Despre rolul liniei în desen
Salut! Bine aţi revenit pe alegsadesenez.com. Azi începem lecţiile propriu zise de desen şi o să vă vorbesc despre rolul liniei in desen.
Primul lucru pe care vreau să-l faceţi când o să desenaţi este să fiţi atenţi la presiunea cu care apăsaţi pe creion. Linia este importantă în desen dar, dacă vreţi să haşuraţi, linia dispare aproape cu desăvârşire iar desenul se face pe planuri.
Pe de altă parte haşura este în sine mai multe linii paralele una lângă alta, aşa că linia rămâne, doar că devine aproape invizibilă.
O să vă spun despre tipurile de linie prezente în desen. Este linia de construcţie/ajutătoare. Am vorbit despre ea în glosarul ilustrat. Este linia care, pusă la început, te ajută să construieşti un portret, spre exemplu, astfel încât desenul să fie cât mai fidel originalului. Am atras atenţia şi în lecţia aceea şi o mai fac şi acum că, pentru linia de construcţie presiunea cu care apăsaţi pe hârtie trebuie să fie foarte mică, doar atât cât linia să fie uşor vizibilă pentru că ea dispare cu cât înaintaţi cu desenul.
Linia de contur este linia care apare într-un desen nehaşurat. De aceasta spuneam că dispare în momentul în care apare haşura.
Linia modulată este cea care iese în urma presiunii diferite pe foaia de hârtie.
Eu, una, mi-a luat foarte mult timp să învăţ să folosesc linia modulată şi astfel să controlez presiunea cu care apăs cu creionul pe hârtie aşa că iau foarte în serios această lecţie.
Pe de altă parte, am văzut o greşeală la mulţi oameni foarte talentaţi, o greşeală pe care am făcut-o şi eu ani de zile fiindcă nu-mi dădeam seama cum s-o elimin. Această greşeală se referă la prezenţa liniei de contur într-un desen haşurat. Acum, de doua, trei luni, am înţeles că aceasta se produce fiindcă nu reuşim să facem o trecere mai evidentă de la lumină la umbră prin haşură şi, ca să scoatem în evidenţă trăsăturile unui om, spre exemplu, simţim nevoia să întărim linia de contur în loc să ne concentrăm pe haşură.
Azi o să vă dau o temă, în afară de cea de care vorbeam la început. Vreau să exersaţi mai multe tipuri de linie, fiind în acelaşi timp atenţi la presiunea creionului pe hârtie.
Începeţi cu linii orizontale, drepte, paralele. Poate o să vă pară banală tema dar ajută mai apoi la haşură. Încercaţi apoi, linii paralele la 45 de grade într-o parte şi în cealaltă. Observaţi care vă iese mai natural.
Desenaţi apoi linii orizontale punând presiune diferită pe creion, astfel încât linia să dispară într-un final.
Ultima dată, jucaţi-vă puţin cu linia frântă, modulată.
În a doua parte faceţi acelaşi lucru ca mai devreme, de data asta cu o linie curbă.
Aceasta este tema voastră de azi. Poate pare banală dar o să vă fie de ajutor. Până data viitoare faceţi-mi o favoare şi fiţi atenţi la presiunea creionului pe hârtie. Jucaţi-vă cu linia modulată, folosiţi-o în desene şi spuneţi-mi şi mie ce a ieşit şi dacă v-a fost de ajutor. Abia aştept comentariile voastre.
Vă salut.
Alina Militaru.
- Postura potrivită pentru a desena
- Cum să desenezi o schiţă
Unde pot gasi mai multe informatii, daca poti sa imi trimiti un email as fi recunoscator
N-am inteles nimic!
E o prostie!
Nu oricine intelege. Asa cum un cap patrat nu este acelasi lucru cu unul rotund, Armina.
F. buna lectia, Alina! Eu am inteles. Poti sa continui daca ai timp. Chiar vreau sa studiez mai mult, acum, ca am mai mult timp la dispozitie.
Spor la treaba!
Superba treaba cu ”tema” nu am apucat sa citesc mai multe articole dar ma astept si alte teme. Multumesc chiar ma ajuta ceea ce faci tu.
Ma bucur. Fii pe faza ca am “teme” noi zilele acestea. 😀
Super tare , imi place foarte mult 🙂 deabea astept sa învat mai multe 🙂 , am incredere in tine….
Este destul de greu,dar cu putin exercitiu reusesc!Multumesc foarte mult!
Foarte buna lectia! Chiar vreau sa stiu sa hasurez. Faptul ca nu stiu imi strica toate desenele…:(((
Tine-o tot asa!
Sunt super incantata de aceasta lectie ! Multumesc!!!
Observație: liniile din pozele pentru exercițiile pentru teme sunt in tus, nu in creion…
E creion. Nu mai stiu ce duritate avea dar e creion, poate un numar mai mare: 3B, 4B. Cu tusul nu se poate trece de la inchis spre deschis, doar gros – subtire.
Este un exercitiu foarte bun pentru exprimarea sentimentelor, pentru “expresivitatea” artistică. Recomand exercitiile expuse aici; pot fi folosite in desen (cu tus, creion,radiera,pix etc.) , pictura(pensula, burete etc.) , scris cursiv(pix, stilou, marker etc.)modelaj etc. Bravo pentru tutorial !
Iti multumesc pentru ideea pe care ai avut-o, pentru ceea ce faci…
Din intamplare am nimerit aici si…pot spune ca este exact ceea ce aveam nevoie.
Multumesc mult! Voi exersa aceste linii zilnic pana voi stapani presiunea pusa pe creion la perfectie!