Esti bun in mod natural
Unul din lucrurile care imi plac foarte mult cand vine vorba de desen este textura, iar cand ma gandesc la textura imi vine in minte blana, lemn, sticla, piele, portelan, textile de tot felul, os, pene, nori, fum, frunze… π
E o provocare si pentru mine sa desenez lucruri de genul acesta si nu ma aventurez foarte departe deocamdata, desi e unul din lucrurile pe care vreau sa le studiez curand.
Pana atunci insa, in acest articol fiind vorba de baza in desen, vreau sa-ti vorbesc despre miscarea naturala a mainii si cum poti folosi asta in avantajul tau.
Daca esti atent la artistii buni, la modul in care hasureaza, iti dai seama ca in majoritatea cazurilor hasura e aceeasi.
Ideea e urmatoarea: cu cat ai o hasura mai curata, cu atat mai bine iti ies desenele. Si aici intervine miscarea naturala a mainii, care e diferita la fiecare in parte.
Hasura = linii paralele puse una langa alta.
Daca privesti desenul de mai sus, poti observa usor care este miscarea naturala a mainiiΒ mele. Asta e cea mai usoara hasura pe care o pot face, si o folosesc in majoritatea cazurilor, diferenta facand intensitatea creionului si distanta dintre liniile care constituie hasura.
Exercitiul de azi e foarte simplu: incearca pe o hartie mai multe seturi de linii, in diferite unghiuri si afla miscarea naturala a mainii tale.
Dupa ce ai aflat-o foloseste-o de cate ori este posibil.
TRUC: Intoarce foaia in timp ce desenezi, astfel incat sa-ti folosesti miscarea naturala a mainii si in locurile unde iti trebuie un alt unghi al hasurii.
Artistii folosesc multe trucuri pentru a scoade in final un desen de nota 10. Foloseste-le si tu, inventeaza altele noi si bucura-te de procesul de creatie.
Iti urez o zi superba in continuare.
Alina Militaru
- Alte 17 motive intemeiate sa desenezi
- Doar simetrie
Eu am o prblema la profil ..poate o sa faci un articol si despre asta,ma refer la ochiul acela care iti da senzatia ca se uita inainte,ei bine la mine iese mutant ochiul fiindca eu il fac drept..se uita la mine nu inainte:)),care e de fapt problema mea?
inteleg la ce te referi, Simona.
O sa fie un articol si despre asta, bineinteles, dar nu stiu cand.
Intre timp, am gasit un mic articol care cred ca ti-ar putea fi de folos; http://www.drawspace.com/lessons/view/p02
Multumesc mult de tot!
Buna, am tot citit articolele de pe aici. Sunt foarte incantata π ! Am si eu o intrebare legata de portret. Dupa ce hasurez zonele mai intunecoase folosesc un servetel pentru a elimina liniile?
Salut! E o modalitate de a lucra. Incearca si vezi ce iese, daca iti place textura obtinuta mai mult.
Ca o idee, cand eram la scoala fiecare din colegii mei aveau propriul stil de a lucra, de a hasura.
Imi amintesc in special o ora de anatomie; eram alaturi de profesor cand se uita la un teanc mare de desene facute de studenti diferiti, am impresia ca si de la sectii diferite. Imi amintesc vorbele lui; “Uite ce varietate”. Avusesem ca tema un studiu dupa o statuie.
Ce mi s-a parut interesant era ca in majoritatea cazurilor nu le puteai diferentia dupa valoare, dupa calitatea desenului. Cele mai bune desene erau si foarte diferite ca stil si totusi foarte bune in felul lor.
De asta spun sa incerci si sa vezi ce iese. Depinzand de modul in care hasurezi in general, de ce anume desenezi o sa arate bine sau nu. E doar un mod de a face lucrurile. Oricum incercand o sa inveti ceva nou ceea ce e de fiecare data de bine. π
Multumesc de tutorial!
Cu placere! π