(video – speed painting) Scurt articol despre acuarele
Salut! Ma bucur sa-ti pot scrie din nou, pentru prima data in a doilea an de alegsadesenez.com. De data asta am ales un articol despre acuarele dat fiind ca este ultima mea pasiune si am primit destul de multe intrebari legate de acest subiect.
Da-mi voie sa-ti spun ce-am pus la cale in ultimele doua saptamani, nimic mai mult sau mai putin decat videoul pe care poti sa-l vazi mai jos.
E una din ideile care-mi bantuie creierasul de ceva timp. Am crezut ca nu am la indemana instrumentele necesare pentru a face asa ceva. Am deciz totusi sa incerc si sa numesc acest proces “experiment”.
Am avut dreptate si n-am avut in acelasi timp; ceea ce credeam ca va fi greu sau imposibil de realizat nu a fost si cu cateva mici modificari o sa pot reproduce experienta (aparatul meu foto a rezistat cu stoicism noilor incercari chiar si cu micile defecte cu care s-a ales in ultimii ani. Sunt mandra de el. π )
Ceea ce credeam a fi floare la ureche a reusit sa-mi aduca o durere de cap ingrozitoare si banuiesc ca si febra din ultimele zile. Lipsa unui program bun de modificat filmuletul si/sau lipsa totala de experienta pe care am avut-o pana acum a reusit sa intarzie acest articol cu o saptamana.
Concluzia (pentru tine si pentru mine); inainte sa incepi ceva ce nu ai mai facut pana acum vorbeste cu cineva care a mai facut-o si se pricepe. Cere-i sa-ti dea cateva sfaturi de inceput si sa-ti recomande echipamentul de care ai nevoie.
Te las sa vezi videoul pe care l-am facut si apoi revin sa-ti vorbesc despre materialele pe care le-am folosit in desen. π
Revenind la acuarele, am fost surprinsa, desi nu am nici cea mai vaga idee de ce, sa-mi dau seama cat de mult conteaza calitatea acestora.
Desenez de foarte mult timp iar experienta mea cu acuarelele nu a fost una stralucita; nu credeam ca pot realiza foarte multe lucruri cu aceste materiale dar nu folosisem decat genul de acuarele pe care le foloseam in gradinita si apoi in clasele 1-4.
Abia acum cateva luni am pus mana pe un alt fel de acuarele pe care le recomand daca te intereseaza aceasta tehnica. Le poti gasi in magazinele specializate de desen sau pe un site de genul celui de unde le-am luat eu: Set 16 acuarele rusesti Sonnet
Hartia pe care am folosit-o este dintr-un bloc de desen A4, cu spirala, Canson. Grosimea ei este de 160 de grame pe metru patrat. Cu putina grija s-a dovedit a fi destul de buna si pentru o tehnica uda cum sunt acuarelele; urmatorul bloc de desen va avea totusi o hartie putin mai groasa de atat; 250 grame pe metru patrat sau mai mult.
In ceea ce priveste pensulele, ca sa fiu sincera eu folosesc una singura, o am de foarte mult timp, nici macar nu se mai vede marca sau numarul scris pe coada. Cand o sa desenez pe marimi mai mari sau mai mici de A4 o sa am nevoie de mai multe pensule dar intre timp e de ajuns asta.
De ce iti spun detaliul acesta?!
Pentru ca multi sunt tentati sa adune multe materiale, de tot felul. Eu inclusiv am si am avut seturi intregi de pensule, culori, hartie… E bine sa experimentezi si sa-ti dai seama ce ti se potrivesteΒ dar e bine si sa stii ca de multe dintre aceste instrumente nu ai nevoie la inceput. Plus, satisfactia de a realiza ceva frumos cu minimum necesar e destul de mare. π
Ai nevoie de cel mult trei pensule pentru inceput; una mica pentru detalii, una medie care e posibil sa faca peste 90% din munca si una mai mare pentru suprafetele mari.
O pensula pentru acuarele este rotunda, cu varful ascutit. Ideal ar fi sa iei una din par natural, e mult mai buna decat una sintetica. Un exemplu ar putea fi aceasta: Pensula da Vinci
In video o sa mai vezi un pix cu gel alb pe care il folosesc sa dau putina stralucire ochilor si sa adaug cateva detalii.
Tot la final am folosit un alt instrument de scris. Am cautat pe net si se pare ca e pe baza de cerneala. Numele lui, asa cum l-am gasit: Liner Point 88 Stabilo.Cam atat pentru articolul de azi. Am vorbit foarte mult despre instrumentele necesare pentru un desen in acuarele. E primul articol pe care-l fac despre acest subiect si mi-ar placea sa introduc si putin mai multa culoare pe site asa ca astept parerea ta intr-un comentariu mai jos. Spune-mi ce parere ai despre articol si daca folosesti sau ti-ar placea sa folosesti acuarelele.
Daca nu folosesti acuarelele spune-mi care este instrumentul tau preferat de desen.
Pana data viitoare iti urez spor la desenat si multa inspiratie.
Alina Militaru
|
- Texturi – cum desenez pielea ridata a unui batran
- Cum sa rezolvi simplu problemele de simetrie (trucul cu oglinda)
Buna, Alina. S-a meritat tot efortul tau…din punctul meu de vedere e un proiect reusit. Oricum, toate obstacolele pe care le-ai intampinat in realizarea lui sunt doar niste trepte pe care le vei urca mult mai usor a doua oara π Succes in continuare! Eu trebuie sa recunosc, nu ma impac prea bine cu acuarelele desi efectul lor e deosebit. In schimb, imi plac pastelurile uleioase…si cred ca, pe mine personal acestea m-ar ajuta mult mai usor sa fac trecerea de la creion la culoare(am experimentat cu ele si am obtinut un rezultat, in schimb acuarelele imi dau batai de cap…probabil unde sunt tentata sa folosesc culorile direct din tub fara sa le mai combin:)). P.S: Multumesc pt e-mail…sper ca in zilele urmatoare sa am timp sa-ti mai scriu ceva.
Salut, Cristina! Multumesc pentru sustinere! π Si eu sper ca va fi mult mai usor a doua oara; chiar imi place genul acesta de filmulete.
In ceea ce priveste acuarelele, nici mie nu mi-a placut pentru multi ani dar mi-am schimbat parerea acum cateva luni.
Cred ca fiecare persoana are instrumentele ei preferate, acele instrumente care pot aduce la realitate tipul de idei pe care le are in minte. Tot ce putem face este sa ne dam voie sa incercam orice instrument ne iese in cale atunci cand avem ocazia. Cine stie ce surprize putem avea. π
Nici eu nu ma impac bine cu acuarele , uneori chiar refuz sa pun mana pe ele. Am doar un singur desen in acuarele si acela foarte nereusit. Prefer sa desenez doar in creion si atat…dar am si eu o criozotate, multi mi-au spus ca talentul adevarat consta si in capacitatea de a picta ,iar eu fiind certata cu acuarele nu prea ma pricep, asa ca am primit niste jigniri (pentru ca asa le vad eu) ca nu ar trebui sa mai continui sa desenez pentru ca nu am talent…e adevarat?
Salut, Bianca! π
Cred ca stii si tu raspunsul la intrebarea ta; faptul ca nu iti place sa desenezi in acuarele nu are nimic de a face cu talentul pe care il ai in desen.
Asa cum mi-am dat seama in ultimii ani fiecare artist are propriile intrumente preferate cu care se joaca. π
Iti recomand numai sa incerci si altceva in afara de creion atunci cand ai ocazia s-o faci. Experientele sunt diferite cu fiecare tip de instrument, se lucreaza diferit iar rezultatele sunt cu siguranta diferite.
Poate ca o sa te intorci din nou la vechile tale creioane si o sa gasesti noi moduri de a le folosi sau poate o sa fi surprinsa de cu totul altceva, ceea ce cu siguranta iti va imbunatati experientele cu desenul.
Eu iti doresc succes cu orice instrument decizi sa desenezi. π
Multumesc mult Alina pentru sfat! Ma simt mai mai increzatoare acum :*
Daca nu poti sau nu vrei sau nu iti place sa folosesti acuarele nu inseamna ca nu ai talent. Oricine spune asta o spune doar cu rautate iar tu nu trebuie sa pleci urechea, esti constienta de talentul tau iar daca x sau y iti spun contrariul nu inseamna ca este si adevarat. Lumea poate spune ce vrea π
Ai dreptate! Si multumesc mult pentru incurajare. De-acum nu voi mai asculta ce spun gurile rele :*
buna , imi place foarte mult cum desenezi . Eu nu am incercat inca sa desenez in acuarela dar imi doresc sa o fac …. pana acum am desenat cu creionul . Mie imi place sa fac portrete si mi se par mult mai usor de facut in creion decat in acuarela.
Salut, Sorina! Tot ce faci pentru prima data e greu. Sunt sigura ca si in cazul creionului a fost la fel, doar ca suntem mai obisnuiti cu el fiindca il folosim de cand am fost destul de mari sa ne apucam sa mazgalim tot ce prindem in cale.
Eu zic sa incerci, daca nu acuarele orice tip de culori. O sa iasa destul de naspa la inceput dar o sa fii foarte mandra de tine cand o sa prinzi miscarea si o sa inceapa sa-ti placa cum iti ies desenele.
Greu e pana treci de etapa de “incepator”. Nimanui nu-i place etapa asta dar, culmea, de aici vin toate povestile frumoase, din greselile pe care le faci la inceput. π
multumesc Alina ,chiar am trecut la acuarele si aveam nevoie de asemenea sfaturi despre ele , multumesc inca o data si imi plac articolele tale ,cu drag ,iti urez numai bine si cat mai multe articole utile despre desen si pictura draga mea draga!
Ma bucur ca sunt folositoare, Mihaela. Daca ai intrebari le astept cu drag. π
buna alina, merci mult pt articole. eu folosesc uleiul, si mai nou as vrea sa ma joc si cu acrilicele pt ca se usuca mai repede. pe cand articole despre uleiuri si acrilice? foarte util site-ul tau.
Salut, Ana! π
Nu stiu pe cand articolele despre ulei si acrilice dar e o idee super sa scriu despre materiale diferite de desen. Oricum va trebui sa incep cu doua, trei articole despre culoare in general si abia apoi.
Imi pare rau ca nu public mai des dar de multe ori trebuie sa stau si sa analizez putin ce fac si sa-mi dau seama cum explic fiindca in cazul celor mai multe desene nu stiu nici eu care va fi rezultatul; imi dau seama pe parcurs ce anume mai are nevoie.
merci de raspuns, da, ar fi minunat sa scrii si despre culoare. cea mai mare problema a mea cand m-am confruntat cu culoarea era faptul ca amestecurile de culori deveneau murdare la un moment dat. ma enervam asa de tare de rezultat, dar lasam sa se usuce si reveneam cu alt strat, in care schimbam total culorile si preferam uneori sa pun culori din tub, ca sa nu mi se mai para murdare π a fost foarte greu sa ma invat cu culorile si mai ales cu griurile colorate. deci pt mine ar fi nemaipomenit un articol din asta. dar bineinteles daca ai si tu timp π tu ce folosesti mai mult ca tehnica? eu nu sunt profesionista, ci vorba ta, o sa raman toata viata o incepatoare si ar trebui sa ma obisnuiesc cu asta π desi e frustrant.
Ai dreptate; si eu am avut o problema cu aspectul murdar al culorii cat am fost in scoala. Si desenele in creion pot avea un aspect murdar; nu numai culorile fac probleme de genul acesta.
Probabil de aceea acum imi plac atat de mult acuarelele pe care le folosesc. Nu-mi da senzatia ca am murdarit foaia, indiferent cum le combin.
Ramane sa mai incerc acrilicele. Am lucrat foarte putin cu ele in timpul liceului si mi-au placut. Nu stiu de ce le-am lasat deoparte.
O sa revin si cu un articol nou despre culoare. π
ce n-am inteles eu la acuarele este daca trebuie sa uzi toata foaia cu apa si apoi sa pui culoarea sau incet incet? nu stiu de ce dar nu prea am avut rabdare cu acuarelele niciodata.
Poti sa uzi foaia inainte. Vei avea un efect frumos in care culorile se amesteca singure si se creeaza o trecere fina de la o culoare la alta.
Dar daca vrei sa ai control asupra culorilor va trebui sa mergi pe calea traditionala; inmoi pensula in apa, o treci prin culoare si apoi desenezi. π
Ma bucur foarte tare ca am descoperit site-ul tau. Si eu desenez, imi face placere sa ofer cadouri prietenilor un tablou facut de mine. Azi cautam o idee pe net…., stau bine la capitolul imaginatie si totusi copiez mult mai bine decat sa crez singura o compozitie. Nu am studiat decat ce stiu de la orele de desen.
Felicitari!!! “Aleg sa desenez” este simplu, la obiect si gratis. Multumesc mult!!!
Am citit putin …Ex. despre acoarela. Faptul ca faci trimitere la materialele care le folosesti pe mine ma ajuta. Vreau sa cunosc tehnici noi, moderne si din puzderia de produse de pe piata greu sa hotarasti care?ce? unde? se folosesc. Felicitari si mult noroc!! Eu am noroc ca te-am descoperit.
Multumesc pentru urari, Marcela!
Sa ai spor si inspiratie in continuare; sper sa gasesti ce cauti. π
Buna Alina π
Te rog frumos ai putea sa imi zici si mie cum se picteaza apa,transparenta (unui material) in ulei pe panza sau in acuarela ?Sincera sa fiu mi se pare dificila:)
Salut, Raluca!
In primul rand, modul in care desenezi in ulei si modul cum desenezi in acuarela e cu totul diferit tocmai datorita transparentei pe care o are acuarela.
Nu as stii sa-ti raspund la intrebare. Am cateva teorii in minte dar vreau sa pun in practica inainte ca sa-ti pot da niste pasi exacti.
Cu siguranta ar fi o tema buna pentru un articol viitor.
Mersi pentru intrebare!
Buna, Alina.
Te-am descoperit relativ de putina vreme si, de acest lucru pot spune ca imi pare rau.Dar, acum ca te-am descoperit trebuie sa-ti spun ca imi place foarte mult ceea ce faci si ca imi spunt foarte, foarte utile sfaturile tale mai ales ca eu desenez destul de rar si doar in momentele in care simt ca vreau cu adevarat sa fac asta.
Acum cu provocarile date de tine pot spune ca desenez mult mai des si mi-am setat ca anul acesta sa o fac macat 10 min pe zi.
Cu drag te urmaresc de acum incolo:)
Bine ai venit pe site, Andreea, si mersi de comentariu! π
Spor si inspiratie!