Deseneaza miscarea
Salut! :)))
Am o intrebare pentru tine: cum te descurci cu miscarea? Ma refer la personajele in miscare pe care le desenezi.
Are si un scop intrebarea mea, bineinteles. Vreau sa te provoc sa desenezi cu mine o caprioara albastra, si nu oricum, ci in mijlocul unui salt.
Stiu ca pare complicat (eu mi-am facut semnul crucii inainte sa ma apuc de treaba: nu de alta dar trebuia in acelasi timp sa si explic fiecare etapa prin care am trecut) dar nu e nici pe departe.
Sunt cateva etape prin care treci si in final nici nu stii ce ai facut, dar ai facut-o si pe asta.
Ah! Si ca sa-ti raspund la intrebare care, probabil, iti trece acum prin cap: De ce albastra? E simplu. La un desen al meu, un cal, singurul comentariu pe care l-am primit a fost: “De ce nu e albastru?”
Intrebarea asta, pe langa decizia mea de a ma juca putin cu culorile m-a determinat sa desenez caprita albastra. Tu poti alege orice culoare vrei.
Si ca sa ne punem pe treaba…
PRIMUL PAS.
De data asta, liniile pe care le trasam la inceput o sa delimiteze spatiul in care o sa incadram caprioara si pozitia trunchiului. Aceste prime linii ajuta foarte mult la incadrarea in pagina, in special daca ai probleme de genul: la final iti dai seama ca nu mai incape in pagina un picior, o ureche sau orice altceva.
Am vorbit intr-un articol trecut putin despre proportii si cum sa le folosesti. Acum, ca ma gandesc mai bine, cred ca ar fi de mare ajutor sa facΒ un articol separat, ca sa fiu sigura ca ai inteles cum se folosesc. Sunt niste trucuri foarte simple dar care te scapa de mari batai de cap.
Spre exemplu; ca sa afli cat de lung este trunchiul caprioarei (ceea ce ne trebuie noua), afli de cate ori intra latimea trunchiului in latimea totala, pe care am luat-o ca punct de reper. Apoi aflam pozitia trunchiului pe foaia noastra.
Pana o sa vin eu cu articolul, urmareste mai bine imaginea de jos. π
PASUL DOI
Desenam formele mari ale trunchiului, care o sa devina mai tarziu coastele si pulpele din spate ale caprioarei.
PASUL TREI
Desenam forma mare a capului si o legam de trunchi.
PASUL PATRU
Unul din picioarele din spate. Pare foarte complicat la prima vedere dar, daca afli pozitia punctului A si eventual, a punctului B, restul este floare la ureche.
Iti suna putin a matematica? π Nu-mi vine nici mie sa cred ce spun. E o adevarata aventura sa incerc sa explic ceea ce fac atat de usor cu mainile.
Daca lasam matematica laoparte, suna cam asa: putin mai la dreapta, undeva la acelasi nivel cu alt punct. In principiu, alegi alte puncte de pe desen si vezi cam unde se pozitioneaza cel de care ai nevoie.
Trebuie sa mentionez ca eu desenez avand in fata o fotografie. Imi e mult mai usor sa prind detaliile care imi plac mie si sa desenez corect proportiile.
PASUL CINCI
Desenam si celalalt picior din spate si adaugam o linie care curge frumos deΒ la pulpa spre coaste.
PASUL SASE.
Caprita noastra are si o codita de toata frumusetea pe care o adaugam acum ca sa terminam cu partea din spate.
PASUL SAPTE.
Am trecut la picioarele din fata. La fel ca si la cele din spate, gasim cateva puncte care sa ne ajute si trasam forma mare a picioarelor care arata cam asa:
PASUL OPT
Venim cu o linie frumoasa, modulata, care sa definim picioarele. E ca si cand am desena mai intai un chelet, iar apoi il imbracam cu pielea.
PASUL NOUA
Urmeaza capul. Ii punem urechi, ii dam forma, desenam ochiul, gura si nasul.
PASUL ZECE
Coloram!!! Ah! Cat am asteptat pasul acesta. Eu l-am facut albastru. Tu poti folosi orice culoare vrei, sau te poti opri aici.
PASUL UNSPREZECE
si ultimul: Adaugam detaliile. Punem accente, umbre,Β ne jucam putin cu linia modulata ca sa-i dam putina viata caprioarei.
Ca ultime retusuri, hasuram putin de jur imprejurul caprioarei, pentru admosfera, si adaugam o pata de umbra sub ea (un efect frumos, zic eu).
Si in final avem un desen superb, zic eu.
Sper ca nu a fost o provocare prea mare pentru tine. Lasa-mi un comentariu si spune-mi daca ai reusit sa desenezi miscarea. Daca ai nelamuriri, sper ca o sa te pot ajuta raspunzandu-ti la intrebari. Daca te intereseaza sa afli mai multe despre proportii spune-mi si o sa fac un articol special pentru asta. E foarte simplu de folosit daca stii despre ce e vorba.
Oricare ar fi raspunsul tau, tot o sa scriu un articol despre proportii, dar daca te si intereseaza, o sa-l fac cat se poate de curand.
Sa ai o seara, noapte placuta in continuare. Acum imi dau seama ca ceasul arata 1:33. Am stat mai mult decat am planuit s-o fac.
Te pup.
Alina Militaru.
- Vulpea, bat-o vina!
- Tu cum te intelegi cu proportiile?
Caprioara mea e putin mai intinsa :))..cu o privire usor bizara.As putea sa postez si imaginile acestea cu caprioara ,bufnita si celelalte pe desenez.net?
Chiar te rog, Simona! π
Sunt curioasa cum functioneaza explicatiile mele si cum as putea sa le fac mai bine.
am avut placerea sa semene f bine,doar ca eu am facuto pe sticla.a iesit minunata.multumesc enorm.sunt mandra de mine.simt ca pot sa trec si la alte nivele π hihi
Ma bucur ca ai avut initiativa de a desena pe altceva decat hartie, Paula. π
Imi plac picturile pe stricla. Felicitari.
AI PUTEA TE ROG SA FACI CAPRIOARE…..
Ai putea sa imi desenezi o compozitie dinamica cu minim 3 personaje si maxim 5………….Poti sa o faci simpla dar de nota 10 astfel incat sa o pot desena si eu……… TE ROG FRUMOS….
Imi place ca esti sincer. Pentru ce iti trebuie mai exact?
Pot sa fac un articol pe tema asta daca e ceva de care ar putea beneficia mai multe persoane. O sa ma gandesc la propunerea ta.
buna alina am facut mai multe desene de pe site-ul tau , pentru mine mau ajutat foarte mult daca ai putea sa postezi mai multe articole in creion pentru a putea sa invat diferite tehnici … multumesc
Buna! Sunt deja multe articole in creion pe site si o sa mai fie. π
Spor si inspiratie!