Cum o desenez pe Mica Sirena
Am lasat deoparte partea a doua a articolului despre sursa de lumina, doar pentru cateva zile. In schimb, am introdus o categorie noua de articole, “creaturi fantastice” si scriu azi primul articol ca raspuns la cererea unei cititoare. π
Adevarul e ca nu stiu de ce nu m-am gandit mai devreme la asta, avand in vedere caΒ imi place tot ce-mi poate provoca imaginatia si pot apoi pune pe hartie. (nu-mi iese nici mie chiar tot ce vreau sa fac)
Culorile si textura cozii e aceeasi ca in cazul pestisorului auriu.
Hai sa ne punem pe treaba. Am in fata destul de multe fotografii si pasi. Ce imi place insa la creaturile fantastice este ca doar imaginatia e limita. Poti interveni cu propria ta viziune in pasii urmatori.
1. Am inceput cu forma fetei, gatul si umerii, asa cum vezi in imaginea de mai jos.
2. Apoi am trasat o linie dreapta care sa ma ajute cu simetria.
Pe aceasta linie am trasat alte cateva linii care sa indice proportiile sirenei noastre. Cu o andrea sau o pensula cu coada subtire si dreapta, poti sa masori fiecare bucatica. Articolul despre proportii il gasesti aici.
Aceasta etapa e importanta. Daca dupa ce masori fiecare bucatica nu intra in pagina toata sirena sau e prea mica, sau e pusa cum nu trebuie poti sa stergi si s-o iei de la capat.
E mai greu sa faci asta mai tarziu.
3. Aceasta e forma mare a corpului sirenei.
4. Am adaugat mainile si coada.
Aici s-ar putea sa ti se para putin ciudat faptul ca nu am introdus toata coada in pagina.
Sa ai parti din desen care ies in afara si nu se vad nu e gresit daca alegi tu sa faci asta fiindca da mai bine in compozitie. Poate fi chiar interesant sau poate da o nota de mister provocand privitorul sa-si imagineze ce e dincolo de desen. Asta tine de povestea desenului.
In cazul acestui desen tine mai degraba de echilibru compozitional. O sa revin la un moment dat cu un articol si despre asta. π
5. In ceea ce priveste chipul sirenei noastre, am ales sa-i redau trasaturile simplu, prin cateva linii, avand in vedere ca desenul nu se concentreaza pe asta.
Ai o fotografie mai jos unde poti observa mai bine si mainile.
6. Parul, intotdeauna e frumos lung, luat de valuri.
7. Cateva elemente de anatomie; sanii, stomacul…
8. Am adaugat cateva inotatoare.
Textura cozii e aceiasi ca in cazul pestisorului despre care vorbeam mai devreme. M-am folosit de hasura sa redau si putin volumul.
9. In cazul culorii, am ales din nou portocaliu, cu cateva pete de galben pe coada si aripioare, putin mov si rosu in zonele mai intunecate tot pentru volum.
10. Parul l-am facut mov. Aceeasi culoare am folosit-o si pe piele.
Nu e nevoie sa te apuci sa colorezi fiecare centimetru din piele cu roz sau crem (asta se foloseste de obicei mai ales cand avem creioane colorate la indemana). De obicei cu cat ne chinuim mai mult sa acoperim totul perfectΒ cu atat e mai probabil sa stricam ceva.
Fata spre exemplu, nu are mai mult de un centimetru jumatate lungime. De asta am ales sa ma concentrez cat mai putin pe ea. Cu cat are mai putine detalii cu atat mai bine in cazul acesta.
11. In cazul apei am folosit albastru, mov, verde, negru si orice e posibil sa fi iesit din combinatile intre aceste culori.
Contrastul dintre albastru si portocaliu e unul frumos si personal, imi place.
12. Aceasta e varianta finala. Se mai poate lucra la ea, in cazul apei cel putin.
Tu poti alege alte culori, poti crea cu totul altceva.
Am ajuns si la sfarsitul acestui articol. Sper ca iti este de folos.
Daca iti place noua categorie pe care am adaugat-o poti veni cu idei pe care sa le punem in practica in urmatoarele articole.
Iti doresc spor la desenat si multa inspiratie.
Alina Militaru
PS: Multumesc celor care m-au ajutat completand chestionarul cu intrebari. Daca nu ai facut-o inca si vrei sa arunci o privire, il gasesti deasupra, langa butonul de “contact”.
- Sursa de lumina si rolul pe care il joaca in desenarea unui portret (partea 1)
- Sursa de lumina si rolul pe care il joaca in desenarea unui portret (partea 2)
e buna ideia ,o sa fac si eu sa vad ce imi iese cu drag!
Ma bucur ca iti place. Spor la lucru! π
Sigur o sa incerc si eu ! Am ceva probleme cu simetria, dar ma descurc cumva π .
Spor la lucru, Maria!
Ador ideea creaturilor fantastice, iubesc povestile si ador sa le vad aduse la realitate. Mi-ar placea sa vad personaje din carti stiute de tine aduse pe hartie de imaginatia ta. din descrierile cartii .
Ar fi o idee interesanta dar o sa le dau ce interpretare vreau eu. S-ar putea sa se schimbe putin povestea.
O sa ma gandesc la asta. π
Ar fi pacat sa nu le dai propria ta interpretare. Astept cu nerabdare sa vad povesti reinterpretate pe hartie π
Multumesc Alina! Eu o sa fac desenul doar din creion. Nu ma impac prea bine cu acuarelele. Sigur voi primi o nota mare! β₯β β ββΒ€
foarte fain !
Ce-mi plac postarile astea!! π Multumesc! π Mi-a placut foarte mult si zanuta ta. Sunt acum la cele 30 de zile de desen si cam fur de la tine pana incepe sa-mi “mearga” si mie mana. π
Spor la lucru! π
O fi vechi articolul dar mereu ma intorc pe la lucrarile tale vechi cand am nevoie de inspiratie. π
Sunt foarte bune sfaturile despre liniile directoare pentru realizarea unor proporΘii corecte.