ALEG SA DESENEZ

Intalnirea Cameleonilor – arta de a spune povesti prin desene

intalnirea cameleonilorAm gasit pe internet o fotografie cu doi cameleoni, o fotografie simpla, clara, care parea sa spuna o intreaga poveste.

Acesta este un punct comun al fotografiilor foarte bune si al desenelor foarte bune bineinteles; capacitatea de a prinde intr-un singur moment o intreaga poveste.

Nu e o sarcina usoara, dar daca te opresti pentru un timp si-ti pui intrebarea ce anume iti trezeste interesul in imaginile preferate, curand capeti abilitatea de a spune povesti prin desene.

Partea care imi place cel mai mult la desene este ca fiecare poate citi povestea in felul lui, vazuta prin proprii ochii; sunt asemanatoare dar nu la fel, niciodata la fel. Ah! Cat imi plac povestile! Daca nu as fi invatat sa desenez, probabil as fi invatat sa spun povesti. πŸ˜€

Dupa cum probabil ti-ai dat seama, in articolul de azi nu am sa scriu atat de mult despre realism cat am sa scriu despre joaca, putina creativitate si putina poveste.

Am sa incep prin a-ti arata cum am desenat cameleonii si prin a te invita sa creezi propria poveste din asta.

1. Cand am mai multe personaje in desen, incep prin a hotara pozitia lor pe foaia de hartie si proportiile.

cameleoni 1

2. Stiind cat de mari o sa fie, trec la urmatoarea etapa si impart fiecare cameleon in mai multe parti, afland astfel cat de mare e capul, cat corpul, cat coada.

Eu am folosit in desen linii mai mult decat evidente, dar nu e nevoie de mai mult decat un punct facut cu creionul, care sa te ajute mai tarziu sa desenezi in proportiile bune.

Daca nu mai stii cum se afla proportiile, am scris un articol pe tema asta acum ceva timp care te va ajuta: Tu cum te intelegi cu proportiile?

cameleoni 2

3. In aceasta etapa desenez forma mare a cameleonilor.

Aceasta etapa e importanta; daca reusesti sa prinzi formele lor, detaliile vin apoi foarte usor puse.

cameleoni 34. Sterg liniile ajutatoare si desenez gura si ochii. Deja prind forme cunoscute.

cameleoni 45. Iau fiecare cameleon in parte si desenez detaliile.

Primul cameleon e in plin salt, cu unul din piciorusele din fata intins inainte, cu coata si unul din piciorusele din spate prinse inca deΒ  coarda unei plante.

cameleoni 56. Al doilea cameleon sta relaxat pe propria coarda.

cameleoni 67. In ceea ce priveste hasura, am folosit-o pe aceeasi ca si la pestisor, o hasura spiralata, ca sa dau o baza. Creionul folosit e unul cu mina tare; HB sau B1. Am combinat-o cu hasura in X ca sa redau pielea aspra a cameleonilor.

hasura C

Acesta e primul cameleon:

cameleoni 7Iar acesta al doilea:

cameleoni 88. Din pacate m-am pripit putin si nu am mai facut poze cu amandoi inainte sa adaug culoarea.

Ideea e urmatoarea: acesta ar puteaΒ  fi resultatul final. Modul in care i-am colorat tine de preferintele mele. Tu il poti face in propiul stil sau ii poti lasa hasurati, in creion. πŸ™‚

intalnirea cameleonilorRevenind la povestea pe care eu am vazut-o in aceasta imagine…

Imi place sa cred ca este despre influenta pe care un lucru poate sa-l aibe asupra unui alt lucru, o fiinta asupra unei alte fiinte, un om asupra unui alt om.

Mi se pare chiar haios saltul pe care il face primul cameleon ca sa-l atinga pe al doilea si indiferenta cu care priveste al doilea actiunea pe care o face primul.

Am adaugat culorile, albastrul si rosu, doua culori specifice fiecarui cameleon pentru a anticipa efectul atingerii celor doua fiinte. Inevitabil nici unul dintre ei nu va mai fi la fel de pur dar va lua nastere o noua culoare; movul, si o multime de alte posibilitati. πŸ™‚

Sper ca ti-a placut acest articol si l-ai gasit folositor.

Mi-ar placea sa stiu ce vezi tu in acest desen si daca ai si alte idei, povesti de spus prin intermediul imaginilor, fotografiilor sau desenelor.

Noteaza-ti aceste idei si pune-le in aplicare. Asa se naste creativitatea.

Pana data viitoare iti doresc spor la desenat si multa inspiratie!

Alina Militaru

12 thoughts on “Intalnirea Cameleonilor – arta de a spune povesti prin desene

  1. Cristina

    Un articol de exceptie:-)
    Multumesc pentru ca ne impartasesti din talentul tau deosebit .
    Sint abonata la site-ul tau si citesc toate articolele cu mare incintare.
    Mult succes in continuare , draga Alina:-)

    1. Alina Militaru Post author

      Multumesc pentru sustinere, Cristina! Ma bucur ca iti plac articolele mele. Daca ai sugestii pentru urmatoarele articole, sa stii ca sunt numai ochii si urechi. πŸ™‚

    1. Alina Militaru Post author

      Multumesc, Gio! Ma bucur ca-ti sunt de ajutor. Daca ti-ar placea sa citesti despre ceva anume mi-ar fi de ajutor sa stiu. Orice sugestie e binevenita. La urma urmei nu scriu articolele pentru mine, desi invat si eu foarte mult cu fiecare mica provocare. πŸ™‚

  2. Gio

    Salut,Alina!:DLa inceput nu doream sa las comentarii ca ma gandeam ca abonandu-ma prin email mai trebuie sa platesc si o taxa sau ceva…Acum mi-e clar ca nu platesc nimic si am fost paranoica luni de zile degeaba(tipic). Mi-ar placea sa iti dau sugestii despre ce sa scrii,hehe,am si eu asa idee cam cu ce se mananca lumea asta a artelor plastice,pentru ca sunt in clasa a unsprezecea-sau mai bine zis,am ajuns pana in clasa a unsprezecea-la sectia de pictura monumentala(sigur stii despre ce vorbesc).:) Presupun ca tu esti la facultate,insa nu am idee pe ce sectie si in ce an,dar vreau sa iti spun ca ai niste desene foarte frumoase si corect alcatuite,incepand de la schite,pana la lucrari in laviu,pana la dragutele desene facute din imaginatia ta,care sunt foarte foarte nostime de fel:) Am si eu un blog despre arta,dar ma ocup de reprezentarea succinta a unor tablouri care m-au fascinat si din cand in cand mai scriu despre un pictor anume care mi-a atras atentia,sau articole de viata…:)Sunt un fel de analize de imagine foarte restranse,in care imi exprim parerea subiectiva in legatura cu mesajul transmis de tablou,de ce mi-a placut intr-atat de mult incat sa scriu despre el(pentru mai multe,poti vizita si tu blogul meu,mi-ar placea sa aud parerea ta http://deazidemaine.blogspot.ro/ cat si a altor persoane care viziteaza siteul tau si gasesc linkul aici):) Revenind la ce as mai vrea sa publici pe blog,o sa ma gandesc si iti scriu:D Numai bine!

    1. Alina Militaru Post author

      Imi place blogul tau. Felicitari! Scrii frumos, lejer, stii sa creezi o conexiune, ai si comentarii, imi place cu toate ca nu am fost niciodata inebunita dupa istoria artei.
      Am o mica sugestie daca nu te deranjeaza prea mult; poti sa faci frazele mai scurte si cu spatii vizibile intre ele. Am primit si eu, la randul meu acest sfat de la cineva mai priceput; usureaza mult munca de a citi, mai ales ca in ziua de azi oamenii sunt din ce in ce mai nerabdatori.
      In ceea ce priveste scoala, am facut si eu liceul de arta, nu la monumentala, la textile (erau doar doua sectii). Am trecut si prin facultate, la sectia textile-moda (nu stiu ce a fost in mintea mea πŸ˜€ ) E o poveste lunga; poate intr-o zi o s-o scriu intr-un articol.

      Mult succes la bac! Mai e destul de mult pana atunci asa ca nu cred ca ar trebui sa-ti faci atatea griji. πŸ™‚

  3. dragos aninoiu

    Sunt foarte incantat ce faci tu aici si chiar este binevenit modul tau de a explica pe intelesul tuturor de la creion si hartie trecand prin hasuri si perspective si ajungand la povestea unui desen.
    Pot spune ca vazand intamplator site-ul tau, cat de curand ma voi apuca de desenat dupa lectiile tale, ca modalitate de relaxare si voie buna; pana acum nu stiam abc-ul desenatului, tu ai incercat si ai reusit sa faci asta. Iti multumesc pentru ca te cobori la experienta noastra a celor care nu au desenat deloc si ca impartasesti din tainele tale, noua tuturor.
    Cat despre povestea din desenul cameleonilor….eu as denumi-o fiind inspirat de tine un pic…..“atingerea nepasarii“

    Astept cu interes si cu mult drag noi postari ale tale, de orice fel si pe intelesul nostru al celor fara experienta in domeniu.
    Multumesc inca odata pentru daruirea si eforturile tale.

    1. Alina Militaru Post author

      Multumesc si eu pentru comentariu, Dragos. πŸ™‚

      Desenul face oricum parte din viata mea de multi ani si e o adevarata placere sa pot transmite mai departe ceea ce m-au invatat cu multa rabdare profesorii mei.
      Da, articolele mele ar trebui sa fie usor de inteles si sa relaxeze, asa cum spui si tu. Ma bucur sa aflu ca-si indeplinesc scopul.
      O sa revin cat de curand cu un articol nou.

  4. Dinca Nik

    Buna ziua ,va multumesc pt ceea ce faceti ,aveti un talent incredibil si nu in ultimul rand tineti o tot asa .Am incercat sa reproduc si eu cameleonii si o sa astept cu nerabdare sa mai adaugati si alte tutoriale .O zi buna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.