ALEG SA DESENEZ

Cat de greu iti e sa desenezi un pahar? Dar un cal? (partea a treia)

cal in cilindru 8Azi sculptam intr-un cilindru de lemn, imaginar. In articolul trecut am lansat o provocare prin care te intrebam ce ti-ar placea sa vezi sculptat in cilindru. Ii multumesc  doamnei Tudor pentru raspuns si pentru provocarea pe care am primit-o in schimb. 🙂

Daca nu ai citit inca primul si al doilea articol din aceasta mica serie, le poti gasi aici:

Cat de greu iti e sa desenezi un pahar?

Cat de greu iti e sa desenezi un pahar? (partea doi)

Si acum sa vedem despre ce e vorba.

Seria de trei articole pe care le-am numit: “Cat de greu iti e sa desenezi un pahar?” a fost gandita sa te introduca inca putin in lumea artei si sa afli cum se deseneaza formele de baza; cubul, sfera, in acest caz cilindrul. Am credinta ca stiind aceste cateva lucruri elementare o sa te ajute mai tarziu sa desenezi absolut orice iti doresti tu.

In acest ultim articol voiam sa-ti arat in ce poti transforma acel cilindru. Imaginatia mea nu functiona la capacitatea ei maxima asa ca am pus primul lucru care mi-a trecut prin minte, un pahar, poate o cupa de sampanie. 🙂  In final la asta ajuta cel mai mult cilindrul, la obiectele simetrice, de la oale si ulcele, pana la parti din corpul uman (o mana, degete, picioare) sau cutele imbracamintii.

Asa ca da, e cat se poate de folositor sa stii sa construiesti si apoi sa hasurezi un cilindru. 😉

Dar… ajungand la al doilea articol, mi-am dat seama ca cel mai probabil te-as plictise cu un lucru atat de simplu, asa ca am vrut o provocare care nu a intarziat sa apara.

 

Azi iti arat ce a iesit in urma acestei provocari. Calutul meu este mai mult un ponei dar sunt destul de multumita de rezultat.

Vreau sa iei totul ca pe un exercitiu de imaginatie si in acelasi timp de volum.

1. Plecam de la cilindrul din articolul trecut:

cal in cilindru 1

 

2. Asa cum te-am obisnuit si la vulpe, bufnita si caprioara, desenam formele mari ale animalului. Pentru asta este nevoie sa intelegi putin cum sta treaba cu proportiile. Nu se intra niciodata in detalii pana cand nu ne dam seama daca marimea capului e buna, a trunchiului la fel si ne ramane loc si pentru picioarele pe care le desenam mai apoi. De aici nevoia de a desena formele mari ale animalului.

cal in cilindru 2

3. In interiorul cercului, trasam o linie care sa ne ajute sa ne dam seama pozitia picioarelo din spate pe sol. Asta e un truc care s-ar putea sa te ajute, dar asta mai mult cand ai in fata un model viu sau o fotografie. Traseaza linii care sa te ajute cu perspectiva, linii care sa uneasca talpile picioarelor, genunchii, sau orice altceva.

cal in cilindru 3

4. Desenam picioarele din fata.

cal in cilindru 4

5. Abia acum intram in detalii si desenam forma capului, coama.

cal in cilindru 5

6. In locul formelor mari care poate au fost exacte, poate nu, venim cu liniile care sa defineasca corpul animalului intr-un mod frumos. Poate o sa fie nevoie chiar sa faci cateva modificari atunci cand stergi liniile care sunt in plus.

cal in cilindru 6

7. E momentul sa scoatem calul (sau poneiul, in cazul meu) din cutie si sa vedem cum arata fara. 😉

cal in cilindru 7

8. In final hasuram ca sa scoatem volumul in evidenta si punem cateva accente.

cal in cilindru 8

 

Acesta e calutul sculptat in cilindru, dar si finalul acestui articol.

Daca ai intrebari referitor la ce am scris pana acum, lasa-mi un comentariu jos. Astept in continuare propuneri cu ce ai vrea sa inveti sa desenezi, dar si provocari, de ce nu.

Iti doresc o zi frumoasa in continuare.

Alina Militaru

 

PS: In articolul urmator am deja programat sa desenez un catelus. Daca te intereseaza, nu uita ca ai posibilitatea sa te abonezi la acest site si sa primesti prin mail un mesaj de cate ori apare un articol nou. Pe langa asta ai si un cadou de bunvenit din partea mea, un pdf; “ESENTA ARTEI DE A DESENA”.

 

Tagged on: ,

7 thoughts on “Cat de greu iti e sa desenezi un pahar? Dar un cal? (partea a treia)

    1. Alina Militaru Post author

      Asta ar fi ideea, Florin, dar tare ma tem ca la articolul acesta m-am complicat mai mult decat este necesar.

      In final a fost un experiment frumos. 🙂

    1. Alina Militaru Post author

      Salut, Doru!

      Da, talentul are o importanta mare in ceea ce priveste desenul, dar nu este nimic definitiv.

      O intrebare mai buna este; ai destul de mare placere si curiozitate incat sa fii dispus sa inveti putin mai mult decat cei care fac asta in mod natural si sa faci totul intr-un mod mecanic la inceput, pana cand, cu destula practica, iti obisnuiesti ochiul sa vada si mana sa urmeze?

      Ca in orice alta activitate desenul se poate invata iar talentul se poate risipi. Asta e ceea ce experienta mea mi-a aratat prin intermediul colegilor si prietenilor mei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.