Exercitiu de indemanare
Ma bucur de aceasta noua oportunitate de a-ti scrie, de data asta gandindu-ma la anii pe care i-am petrecut desenand si la experientele de care am avut parte, bune si rele.
Am scris la un moment dat despre un exercitiu care sa te ajute cu creativitatea; “Exercitiu de creativitate”
In articolul de azi vreau sa-ti aduc si un exercitiu care sa te ajute cu tehnica, nimic complicat, sper eu distractiv si la indemana.
Inainte sa-ti dau teme pentru acasa vreau sa-ti spun si motivul pentru care am ales acest exercitiu.
Revin la un cuvant pe care sunt sigura ca l-am folosit in multe alte articole; TALENT. Imi pastrez convingerea ca dincolo de ceea ce multi oameni catalogheaza a fi “un dar de la Dumnezeu” se afla defapt mult exercitiu, obiceiul de a desena zilnic si perseverenta, multa perseverenta.
Logica spune ca daca faci un lucru de foarte multe ori ajungi in final sa-l faci foarte, foarte bine.
Cu toate ca stim acest lucru, de multe ori renuntam mult prea repede, avand scuza ca “nu avem talentul necesar”. Si asta se agraveaza odata cu inaintarea in varsta; cu cat avem mai multi ani, cu atat suntem mai putin dispusi sa parem incepatori.
Am fost intrebata de mai multe ori cum trec peste perioadele in care desenele nu-mi ies asa cum trebuie. Apare inevitabil frustrarea, uneori furia sau dezamagirea.
Cand eram la inceput de tot credeam ca momentele acestea o sa dispara atunci cand o sa devin foarte buna la ceea ce fac.
Adevarul e ca o sa fie intotdeauna ceva nou de invatat, din cand in cand o sa ma gasesc migalind la un desen, stergand si desenand din nou doar ca peste un minut sa sterg din nou fiindca nu sunt multumita de rezultat.
E frustrant dar am invatat ceva; O SA FIU INCEPATOARE PENTRU TOT RESTUL VIETII SI AR FI CAZUL SA MA OBISNUIESC CU IDEEA.
Ar trebui sa te obisnuiesti si tu si sa fi mandru de asta fiindca odata ce incetezi sa inveti poti foarte bine sa te numesti un om mort. Poate sunt putin dramatica dar asta e parerea mea. 😀
Daca nu ai foarte mult timp de dedicat desenului ma bucur sa-ti spun ca acesta nu necesita multa dedicatie.
EXERCITIUL
SFAT: Acest exercitiu se face doar in momentele in care esti complet nepregatit si nu ai in fata toata trusa cu instrumente de desenat, nu ai hartie speciala si nici creioane colorate. Mai mult de atat; functioneaza mai bine atunci cand nu esti acasa iar mediul inconjurator nu-ti e complet familiar.
Exercitiul e simplu; vreau sa gasesti in jur obiecte rotunde si sa le desenezi sau sa le schitezi in cateva linii.
Nu conteaza cu ce faci asta; poate sa fie creionul de ochi pe un servetel de la masa de pranz pe care o iei la servici. Ideea este sa fie intr-un loc din afara casei tale si sa nu ai la indemana foarte multe instrumente de desenat.
Poate parea ceva ridicol dar vreau sa-ti explic ce anume o sa-ti dezvolti prin asta;
1. Obiceiul de a desena frecvent, poate chiar zilnic. Chit ca nu e nimic altceva decat niste mazgalituri repetitia iti dezmorteste mainile, liniile curg mai lin cu cat faci mai multe, iti ascute intuitia si-ti invata mintea sa caute in jur noi si noi idei.
2. Te scapa de pretentii. Nu stiu daca ti s-a intamplat vreodata sa te pregatesti pentru a desena, adica sa-ti iei timp sa asezi frumos foile sau blocul de desen nou cumparat, culorile asezate la indemana, guma de sters, ascutitoare, creioane de tot felul, tusuri, pixuri, sa te pui in fata lor si apoi… nimic. Orice idee ai ti se pare stupida si lipsita de importanta pentru atata pregatire.
Ori o lasi balta, ori nu-ti iese nimic si ti se pare ca “ai prapadit” degeaba blocul de desen nou.
3. Te scoate din rutina. Exercitiul acesta se poate transforma foarte usor in unul de creativitate. Nu stiu cum e in cazul tau dar mie imi vin ideile in cele mai neobisnuite circumstante si locuri in care nu am la indeamana instrumentele necesare sa le pun in practica imediat. Sa le schitez sau sa le notez in cateva cuvinte e necesar daca vreau sa le pastrez.
As mai putea gasi multe alte motive pentru a face exercitiul acesta dar sunt sigura ca e de ajuns.Astept parerea ta despre articolul de azi. Daca ai idei pentru articolele viitoare, lucruri pe care ai vrea sa inveti sa le desenezi, scrie-mi un comentariu.
Pana data viitoare iti doresc spor la desenat si multa inspiratie.
Alina Militaru
- Cum sa rezolvi simplu problemele de simetrie (trucul cu oglinda)
- Sursa de lumina si rolul pe care il joaca in desenarea unui portret (partea 1)
te pup cu mare drag Alina !si multumesc ,nici nu sti cat de fericita ma faci prin articolele tale ,pentru ca invat de la un zic eu profesionist cu scoala pe cand eu acum ,,incerc marea cu degetu,,si ma simnt ca o pasare care zboara pe cer ,sincer traesc senzatia poate e cam aiurea dar chiar ma faci fericita si iti multumesc mult si iti doresc numai bine si sanatate cu mare drag!
Imi place entuziasmul tau, Mihaela! 🙂
Sa ai spor la desenat si sa te bucuri de tot ce inveti.
multumesc foarte mult!sunt superincepatoare,ma regasesc in multe din starile/situatiile enumerate!voi aplica sfaturile si…sper sa iasa ceva si din mana mea!sa fiti sanatoasa si sa vi se intoarca tot binele pe care-l faceti cu aceste articole!
Multumesc pentru urari, Iuliana! Le apreciez mult. 🙂
Dupa cum spuneam in articol, ma declar si eu incepatoare. Am o multime de lucruri de invatat si e mai bine pentru spiritul meu sa accept acele momente in care nu-mi iese cum vreau ca pe ceva normal dar temporal.
Important e sa ai curajul sa incepi. Orice lucru nou inceput iti mentine spiritul tanar si nu poate decat sa te imbogateasca.
interesanta idee, merci. o sa incerc neaparat. alte idei de exercitii mai ai, as fi interesata sa le pun in practica. eu iau niste lectii particulare de desen si pictura si ne-a spus mai nou sa tinem un jurnal in care sa scriem sau sa desenam sau sa lipim poze cu orice idee ne vine legat de desen. si tema acestui jurnal ar fi “procesul de creatie”. si sa-ti spun drept sunt in pana de idei. in afara de un colaj in care am pus un strat de ulei pe care astept acum sa se usuce si inca o fila cu pete de cerneala nu mai reusesc nimic 🙂 sunt interesata de tot ce scrii tu aici 🙂
Deseneaza orice iti trece prin cap… E tare ideea cu jurnalul. Am tinut si eu unul la un moment dat dar era o combinatie intre jurnal personal si multe, multe idei pentru desene. Imi pare rau acum ca l-am facut atat de personal fiindca nu pot arata nimanui desenele din el. 😀
Uite o idee; incepe sa desenezi pe foicele mici, orice iti trece prin cap, chit ca e o carte careia ii creste aripi si zboara; important e sa nu fie perfect, la urma urmei e vorba doar de idei de unde sa te inspiri pentru alte desene si proiecte.
E greu de inceput direct pe jurnal; daca esti macar putin ca mine, ai teama aia ca o sa strigi degeaba tot caietul mai ales daca faci un desen naspa exact pe prima pagina. De asta spun sa incepi pe bucatele mici de desen, resturi pe care altfel le-ai arunca. Iti dai voie sa fii creativa fara sa-ti pese prea mult de rezultat.
Apoi aduna cateva desenase care iti plac si lipeste-le pe primele pagini ale jurnalului, fa un colaj.
Ca sursa de inspiratie uite ceva ce eu urmaresc pe youtube:
http://www.youtube.com/watch?v=VY-dUI_0YWM
Daca te duci la autor gasesti mult mai multe astfel de jurnale; nu sunt perfecte dar mie imi provoaca imaginatia rau de tot. 😀
Acum cred ca o sa-mi urmez propriul sfat si o sa fac cateva astfel de desenase cu idei pentru un jurnal pe care o sa-l am, sper eu, cat de curand.
Nu sunt experta in desenat si nici nu am in gand sa fiu una. Prin articolele tale am invatat destul de multe si pe parcurs m-am perfectionat. Aveai un desen cu o bufnita. Vreau sa iti spun ca am desenat-o cu greu dar am desenat-o si am adaugat si alte mici detalii de la mine. Ma bucur ca am ocazia sa invat de la tine. 🙂
Ma bucur si eu ca ai desenat bufnita si daca ai mai adaugat si detalii cu atat mai bine, o face cu atat mai personala.
Oricum nu cred ca e vorba de a fi expert in majoritatea cazurilor. Desenul e o forma de relaxare indiferent de rezultatele pe care le ai. Te imbogateste sub multe forme.
Toti facem lucruri la care nu suntem neaparat experti, le facem din placere, pentru ca ne schimba dispozitia sau pentru ca antreneaza in noi anumite calitati cum e creativitatea, simtul estetic in cazul desenului, sau pur si simplu creaza legaturi cu alti oameni care au aceeasi pasiune.
Spor la lucru, Anna! Daca ai vreo idee despre altceva ce vrei sa inveti sa desenezi in afara de bufnita, te rog sa-mi spui. 😀
Nimic nu este simplu, deși în gând așa pare…Am luat o poza a fiicei mele și m-am apucat să o desenez…a ieșit ceva, dar nu seamănă cu ea, o prietenă zicea ca seamănă cu mine….m-am văzut pe mine prin ea?
Am auzit si eu teoria cum ca fiecare lucrare e o oglinda a noastra si ca lasam bucatele din noi odata cu orice subiect abordam in desene/picturi. Da, e posibil sa-ti fi desenat o parte din trasaturi.
Am avut si eu problema cu “e frumos dar nu seamana”. 😀 Ma face sa rad cand ma gandesc de cate ori am auzit propozitia asta. Are legatura cu observarea trasaturilor caracteristice si de multe ori, cand esti la inceput, cu cat intri in mai multe detalii cu atat seamana mai putin.
Nu stiu sa-ti dau un sfat logic altul decat: deseneaza, deseneaza, deseneaza. O sa-ti dezvolti si intuitia pe parcurs in a observa micile detalii care-l fac pe omul din fata sa fie el si nu altul.