiva. A treia e o foaie usor curbata, care sta asezata pe o suprafata.
2. Deseneaza foaia asta de hartie usor curbata din cate pozitii iti poti imagina, pana iti vine usor s-o faci si iti poti chiar imagina foaia asta plutind prin fata ochilor.3. Dupa ce iti vine usor sa desenezi foaia simpla trecem la urmatorul nivel.
Ii adaugam acum o forma simpla pentru nas, doua puncte pentru pozitia ochilor si o linie pentru pozitia gurii.
Ai in dreapta jos nasul vazut din fata si vazut din lateral, asa cum l-am simplificat eu. Vezi ca nasul iese in relief pe suprafata hartiei. Ochii si gura raman plate deocamdata. Experimenteaza pana iti vine usor sa desenezi formele acestea ciudate.
4. Ne jucam ceva mai mult cu trasaturile figurinei noastre. Am adaugat doua linii, pentru pometi si ureghi foii de hartie. Buzele ies si ele in relief, chiar daca raman simplificate la trei linii ondulate. Am mai adaugat cateva linii la ochii; pleoapa de sus, sprancene si o linie care sa indice adancitura dintre ochii si nas.
Joaca-te si cu asta pana iti vine usor.
Din nou, de preferat sa lucrezi cu un creion. E mai usor sa modifici la nevoie.
Tine seama de perspectiva; cu cat sunt mai departe de ochii privitorului, cu atat trasaturile sa ingusteaza. Chipul uman se poate imparti in trei parti relativ egale (diferentele sunt minore si dau caracterul fiecarei persoane in parte):
- fruntea (de la baza parului pana la nivelul sprancenelor)
- nasul
- gura (de la baza nasului pana la barbie)
Cu cat e mai departe de privitor cu atat aceste segmente par mai scurte. Exemplu prima figura din imaginea de mai jos: vazut din perspectiva asta cel mai mare segment este cel al gurii. Nasul se ingusteaza mult iar fruntea si mai mult.
5. Pentru ultimul segment modelam mandibula, finisam mai mult trasaturile si obtinem un fel de masca pe care o sucim in diferite pozitii.
Daca ai urmat primii pasi asta ar trebui sa-ti vina destul de usor desi nu e nevoie sa-ti iasa din prima.
Cam atat pentru ziua de azi.
Mie mi s-a parut foarte practic si folositor exercitiul acesta dar sunt curioasa cat de mult iti foloseste tie. Daca il pui in practica astept comentariul tau sub articol, sa-mi spui daca ai vazut progrese in desenele tale.
Spor si inspiratie.
Alina Militaru
PS: In toamna asta am pregatit doua cursuri: unul pentru copii (ilustratie pentru dezvoltarea creativitatii) si unul pentru adulti (portret in creion pentru a pune pe hartie oamenii dragi si frumosi). O sa revin sambata dimineata cu toate detaliile asa ca, daca te intereseaza ramai aproape. 🙂
- Exercitiu de anatomie: cum pui pe hartie miscarea naturala a corpului uman.
- Cum gandesti – desenezi – scrii o poveste pe o pagina de banda desenata
Excelenta lectie ! Multumesc mult!
multumesc mult pentru cele ce ne-ai invatat.
Superb!!!!!Ma va ajuta cu siguranta! 😀
P.S:Am o idee pt tn:ce zici sa faci cate un concurs saptamanal cu diferite cerinte si teme. 😉
Ca la matematică, exercițiul este mama perfecționării.Și da, ai dreptate,cred, schițele dau fluiditate mâinii în general cu atât mai mult pt. desene „dinamice„
Buna Alina.
As dori sa stiu daca mai organizezi cursuri de portrete pentru adulti?
Se desfasoara online cursurile?
Buna, Razvan.
Pana acum nu m-am gandit serios sa fac cursurile exclusiv online. De obicei incepeam cu un weekend ofline, intr-o locatie, cu un grup mic de persoane iar apoi continuam online, cu cateva filmulete, in decurs de cateva saptamani.
Acel weekend cred ca facea diferenta fiindca puteam sta unu la unu cu fiecare cursant in parte si discutam pe ce face bine si ar trebui sa continue si pe ce face mai putin bine si cum ar trebui sa corecteze daca doreste alte rezultate (sunt multe moduri/stiluri de a desena, cu rezultate diferite).
Am avut multi cursanti care au plecat din acel weekend cu un moment de “AHA!!!” in sensul ca pasii prin care trece un portret le sunt mult mai clari si rezultatele obtinute cu mainile lor au fost peste asteptari.
Pana acum cel putin, nu m-am simtit confortabil sa fac un curs exclusiv online si datorita faptului ca nu m-am simtit complet sigura pe abilitatile mele de a face filmulete la o calitate suficient de buna ca sa compenseze acel weekend in care stam fata in fata si arat cum fac anumite detalii.
Multumesc pentru comentariu!
In ultimele luni am luat in considerare si ideea de a face un curs online dar cum nimeni nu a mai intrebat de ele iar ultimul nefiind atat de cautat cum ma asteptam m-am intrebat daca merita efortul.
Pana una, alta postez pe youtube destul de des in ultimul timp. E un exercitiu binevenit pentru mine. Daca vad interesul crescand acolo o sa pun la cale si un curs.
Pentru asta ajuta sa fii abonat la acest blog. Cu siguranta o sa dau un mesaj, doua cand am ceva de oferit iar sansa de a-l vedea e mai mare.
Spor si inspiratie sa ai!
Este interesant!