ALEG SA DESENEZ

Desen cu privirea plecata

cu ochii plecati - final

(plecata cu sorcova, in caz ca nu ti-ai dat seama ๐Ÿ™‚ )

Salut!

Intr-o zi mi-a fost pusa o intrebare; “cum se deseneaza ochii inchisi, acoperiti de pleoape?”

E interesant fiindca nici eu nu am gasit pana acum nimic despre asa ceva. Acum imi dau seama ca sunt multe alte idei care ar putea deveni niste articole frumoase, interesante si, sper eu, folositoare.

Azi mi-am luat creioanele si caietul de schite si m-am pus sa desenez privirea plecata cu sorcova, avand ca model fotografia unui barbat ( mi s-a parut mult mai interesant datorita ridurilor, sprancenelor stufoase si prea putin aranjate, specifice unui barbat adevarat ๐Ÿ˜€ )

Hai sa ne punem pe treaba si sa vedem ce iese pana la finalul articolului.

1. Incep cu putina constructie. De data asta mi-am permis sa las deoparta liniile ajutatoare, fiind vorba despre un desen simplu, fara prea multe pretentii. Am folosit totusi creionul pe post de andrea ca sa ma asigur ca am simetrie intre ochii.

cu ochii plecati 1

2. Am continuat hasurand usor zolele pe care obsev umbre.ย Primul lucru pe care il fac dupa constructie este hasura de baza ca sa am de la ce porni apoi.

cu ochii plecati 2

3. Plecand de la hasura de baza, definesc pe rand zonele de umbra. Am pus mai jos o fotografie cu cateva sageti care, sper sa te ajute sa intelegi mai bine cum se hasureaza si unde.

Umbrele sunt strans legate de sursa de lumina. In acest caz, sursa de lumina este in fata, putin deasupra.

ย Asta inseamna ca umbrele din jurul ochilor sunt situat:

– imediat sub sprancene, accentul fiind pus peย  colturile interioare ale ochilor

– pe conlturile exterioare ale ochilor, ducanduse spre tample. Tine seama ca orice nu mai primeste direct lumina intra in umbra si trebuie hasurat. Partile laterale sunt hasurate. Asta face ca portretul sa iasa in evidenta.

pleoapele de jos ale ochilor

Plecand din aceste puncte, umbrele se risipesc usor.

cu ochii plecati 4

Vreau sa mai adaug ceva: in cazul sprancenelor si a parului in general, fac o hasura de baza inainte sa desenez firele. Altfel, inevitabil s-ar fi vazut hartia alba printre fire ceea ce m-ar determina sa continui sa adaug fire, iar in final ar fi prea mult.

Cel putin in zonele umbrite nu este vizibil fiecare fir de par.

cu ochii plecati 3

4. La final adaug genele si sprancenele, accentele si umbrele cele mai puternice.

Ca un sfat de final; cand iti alegi fotografii ca sursa de inspiratie ai grija ca acestea sa aiba o singura sursa de lumina si cat mai bine definita. Mai multe surse de lumina creeaza confuzie cand e vorba de desenat umbrele iar fotografiile prea luminoase (cu un contrast prea slab) nu sunt o sursa de inspiratie buna pentru un studiu.

Daca te bazezi pe realism ca sa faci desenele tale sa iasa in evidenta e nevoie de un contrast destul de puternic astfel incat la final sa ai unde pune accentele iar desenul sa aiba un centru de interes cel putin.

cu ochii plecati - finalAcest desen este mai mult o schita, fara sa aiba pretentia de a se apropia foarte mult de realitate, dar sper sa fie un punct de plecare bun pentru tine daca iti doresti sa realizezi portrete realiste.

Intr-o zi sper sa am mai multa rabdare in a studia textura pielii si a reda realist fiecare rid, fiecare fir de par si bucatica de piele, desi gusturile mele se indreapta acum spre alte tehnici.

Daca ai intrebari, sugestii, idei, lasa-mi un comentariu sub acest articol. O sa-ti raspund cu placere. ๐Ÿ™‚

Iti doresc o zi frumoasa si spor la desenat.

Alina Militaru

PS: Daca iti e de folos ceea ce eu scriu nu uita ca te poti abona la acest site completand formularul din dreapta. Astfel vei fi anuntat prin mail de fiecare data cand apare ceva nou. In plus ai un PDF gratuit cu alte cateva sfaturi si idei care sa te ajute cu portretele.

Tagged on: ,

6 thoughts on “Desen cu privirea plecata

  1. Diana

    Buna Alina,in primul rand vreau sa-ti multumesc,caci prin articolele tale ai reusit sa ma inspiri atat in ceea ce priveste desenul,cat si viata…aratandu-mi ca totul se poate daca pui suflet in ceea ce faci….
    Sunt cu creionul in mana,si mi-am dat seama ca,oricat as incerca nu pot sa dau un aspect realist parului…crezi ca ma poti ajuta?

    1. Alina Militaru Post author

      Salut, Diana! Multumesc pentru comentariu. Ma bucur ca gasesti inspiratie in articolele mele.

      In ceea ce priveste parul… cred ca mi-ar fi mai de ajutor daca as vedea un desen de-al tau ca sa-ti dau un sfat. Am scris deja doua articole despre par dar daca crezi ca nu te ajuta e mai bine daca vad desenul.

      Oricum despre par sunt multe de spus si cred ca as putea sa fac un site intreg numai cu subiectul acesta.
      Daca vrei trimite-mi desenul pe privat pe pagina de facebook a site-lui sau, daca esti abonata la site, pe mess. ๐Ÿ™‚

  2. Catrinel

    Am รฎncercat sฤƒ recreez pozele tale folosindu-mi memoria vizualฤƒ dar nu am putut sฤƒ le desenez perfect, ai putea sฤƒ mฤƒ ajuศ›i cum pot sฤƒ desenez perfect cฤƒ tine, te rog? ๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜ถ๐Ÿ˜De cรขnd eram clasa a ศ™asea unii colegi spuneau cฤƒ nu am talent ศ™i spuneau cฤƒ pฤƒrinศ›ii mei mi le deseneau.Multumesc!!! ๐Ÿ™‚๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜„ Sunt mare rescunascatoare cฤƒ ai acest site minunat๐Ÿ™‚๐Ÿ™‚๐Ÿ™‚๐Ÿ™‚๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜‰๐Ÿ˜‰๐Ÿ˜‰๐Ÿ˜‰๐Ÿ˜‡๐Ÿ˜‡๐Ÿ˜‡๐Ÿ˜‡

    1. Alina Militaru Post author

      Buna, Catrinel!

      Acum imi dau seama ca am sarit cativa pasi in articolul acesta. Trebuie construit portretul inainte sa te apuci de hasura. Am scris despre asta in aceste minitutoriale:
      http://alegsadesenez.com/minitutoriale/

      Ca o idee referitoare la ce spun colegii sau profesorii sau parintii, necunoscutii si cunoscutii; nimeni nu le stie pe toate si nimeni nu stie mai bine ca tine ce poti si ce nu poti sa faci.

      Daca iti face placere continua sa desenezi. O sa vezi imbunatatiri pe parcurs daca urmezi pasii necesari.

      Succez! ๐Ÿ™‚

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.