ALEG SA DESENEZ

Cum sa copiezi ca un profesionist

Salut! 🙂

Azi vreau sa te invat o tehnica simpla cu ajutorul careia sa poti “copia” aproape milimetric ceea ce vezi intr-o fotografie pe o foaie de hartie.

Ca sa fiu clara de la inceput, ea singura nu rezolva toate problemele, nu te transforma peste noapte intr-un xerox uman, dar poate face o diferenta uriasa in rezultatele pe care le ai cand vine vorba de desen.

O sa raspund la inca o intrebare care cu siguranta va aparea; nu, nu este antitalent. E o tehnica pe care am vazut-o la artisti foarte buni, in cazul acelor desene care sunt atat de aproape de realitate incat par fotografii.

Prima data cand am auzit de tehnica aceasta a fost undeva in liceu, la scoala daca imi aduc bine aminte. Am folosit-o o singura data si apoi am cam uitat de ea. Asta pana de curand cand am fost intrebata daca cineva poate sa ajunga sa deseneze foarte bine fara sa invete tot ce profesorii se chinuie sa predea.

Ironic sau nu, iti dai seama la un moment dat ca pana si un domeniu bazat pe creativitate, ce pare usor la prima vedere, are o multime de reguli de urmat, lectii de invatat, tehnici de descoperit si utilizat ( lucruri pe care eu am ales sa le numesc unelte).

Ai putea crede ca un atelier dintr-o scoala de arta arata ca o clasa de gradinita, cu panze pe sevalete, teancuri de hartie mazgalite, creioane, carbuni si culori imprastiate peste tot (o parte pe hartii, o parte pe podea, o parte pe micii artisti). Ei bine… cam asa arata, dar asta nu inseamna ca in harababura asta regulile nu exista. 😀

Concluzia mea dupa ce-am invatat aceste lectii este ca nu, nu poti trece peste ele dar, depinzand de ce anume vrei sa obtii, poti gasi tehnici cum e cea pe care o prezint azi care sa te ajute.

Avantajul acestei tehnici este ca poti avea o fotografie mica (sau un desen daca vrei) si o poti copia pe dimensiuni mult mai mari, un perete spre exemplu. Nu conteaza dimensiunea, dar conteaza proportiile si forma.

Hai sa incepem! 🙂

1. Pentru articolul de azi mi-am sacrificat desenul meu cu pestisorul. Formatul acestui desen este un A5. L-am copiat pe o foaie mai mare, un A4.

Incep prin a imparti desenul in patratele. Nu conteaza marimea laturii unui patrat dar trebuie sa fie patrat, nu dreptunghi, nu romb, nu trapez.

In cazul desenului meu, latura unui patratel are 2 centimetri. Am tras liniute pe margine ca sa le vezi.

tehnica de copiat 1

2. Asa arata desenul meu cu liniile trasate. Pe doua dintre margini patratelele nu sunt intregi, dar cum desenul meu se opreste inainte sa ajunga in aceste patratele acest detaliu nu are mare importanta.

Mi-au iesit 10 patratele intregi pe orizontala si 7 patratele pe verticala.

tehnica de copiat 23. Am terminat cu desenul. Trec la foaia de hartie pe care vreau sa copiez pestele si o impart exact in acelasi numar de patratele ca si desenul de mai sus.

Nu conteaza dimensiuna laturii unui patratel, dar trebuie sa fie exact acelasi numar si pe orizontala si pe verticala. Pe un A4 latura unui patratel a ajuns sa fie 2,9 centimetri.

SFAT: Foloseste un creion mecanic ca sa trasezi liniile. Cand termini de desenat ele nu trebuie sa se mai observe. Un creion mecanic o sa te restrictioneze destul de mult incat sa nu apesi pe hartie mai mult decat e nevoie.

tehnica de copiat 34. De aici lucrurile merg destul de simplu; in fiecare patratel desenezi exact ceea ce vezi in fotografie/desen, in acel patratel. E ca si cand ai imparti un desen in zeci, sute de alte desene mai mici.

Poti sa iei fiecare patratel in parte si sa desenezi in interiorul lui pana la cel mai mic detaliu. Apoi sa treci la urmatorul, si urmatorul, si urmatorul…

Sau poti sa desenezi conturul pentru inceput si sa avansezi cu tot desenul in acelasi timp.

tehnica de copiat 45. Tehnica e foarte buna atat timp cat ai in fata  o fotografie de foarte buna calitate.

Pe langa ea e nevoie sa stii cate ceva despre hasura ca sa-ti iasa un desen hiperealist.

tehnica de copiat 56. Chiar daca nu stii nimic despre desen, doar cu aceasta tehnica te poti alege cu un contur exact al pestisorului sau orice altceva vrei sa copiezi.

tehnica de copiat 67. Eu ma opresc aici cu demonstratia.

tehnica de copiat 7Sper ca iti este de ajutor aceasta tehnica.

Aveam in minte alt articol dar mi-am dat seama ca e nevoie de hasura si texturi abia dupa ce reusesti sa obtii o constructie buna daca nu foarte buna.

Daca aspiri sa poti face un desen cu aceeasi calitate ca si o fotografie, aceasta tehnica te poate aduce foarte aproape de realism.

Pe de alta parte, tot asta te poate ajuta sa desenezi pe pereti daca ai deja facut desenul pe o foaie si nu poti pastra proportiile atunci cand vine vorba de suprafete foarte mari.

Foloseste-o cum si cand crezi ca te poate ajuta.

Daca ai intrebari astept comentariul tau sub acest articol.

Daca ai idei pentru urmatoarele articole abia astept sa le citesc in mesajele tale.

 

Spor la desenat si multa inspiratie.

Alina Militaru

PS; Daca iti plac articolele mele inscrie-te in formularul din dreapta cu numele si adresa de mail. O sa primesti un mesaj pe mail de cate ori apare un articol nou pe site-ul alegsadesenez.com. Pe langa asta, la inscriere primesti un mic ghid “Esenta artei de a desena” cu cativa pasi cu ajutorul carora sa desenezi un portret si alte cateva trucuri pentru desen.

Tagged on: ,

19 thoughts on “Cum sa copiezi ca un profesionist

  1. mihaela

    Multumesc draga mea de articol ,ai facut lumina in mintea mea este ce cautam te pup cu drag si iti doresc multa sanatate si mult bine , si la cat mai multe articole te salut cu drag!

  2. Mariana

    Imi plac enorm articolele,sunt incintata de stilul in care scrii presarat cu caldura.Sunt sigura ca in spatele articolelor se ascunde un om minunat cu multa rabdare si pasiune pentru ceea ce face.

    1. Alina Militaru Post author

      Multumesc pentru comentariu, Mariana! Ma bucur de fiecare data sa aflu ca articolele mele sunt de ajutor. Multumesc si pentru complimente! 🙂

  3. Raluca

    100% de acord cu Mariana. Si mie imi place foarte mult felul in care scrii. Parca te simt langa mine ca o prietena plina de caldura si rabdare.
    Metoda asta am folosit-o ceva timp si m-am plictisit de atatea patratele. E buna metoda, da rezultate excelente, dar prea migaloasa. Patratelele alea, trasarea lor si ulterior stergerea lor iti iau o gramada de timp. Tentatia este sa gasesc o metoda care sa-mi permita sa copii imagini, dar foarte rapid. (nu la xerox bineinteles – nici la indigo). Am vazut undeva intr-un catalog, un fel de dispozitiv cu ajutorul caruia se reflecta imaginea, pe o hartie alba. Deci aveai un fel de reprezentare / reflectie a imaginii pe hartia alba si nu trebuia decat sa o conturezi / colorezi asa cum o vedeai.Din pacate nu am comandat acel produs, pe care mi-l doresc si azi (iar catalogul l-am pierdut – oricum era acum cativa ani).
    Stii, Alina, felul cum desenezi tu este “CALEA REGALA” a desenului. Pot si eu, nu asa frumos si bine ca tine, dar acceptabil. Problema e ca uneori ma simt in stare si chiar imi ies desenele, alteori, in functie de starea mea, pur si simplu nu fac decat sa ma chinui degeaba. Pentru aceste momente cand nimic nu-mi “iese” dar totusi vreau sa pot reproduce o imagine repede si usor, ca sa am o multumire si o satsfactie, sunt in cautarea unei metode geniale prin simplitate si eficienta.

    1. Alina Militaru Post author

      Raluca, din cate am invatat eu despre desen, un lucru stiu cu siguranta; cuvantul “rapid” isi gaseste cu greu loc in vocabularul unui artist (exceptie facand artistii foarte buni care au ajuns la un asemenea grad de intelegere a artei incat sunt in stare sa prinda esenta in doar cateva linii sau tuse de culoare iar rezultatul sa fie o opera de arta).

      Daca adaugi si un “foarte” langa “rapid” atunci chiar ca nu se poate.

      Adevarul e ca te inteleg in mare parte. Nici eu nu am foarte mare rabdare cand vine vorba la a prinde fiecare detaliu, cel putin nu cand e vorba despre ceva ce stiu sigur cum o sa arate la final. De asta cred ca m-am atasat de acuarele; preiau cateva lucruri din fotografie, ce e esential iar apoi ma joc cu culorile si vad ce iese.

      Chiar daca imi ia mai multe ore, cel putin imi este stimulata imaginatia destul de mult.

  4. alexandrescudaniela

    Da, uite ca asteptam de multisor articolul. Ma speriasem de faptul ca nimeni nu vrea sa dezvaluie acest secret al portretelor reusite sau aproape de realitate, acelea suprarealiste. Ce-i drept m-am dat cu capul de toti peretii ca sa inteleg cum se face, care-i secretul si m-am prins intr-un final ca trebuie sa fie ceva extrem de simplu si…logic matematic. Pana la acel moment dadeam gres pentru ca incercam doar metoda lui Loomis si-mi ieseau toate altfel decat originalul. Insa, pana la Loomis, trebuie putin exercitiu de coordonare ochi-maini-creion-hartie.
    Aceasta unealta are origini hat in trecut si se numeste rastru al imaginii. Mi-am luat inima in dinti si am cautat diverse piese de birotica care sa ma ajute sa fac un astfel de rastru fara a desena/deforma poza dupa care desenez. Am cumparat milimetrerpapier si un det de plastice tari, gen coperta, transparente si am copiat cu un marker subtire patratelele de pe coala de desen tehnic (milimeterpapier) pe aceasta coperta transparenta. O asez pe fotografie coperta cu patratelele trasate perfect si …Astfel ca am pastrat fotografia intacta pentru a reproduce luminile si umbrele si am desenat pe coala mea de desen acele patratele (exact cum ai si demonstrat). Foarte simplu! Intr-adevar nu reproduci exact cum trebuie din prima, nici din a doua. E nevoie de exercitiu dar si de vointa multa.
    Cu acest articol ai dat lovitura.
    Cand am timp voi posta si eu modelul meu de rastru. Voi face chiar si o mica demonstratie.
    Numai bine!

  5. Strungaru Celina

    Buna Alina sunt Celina te rog cand ai un moment liber suna’ma am probleme cu niste portrete nu’mi ies deloc multumesc mult 0756332526

    1. Alina Militaru Post author

      Buna, Celina!

      Nu sunt sigura cum te-as putea ajuta cu portretele online, cu atat mai putin prin telefon.

      Daca vrei poti sa-mi trimiti fotografi ale desenelor si fotografiile dupa care ai facut portretele prin mail, pe adresa alinamilitaru@alegsadesenez.com si-ti dau cateva sfaturi de ce ai putea imbunatati si cum.

  6. IriElena

    Buna, am o întrebare, foile de genul cu pătrățele se pot cumpăra, gata făcute? Sau măcar au un nume acest tip?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.