cum desenez parul ondulat
Intr-o zi calduroasa de vara, cand parul prea lung poate fi un inconvenient, e mult mai usor sa-l desenam. Daca nu stii cum experimenteaza, incearca diferite moduri de hasura.
Realismul despre care o sa vorbim si in acest articol este bine sa-l atingi, regulile sunt bune dar e doar primul pas si se poate merge mult dincolo de el. Imaginatia e limita iar arta inseamna imaginatie.
Iti spun toate acestea fiindca vreau ca desenul sa ramana o placere atat pentru tine cat si pentru mine, chiar si atunci cand tanjim dupa perfectiune.
Mai mult decat capacitatea de a desena perfect fiecare fir de par e nevoie sa ne pastram dorinta de a gasi de fiecare data noi si noi idei, moduri diferite de a reda realitatea si nu in ultimul rand sa ne pastram bucuria de pune mana pe un creion si o foaie de hartie si de a desena. 😀
De cele mai multe ori un desen perfect vine de la sine dar aproape niciodata nu este ceea ce te asteptai sa fie.
Lasa-te surprins de rezultate macar din cand in cand, macar in domeniile in care esecul nu reprezinta nici un risc real, cum este desenul.
Acum hai sa ne jucam putin si sa vedem ce iese pana la sfarsitul articolului. 😀
Am mai scris un articol despre parul drept si lung. Daca nu l-ai citit inca si vrei sa incepi cu acesta, iti las un link mai jos:
CUM DESENEZ PARUL LUNG SI DREPT
Deasemenea ti-ar putea fi de ajutor un alt articol mai vechi, cel despre cilindru.
Ti-am spus la un moment dat ca toate formele complicate au la baza formele de baza; cubul, sfera, cilindrul… In final buclele de par sunt doar fasii dintr-un cilindru. Tinand seama de modul in care se hasureaza un cilindru iti poti da seama unde o sa vina lumina si umbra pe o bucla de par.
Articolul despre care iti vorbesc este acesta:
CAT DE GREU ITI E SA DESENEZI UN PAHAR?
Incepem articolul cu o singura bucla de par:
1. Desenez forma buclei:
2. La fel ca si in cazul parului drept aplic o hasura de baza si intind grafitul cu un servetel. Apoi desenez firele de par, doar ca de data asta in loc sa am o hasura dreapta, urmez forma buclei.
Aici vreau sa fii atent la un lucru, anume la zonele de umbra si lumina.
Avem sursa de lumina care vine din stanga. La fel ca in cazul unui cilindru avem; penumbra, lumina, penumbra iar, umbra si inca o zona ingusta mai putin intunecata de penumbra.
Asta e ceea ce da volum parului. 🙂
3. Mai adaugam si alte bucle de par si puntem obtine ceva de genul urmator:
De aici te poti juca cat vrei cu firele de par, poti intra in cate detalii vrei.
Revenind insa la parul ondulat in intregime, nu doar in bucati…
1. Incep ca de obicei cu forma capului.Â
Am ales un profil frumos conturat si pus in valoare de buclele negre de par.
2. Parul vine deasupra craniului ca o peruca. Urmatorul pas este cel in care, cu cateva linii, definesc formele buclelor.
3. O hasura de baza macar in zonele cele mai intunecate aduce putin mai mult realism.
Tot in acest pas alegem sursa de lumina. In cazul de fata e undeva deasupra.
4. Din acest punct ai nevoie doar de putina rabdare. Luand fiecare bucla in parte hasurez in sensul in care sunt asezate firele de par.
Am spus mai devreme ca am ales acest desen datorita profilului frumos conturat. Buclele de par ce-i cade pe fata au o umbra deosebit de puternica si contrasteaza cu luminozitatea pielii lasand formele sa se contureze frumos, natural, formanduse astfel un centru de interes. 🙂
5. Pas cu pas, bucla cu bucla, desenul prinde contur.
6. Rezultatul final arata cam asa:
Cu putin mai multa rabdare sunt sigura ca iti va iesi mult mai bine de atat.
Ceea ce-ti recomand este sa desenezi dupa un model cu o sursa de lumina bine definita. Observa cum pica lumina si unde se formeaza umbre. Mai mult decat intuitia incearca sa-ti folosesti logica si sa intelegi ceea ce desenezi.
Sper ca ti-a fost de folos acest articol. Daca ai intrebari referitoare la acest subiect sau oricare altul, lasa-mi un comentariu jos si o sa-ti raspund. 🙂
Spor la desenat iti doresc.
Alina Militaru
- Cum desenez parul lung si drept
- Exercitiu de creativitate
aleg sa desenez
Iti multumesc ca existi!
foarte frumos ceea ce faci…si mai minunat ca imparti cu altii cunostintele tale..felicitarile mele
Frumos ceea ce faci ! Ai respectul meu!
Lucrezi in carbune ?
Daca nu, acelasi procedeu se aplica ai pentru creion grafic ?
Salut! Nu sunt sigura la ce te referi cand spui “creion grafic”.
Eu am folosit creion din grafit in toate desenele mele de pana acum. Daca te referi la creion mecanic, da se poate lucra foarte bine si cu acela daca iei mine din gama B ca sa poti construi mai bine umbrele, nu HB. Are chiar avantajul de prinde mai multe detalii cu cat mina e mai subtire si tu ai mai multa rabdare. 😉
In ceea ce priveste carbunele natural, adica nepresat, nu poti prinde atat de multe detalii dar se sterge mai usor si poti lucra frumos parul blond sau alb.
Daca vrei poti face o combinatie intre carbune si creion. Asta nu am incercat pana acum dar o s-o fac. Cel putin pe dimensiuni mari te poti juca cu aceste materiale in voie. Faci baza cu carbunele, construiesti buclele stergand cu guma plastica partile luminoase si apoi intri in detalii folosint creionul. Numai sa ai grija sa lucrezi curat, fara sa atingi foaia cu podul palmei sau cu degetele si sa fixezi totul la final.
as vrea sa te intreb ceva, … ai luat cursuri de desen ?, ai stiut sa desenezi foarte bine de la inceput sau , pe parcurs ?
Am facut liceul de arta si apoi facultatea de arta. 🙂
Stiu ca pare multa bataie de cap dar in principiu e vorba de exercitiu si ceva disciplina pe de-o parte iar pe cealalta parte curiozitate si ideea ca am plecat intr-o calatorie in care perfectiunea nu intra in discutie.
Nu, nu am stiut sa desenez bine de la inceput; nu cred ca exista asa ceva. La fel ca orice alt domeniu desenul/pictura trebuie exersat pentru a ajunge sa devina o abilitate.
Inca am lucruri pe care trebuie sa le invat dar pe cat posibil iau lucrurile ca pe o provocare, cu curiozitate si interes.