Cum desenez parul lung si drept
Ieri mi-am petrecut ziua desenand si facand poze iar azi ma bucur sa ma aflu din nou in fata calculatorului, scriindu-ti. Nu am un aparat foto foarte bun momentan dar sper ca fotografiile au iesit destul de bune.
De data asta am ales un subiect care mi-a dat si mie destule batai de cap si inca imi mai da cu diferite ocazii: parul.
Sunt multe trucuri pe care artistii le folosesc in desenele lor, fiecare ducand catre alte si alte rezultate iar eu sunt ca un copil in ziua de Craciun de fiecare data cand descopar tehnici si trucuri noi pe care le pot aplica in desenele mele. π
In ceea ce priveste parul cred ca inca mai am multe de descoperit, dar sunt cateva lucruri pe care am sa le impartasesc.
Acestea fiind spuse, hai sa ne jucam putin si poate invatam lucruri noi. Modul meu preferat de a invata este prin a pune in practica ceea ce studiez. Inteleg mai bine asa.
Vreau sa fii atent la doua lucruri azi: sursa de lumina si tipul de hasura care da textura parului.
1. In prima etapa, ca de fiecare data, ma concentrez pe constructia portretului. Este un pas esential, asa ca nu-l sari, chit ca nu faci mai mult decat sa trasezi cateva linii ajutatoare, forma mare a nasului, a gurii si pozitia ochilor.
Constructia portretului prin linii te ajuta sa vezi formele in 3D iar mai tarziu o sa pui umbrele acolo unde trebuie. Ceea ce mai ajuta este sa descompui orice forma complicata in formele de baza; cub, cilindru, sfera, con…
Avand in minte asta si stiind de unde vine lumina (daca nu folosesti o fotografie ca referinta alegi tu sursa de lumina) te poti juca cu umbrele asa cum doresti.
2. Avand in vedere ca parul fetei pe care am ales-o e negru am nevoie de o hasura de fundal pe care sa desenez mai tarziu. Am hasurat usor cu un creion 1B iar apoi am intins grafitul cu un servetel de hartie ca sa nu se vada urmele lasate de creion.
Am mers chiar mai departe intinzand grafitul si pe pielea personajului ca sa-i dau o forma usor 3D si sa nu desprind cu totul parul de restul desenului.
Una din greselile pe care le poti face este sa definesti mult prea clar linia de unde incepe parul ceea ce da senzatia ca ar purta o peruca.
3.Β Trasez cateva linii care sa defineasca pozitia parului. In desenul acesta nu e greu sa-ti dai seama, dar in alte cazuri poate aparea cate o bucla care sta altfel decat restul parului. Cateva linii te va ajuta mai tarziu sa-ti dai seama in ce sens sa hasurezi.
4. Aici iti arat tipul de hasura pe care l-am folosit. Am hasura de baza, am zonele cele mai intunecare pe care le hasurez prima data. Apoi, prin linii paralele, leg cele doua zone, avand grija ca la mijloc sa fie mai luminos.
Ai grija la forma capului fiindca parul trebuie sa urmeze aceleasi linii. π
5.Inainte sa te apuci de ultima etapa fii constient de sursa de lumina. Am folosit un contrast puternic pe desenul final ca sa-ti arat efectul luminii. Cu cat se indeparteaza de sursa de lumina cu atat umbra e mai puternica.
In umbra nu e nevoie sa se vada fiecare fir de par. Doar in lumina poti pune cate detalii vrei. Aici intervine tocmai ideea de centru de interes: cand totul iese in evidenta defapt nimic nu iese in evidenta, mai mult inseamna mai putin.
Rafineaza cat poti de mult o anumita parte a desenului si lasa inΒ umbra o alta parte. Echilibrul acesta da desenului un fel de mister si trezeste interesul. Este ceea ce diferentiaza un desenator bun de unul foarte bun.
Liniile rosi pe care le-am pus mai jos au scopul de a-ti arata forma pe care o ia parul.
6. Desenul final arata cam asa:
Un mic truc care poate da un plus de realism este sa desenezi cateva fire care iese din randul parului drept, poate o suvita subtire ce cade pe fata sau cateva fire mai scurte in crestetul capului. Dar asta tine de detalii si trebuie folosit cu moderatie si intr-o maniera fina, discreta.
Ei bine, aici termin articolul de astazi sperand ca ti-a fost de ajutor. Daca ai intrebari, sugestii sau idei pentru articolele viitoare lasa-mi un comentariu mai jos.
Daca detii si tu cateva trucuri intr-ale desenului trebuie sa-ti spun ca sunt mai mult decat fericita sa le ascult si apoi sa le incerc. M-as simti ca un copil in ziua Craciunului. π
O zi frumoasa iti doresc si spor la desenat.
Alina Militaru
PS; Daca ti-a fost de ajutor acest articol si ceea ce scriu eu pe site, iti reamintesc ca te poti abona usor completand formularul din dreapta cu numele si adresa de mail. O sa fii anuntat printr-un mail de fiecare data cand o sa scriu un articol nou. In plus, primesti cadou un PDF in care poti afla mai multe despre portret: “Esenta artei de a desena”.
- Desen cu privirea plecata
- cum desenez parul ondulat
multumesc Alina imi este foarte util desenul tau ma ajuta chiar f mult ,te salut cu drag si iti doresc sanatate si numai bine ,cu drag
Salut, Mihaela! π
Buna ! ti-am vizitat site-ul si vreau sa-ti spun ca iti apreciez munca si talentul . Imi plac foarte mult desenele tale . Si mie imi place sa fac desene in creion si ma ajuta foarte mult articolele tale . Te felicit !
Multumesc! Ma bucur de fiecare data sa aud ca articolele sunt de ajutor. π
Hey,Alina am o intrebare….Stralucirea parului cum as putea sa o fac? Eu chiar nu inteleg…
Buna Alina , articolele tale sunt foarte folositoare si anul care vine dau la liceu de Arte Nicolae Tonitza , in fiecare seara stau si iti citesc articolele si ma spuc de desenat , doar as as avea nevoie de un sfat , pentru umbrele mai accentuate ce fel de creion este bun ? cu hb-ul nu pot sa fac totul sa iasa bine , deoarece umbrele ies stralucitoare daca apas si nu se vede bine , as fi recunoscatoare daca mi-ai da facebook-ul tau sa mai vorbim in legatura cu arta . Multumesc !
Creioanele din grafit au in general aceasta caracteristica de a straluci. Nu prea ai ce face.
Foloseste B-uri, nu HB. Sunt mai moi, facute special pentru desen. Eu folosesc B pentru constructie si pentru zonele luminoase. 2B sau 3B pentru hasura de inceput. 5B sau 6B pentru zonele cele mai intunecate si pentru accente. Cu cat e mai mare creionul cu atat mina e mai moale si lasa o urma mai puternica pe hartie.
Succes cu probele pentru liceu!
Imi este de foarte mare ajutor ceea ce scrii si desenele pe care le faci… Parul mi-a dat mereu batat de cap si niciodata nu reuseam sa-l fac cum imi doresc iar in seea ce priveste lumina nu imi iese mereu contrastul.
cum sa fci freze!