ALEG SA DESENEZ

Cum prinzi rasul unui copil intr-un desen

ras de copil  Salut, omule drag! Bine te regasesc pe alegsadesenez.com.

Tare ma tem ca am neglijat putin site-ul, dar vreau sa ma revansez cat pot de bine si cat de curand.

Am in plan ca in acest articol sa desenez rasul. Avand in vedere cate batai de cap mi-a dat asta in trecut, imi dau seama ca acest subiect merita discutat.

Expresivitatea chipului uman este un subiect cu care ne putem juca aproape la infinit si trebuie sa recunosc ca e destul de greu sa prinzi frumos  uimirea, frica, bucuria, indiferenta, plictiseala si multe altele. Dar e o provocare care mie imi provoaca mancarici in palme.

Nu sunt cea mai buna in acest subiect si aproape mi-ar parea rau daca as fi, fiindca curiozitatea mea ar suferi putin din cauza asta. Asa ca tot ce-mi ramane e sa impartasesc cu tine tot ce descopar si sa ne bucuram impreuna jucandu-ne cu expresiile.

Rasul unui copil.

1. Incep ca de obicei desenand liniile ajutatoare. Prima linie, cea orizontala, leaga cele doua colturi ale gurii ce urmeaza sa fie desenata. A doua linie, cea verticala, o sa ma ajute cu simetria.

ras de copil 1

2. Desenez conturul buzelor si al dintilor.

Aici avem cateva lucruri de discutat.

Daca tii sa desenezi cat mai realist posibil liniile de contur folosesc doar la inceput, pentru ajutor, asa ca deseneaza-le cat mai fin posibil ca sa nu fie nevoie sa le stergi mai tarziu.

In ceea ce priveste dintii in special, in etapa aceasta nu e nevoie sa se vada fiecare contur.

Pentru desenul acesta am ales o gura usor deschisa, cu dintii rari, specifica unui copil, astfel incat se vede perfect dincolo de dinti. Umbra ce se vede clar contureaza foarte bine aproape fiecare dinte scotandu-i in evidenta.

Daca as fi avut un zambet perfect, cu dintii bine legati intre ei, in aceasta etapa as fi conturat doar marginile de jos ale dintilor, lasand evidentiearea fiecarui dinte pentru hasura cu care o sa vin mai tarziu.

Cat despre buze, trebuie sa tinem seama ca sunt intinse datorita zambetului.

ras de copil 2

3. La acest punct am hasurat tot ce se vede dincolo de dinti.

ras de copil 3

4. Ca sa am o baza de la care sa pornesc, am hasurat buzele la tonul de baza, avand ca reper cea mai luminoasa parte a lor.

Vreau sa-ti amintesc numai ca buza de sus este putin mai puternic hasurata. De obicei lumina vine din fata, undeva de sus, picand exact pe buza de jos. Asta creeaza o umbra usoara pe buza de sus.

ras de copil 4

5. Imaginea de sus arata destul de ciudat, dupa cum probabil ti-ai dat seama. Trebuie sa redam volumul buzelor si al dintilor.

Incep cu buza si dintii de jos. Exceptand, poate, cei doi dinti din fata, de sus, dintii nu raman niciodata complet albi.

Am hasurat usor dintii de jos, avand grija ca cei din spate sa intre mai mult in umbra decat cei din fata.

Colturile buzelor sunt menite sa puna accentul zambetului, asa ca au o umbra bine conturata. Buza de jos capata volum prin lumina care cade pe mijloc.

ras de copil 5

6. La sfarsit mi-am mutat atentia pe buza si dintii de sus.

La fel ca si cei de jos, dintii de sus intra din ce in ce mai mult in umbra cu cat sunt mai in spate. Chiar si cei din fata sunt hasurati usor imediat sub buza iar liniile ce-i despart nu sunt foarte vizibile asa cum suntem tentati sa le desenam prima data. 🙂

Umbra de pe buza de sus este mai pronuntata cu cat se apropie de dinti.

Ca un retus final, poti sa ai grija ca accentele sa scoata in evindenta totul. Umbra din colturile gurii o sa dea un mai mult volum buzelor. Dintii din spate pusi in umbra, foarte putin sau deloc conturati o sa-i scoata in evidenta pe cei din fata si o sa creeze echilibru. 🙂

ras de copil

Aici se termina si acest articol care sper ca ti-a fost de ajutor.

Daca ai intrebari legate de acest articol sau de oricare alt subiect lasa-mi un comentariu jos si o sa-ti raspund.

De ceva timp imi trece prin minte sa studiez mai atent expresivitatea chipului uman si sper ca in final sa pot reda frumos expresiile si emotiile ce se pot citi pe chipul uman, de la fericire, uimire, la ura, agresivitate, nervozitate si orice altceva. E un subiect care ma intereseaza si daca e si de interesul tau o sa am grija sa scriu pe site tot ce descopar.

Te las acum.

Iti doresc o zi frumoasa si spor la desenat.

Alina Militaru

4 thoughts on “Cum prinzi rasul unui copil intr-un desen

  1. Mona Catalina

    Mulțumesc mult , Alina!
    Expresivitatea chipului uman (și nu numai) merita toată atenția și studiul !
    O săptămână cu spor și inspirație!

  2. Dan Ligia

    Hey Alina !
    Articolele tale mă ajută enorm .Te apreciez și te susțin în continuare .Cred că ar fi interesant sa faci și un articol in care sa desenez un portret de copil .Ligia

    1. Alina Militaru Post author

      Banuiesc ca ar fi timpul sa ma reintorc la portret si eventual la creion.
      Tot evit creionul de cateva luni bune. 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.