Glosar ilustrat – cuvinte si termeni pentru desen(prima parte)
Salut! Bine aţi revenit pe alegsadesenez.com. Înainte de a începe lecțiile propriu zise de desen, simt nevoia sa va lămuresc cu privire la câteva cuvinte şi termeni de specialitate fiindcă am decis sa o iau cu lucrurile de bază.
O să stau departe de termenii foarte complicaţi si nenecesari, dar, cunoașterea termenilor fundamentali este esenţială pentru procesul de învăţat. Devenind familiari cu vocabularul desenului vă dă posibilitatea să înţelegeţi diverse articole si lecţii din acest site, şi ajută ca experienţa de a desena să fie mai plăcută şi mai puţin frustrantă.
LINI DE CONSTRUCŢIE/LINI AJUTĂTOARE – sunt liniile trasate la început pentru a stabili limitele diferitelor părți ale desenului. Ele sunt trasate pentru a ne asigura ca desenul este o copie fidela a originalului.
Un număr minim de lini de construcţie este necesar de fiecare dată, măcar pentru a nu avea surpriza la finalul desenului nostru ca nu încape în pagină toată imaginea, sau că ne rămâne mai mult loc decât este necesar.
Sfatul meu este sa trasaţi liniile de construcţie foarte fin, fiindcă la sfarşit ele trebuie şterse. Ideal ar fi să nu existe nici o urmă că ele ar fi existat.
-ÎNCADRARE ÎN PAGINĂ – are o oarecare legătură tot cu liniile de construcţie. Încadrarea în pagină se referă la deciderea a ce vrem sa cuprindem in desenul nostru. În cazul unui portret, dacă vrem să desenăm cu mâini, cuprinzând şi umerii, doar capul sau doar faţa. În funcţie de decizia noastră trasăm mai apoi liniile de construcţie.
Sfat: Când desenaţi un portret lăsaţi întotdeauna mai mult loc liber în direcţia în care faţa persoanei respective este îndreptată.
Şi după ce stergem liniile de construcţie obţinem asta:
-LINIE MODULATA – este linia care trece uşor de la groasa la subţire şi invers. Dacă decidem ca desenul nostru să rămână doar în linie, putem foarte bine să redăm umbra şi lumina prin această linie modulată.
Linia modulata se face apasand mai uşor sau mai puternic pe creion. Se mai poate retuşa, bineînţeles, îngroşând părţile mai întunecate.
-HASURA – simplu, este mai multe lini paralele puse una langa alta. Sunt mai multe tipuri de haşură dar despre asta vorbim altă dată. Exemplu aici:
-VALORAŢIE/A VALORA – se face prin haşură şi este procesul prin care dai o formă tridimensională desenului tău. Ca şi la linia modulată, este o trecere uşoara de la zonele luminoase la cele întunecate, de data asta folosind haşura.
–CONTRAST- este diferenţa de lumină pe suprafaţa unui obiect realizat fiind prin valoraţie. Este de foarte mare ajutor pentru artişti fiindcă produce efecte din cele mai inedite.
–CONTRAST PUTERNIC – se obţine prin trecerea brusca de la lumina la umbra, folosind foarte puţine nuanţe de gri.
–CONTRAST SLAB – are o gamă redusă de valori. Cu alte cuvinte, se desenează ori cu griuri foarte închise, spre negru, ori cu griuri usoare, luminoase.
Ok… Cam atât pentru azi. Ne auzim data viitoare.
Vă salut, Alina Militaru.
- Sa intelegem talentul
- Cumparand materiale pentru desen