ALEG SA DESENEZ

Motive intemeiate sa desenezi

copil blondSau: DE CE OMUL CARE STIE SA DESENEZE ESTE IN AVANTAJ

Acesta este un articol aniversal; se implineste patru luni puls, minus o zi de cand alegsadesenez.com (plus sau minus o zi fiindca data nasterii este 29 octombrie, iar cum luna aceasta are doar 28 de zile…)

Ca sa intru in subiectul articolului, trebuie sa recunosc ca am incercat de multe ori sa renunt la desen, dar de fiecare data, dintr-un motiv pe care nu am reusit inca sa-l clarific, am revenit intr-o forma sau alta pe acelasi drum.

Asta se intampla cand un copil isi descopera o pasiune, este sustinut sa o urmeze si face asta ani si ani de zile. Se instaleaza dependenta.

Desenul m-a insotit in viata de cand ma stiu. Acum, cand ma gandesc, am impresia ca m-am nascut cu acest dar in brate si l-am tinut strans destul de mult incat sa nu-mi imaginez cum ar putea fi fara el.

Dar gata cu frazele acestea lacrimogene. Vreau sa-ti vorbesc serios.

In perioadele mele de pauza, cand eram certata rau cu desenul si puneam deoparte creioanele si hartia, imi puneam o serie de intrebari:

De ce as vrea sa desenez din nou?

Ce motive as avea sa continui sa fac o activitate atat de putin productiva?

De ce m-as intoarce in aceasta relatie?

Ce beneficii am in urma acestei actiuni?

Deh! Ratiunea mea trebuia sa gaseasca un motiv mult mai bun decat “imi place”. Si asta nu numai pentru propria ratiune, cat pentru toti oamenii dragi mie care la un moment dat au simtit nevoia sa-mi indrepte pasii catre o alta cale, mult mai productiva, mult mai rationala, mult mai matura, in final mai potrivita pentru varsta mea.

Nu am clarificat niciodata raspunsurile la aceste intrebari pana astazi, cand am pus pe masa provocarea de a gasi motive intemeiate pentru care e foarte bine sa stii sa desenezi. Printre ele poate gasesc si motivul sau motivele care m-au tinut pe mine atat de strans legata de desen.

BUN. Acum te invit sa mergi cu mine in lumea minunata a desenului in cautarea laturii lui practice, rationale daca vrei. Apropo, si artistii pot fi perfect rationali si practici. 🙂

1. Stii care e prima forma de comunicare?

Ai ghicit; desenul. Primul facebook il gasesti in pesteri unde stra stra stra stra stra… strabunicii nostri isi transmiteau informatiile si cunostintele dobandite prin desen. De unde crezi ca s-a inspirat Mark Zuckerberg?!

2. Stii care este cel mai raspandit mod de comunicare?

Ai ghicit din nou; desenul. Daca ajungi intr-o tara straina iar limba vorbita de catre bastinasi e chineza, la propriu sau la figurat, pun pariu ca o sa te descurci destul de bine cu o foaie si ceva de scris, plus talentul tau inascut de a desena.

In cel mai rau caz, vii acasa cu o poveste interesanta, numai buna de spus copiilor si nepotilor: cum ai incercat tu sa-i desenezi chinezului ca te-ai ratacit si nu mai stii drumul spre hotel. 🙂

3. Ai luat toate cluburile si barurile la rand si te-ai saturat sa faci acelasi lucru in fiecare sambata si duminica?

Urmeaza un curs de desen. Daca iei si cativa prieteni cu tine cu atat mai bine. Nici nu-ti poti imagina ce enegie se poate crea intr-o sala unde toti isi exprima liber creativitatea.

4. Afara ploua si copii ti se urca in cap?

Deseneaza. Invata sa te bucuri impreuna cu ei de aceasta activitate. O sa-ti reamintesti usor cat de tare poate sa fie.

5. Te temi de mizeria de dupa?

Vopseste peretii camerei cu lavabila si desenati in voie.

Urmez de vreo doua luni si jumatate un curs minunat; M.I.B. ONLINE. Ii vad aproape zilnic pe mentorii mei cum predau lectiile scriind pe pereti si imi vine un chef nebun de fiecare data sa incerc si eu asta.

La final sterge desenele si luati-o de la capat.

Poti pune chiar copii sa te ajute. Nu stiu daca iti mai amintesti senzatia pe care o aveai ca si copil atunci cand puteai sa-i fii de ajutor mamei sau tatalui si erai apoi laudat pentru ceea ce faceai. Da-le si copiilor tai posibilitatea de a simti aceasta bucurie de a te ajuta.

Si acum, tracand cu mare bucurie la punctul 6. lasa copii sa-si picteze peretii propriei camere. Bine, daca nu te simti complet confortabil cu asta, lasa-le macar un coltisor unde isi pot exprima propria personalitate.

Le va creste increderea in sine, vor deveni mult mai deschisi, mai curajosi cand va trebui sa-si sustina parerile, mai puternici si in final mai multumiti de propria viata si de ei insisi. Totul pleaca de la lucruri marunte de genul acesta.

7. Te sacaie proful de mate fiindca nu-i intelegi lectiile pe care oricum nu stie sa le predea?

Urmareste site-ul: Povestindmatematica.ro

Ca o alternativa, fa-i o caricatura la sfarsitul caietului de mate.

La final fa-mi o favoare si nu o pune pe facebook decat dupa ce ai terminat scoala si ai luat bacul cu o nota mare la matematica. Mai nou pana si profii au cont pe facebook si la cat de repede se raspandeste informatia tare ma tem ca nu mai treci clasa.

8. Vrei sa agati o tipa draguta in parc?

Daca ai la indemana o bucata de hartie si ceva de scris fa-i un portret dragut. Ofera-i desenul tau: “Domnisoara, nu am putut sa rezist chipului tau de inger si am facut o schita pe care ti-o fac cadou. Daca imi dai numarul de telefon poate ne intalnim intr-o zi la o cafea si-ti fac un portret mult mai tare ca acesta.”

Faza asta ar merge chiar foarte bine cu conditia sa termini desenul destul de rapid si sa nu arate ca Muma Padurii.

De curand mi-a povestit o prietena fascinata de o astfel de intamplare. Imi pare rau numai ca nu stiu continuarea povestii.

9. Vrei sa-ti surprinzi partenerul de viata cu un cadou deosebit?

Fa-i portretul. Sunt sigura ca o sa fie de-a dreptul entuziasmat sa se poata vedea prin ochii tai.

10. Poti face acelasi lucru cu gasca ta de nebuni. Va intalniti intr-o sambata si faceti caricaturi strambandu-va.

Ce zici de provocarea asta?

11. Ca sa trec acum pe o nota mai putin haioasa: ti-a fugit pisica dupa pisicul acela sexi pe care l-a vazut pe tomberonul din spatele blocului? Colac peste pupaza, toate pozele din calculator au fost sterse “din greseala” de catre sotul alergic la par de pisica?

Deseneaza! Talentul tau la desen poate face diferenta intre a-ti revedea animalul drag sau a-l pierde definitiv.

Cine stie prin ce tomberoane mananca acum…

12. Ai o problema cu agresivitatea, depresia, plictiseala sau oricare alta emotie negativa?

Deseneaza! Exista terapie prin desen care te poate ajuta.

13. Din contra, esti plin de dragoste, recunostinta, bucurie, energie pozitiva de orice fel?

Deseneaza! Impartaseste cu altii toate aceste emotii minunate. Sigur o sa fie multi cei care iti vor fi recunoscatori pentru frumusetea si lumina pe care o aduci in vietile  lor.

14. Copilul iti face mofturi la masa?

Deseneaza… sau, mai bine spus, aranjeaza. Am vazut foarte multe lucruri ingenioase facute cu mancare, lucruri ce ar trezi apetitutul si celui mai mofturos om de pe fata pamantului.

15. Iubitul iti face mofturi la masa?

Nu stiu daca functioneaza aceeasi metoda, dar poti sa inceri, poate usor diferit. Ar putea iesi ceva interesant.

16. Ai un job plictisitor in care mare parte din timp il petreci asteptand?

Deseneaza! Profita de acest timp si fa, spre exemplu, felicitari personalizate sau bratari impletite pe care apoi le poti vinde la un targ de 8 martie, pe un site de profil, in magazinul unui prieten.

Fii inventiv! Nu stii niciodata ce poate iesi din asta.

17. Te sacaie seful?

Nu-i desena caricatura. Nu mi-ar placea sa fii concediat din cauza mea.

Ai putea in schimb sa-i desenezi portretul pe o cana de cafea (NU IN TIMPUL SERVICIULUI. RETINE: NU IN TIMPUL SERVICIULUI).

Apoi fa-i-o cadou. Nu ar fi dragut sa vezi si tu, in sfarsit, ca omul are dinti in gura? 😀

DA. A fost interesanta calatoria asta.

Lista ramane deschisa. Nu am gasit inca motivele care sa ma multumeasca si pe mine asa ca o sa continuu cautarea.

O sa revin cu a doua parte a acestei liste.

Intre timp, mi-ar placea sa stiu cum si la ce folosesti tu desenul. Ajuta-ma sa completez lista lasandu-mi un comentariu jos. Daca de simti mai bine, lasa-l sub format anonim. Discutia asta ramane intre noi. 🙂

LA MULTI ANI ALEGSADESENEZ.COM

Sa ai o zi superba.

Iti trimit o imbratisare virtuala. >:D<

Alina Militaru

 

Tagged on:

18 thoughts on “Motive intemeiate sa desenezi

  1. mihaela

    e chiar foarte educativ ,succes pentru cat mai multe asemenea artcole ,desenu pentru mine chiar daca nu am studii e locu unde imi astern ,doru ,bucuria ,visele si placerea de a-mi face timp pentru el ,te pup si numai bine!

    1. Alina Militaru Post author

      Multumesc pentru urari, Mihaela! 🙂

      Asta e ideea, sa aduci bucuria si toate emotiile pozitive in viata ta. Mergi inainte si bucura-te de aceasta activitate in modul care ti se potriveste mai bine.

  2. simona

    La multi ani!mie una imi pare rau ca nu intotdeauna ma preocup sa desenez,ba uit,ba nu am timp ..imi propun ca o sa desenez din ce in ce mai des dar apoi iar trece cate o saptamana si imi d-au seama ca aveam timp sa desenez dar nu am facut-o.

    1. Alina Militaru Post author

      Multumesc pentru urari, Simona! 🙂

      Sa-ti spun un mic, mic secret. Te rog sa nu mai spui la nimeni fiindca nu da bine.
      Si mie imi vine greu sa ma apuc de desenat, ma supar uneori cand nu iese cum vreau eu si am avut destule perioade in care nu am pus mana deloc pe un creion chiar si pentru doua, trei luni la rand.

      Dar cu toate hopurile acestea revin iar si iar la desen si stii de ce? Fiindca am niste amintiri foarte tari legate de desen, am momente in care m-am simtit foarte bine desenand si stiu ca de multe ori e greu doar atat, pana ma apuc.

      Daca reusesc sa fac baza, sa trag cateva linii care schiteaza ideea pe care o am in minte, o sa ma vezi apoi ore intregi migalind la desen, punand detaliu dupa detaliu si bucurandu-ma de aceasta actiune. Uneori uit sa mananc sau se intuneca afara si nu imi dau seama.

      Din pacate, nu am gasit inca o metoda prin care sa ma apuc de desen cu aceeasi bucurie cu care continuu dupa ce mi-am miscat fundul din loc. Cand o s-o gasesc o sa scriu aici ca sa afle toata lumea. 😉

  3. Ana Maria

    Este frumos ;i haios articolul, felicitări! Åži eu am absolvit Liceul de artă ÅŸi Facultatea de arte, dar, chiar ÅŸi aÅŸa, uneori mi-e tare greu să desenez. Cu toate acestea, încerc să mă reapuc, am început să studiez. Am realizat că am uitat foarte multe, au trecut câţiva ani de când am terminat facultatea ÅŸi nu am prea exersat, acum e dificil, dar totodată primesc cu drag această provocare. Confirm cele spuse de tine Alina, oriunde “aÅŸ fugi”, tot aici mă întorc. Am observat că desenez atunci când există multă tensiune negativă în jurul meu, e o bună modalitate de a mă elibera de tot ce-mi displace. De asemenea, când sunt bucuroasă desenez, dar uneori îmi vine greu, nu sunt foarte curajoasă întrucât am uitat multe din cele învăţate. Acum m-am apucat să studiez perspectiva ÅŸi consider că nu e tare uÅŸor, dar cu muncă susÅ£inută, cred cu tărie, că voi reuÅŸi. MulÅ£umiri pentru darurile ce le faci! GraÅ£ie ÅŸi inspiraÅ£ie în continuare!

    1. Alina Militaru Post author

      Multumesc pentru gandurile frumoase, Ana Maria!

      Trebuie sa-ti spun ca ai noroc fiindca ai terminat si liceul si facultatea de arta. Cand ai atata experienta in spate, chiar daca ai uitat mare parte din ce ai invatat, ai destula incredere si siguranta; daca ai facut-o odata, poti si acum s-o faci.

      E greu inceputul, fara exceptie, dar stii foarte bine unde poti ajunge. 🙂

      Ana Maria, iti spun si tie ce am spus la multi altii inainte, ce mi-am repetat si mie de atatea ori; desenul este langa mine de cand ma stiu si s-a transformat intr-ul stalp solid de sustinere. Asta inseamna ca trec mult mai usor prin schimbarile din viata cand am lucruri care stiu ca o sa ramana acolo pentru mine, stabile, chiar daca iau alte si alte forme.

      Si am ajuns sa cred ca e mare lucru sa te poti bucura macar de o activitate pe care o faci. E mare lucru sa ai momente de relaxare completa, de bucurie, momente care sa te umple te energie, de iubire, sa te faca sa te simti implinita si sa-ti simti viata plina datorita acestor lucruri.

      Imi dau seama ca scriu prea mult, dar o sa continui. Am citit o carte foarte, foarte frumoasa care spunea ca singura sursa de fericire se afla in noi, SINGURA.

      Oamenii de langa noi sunt acolo doar pentru a impartasi ceea ce avem cu ei,si astfel sa sporim fericirea si bucuria, nicidecum sa asteptam fericirea de la ei.

      Si de unde iei fericirea si energia? Din lucrurile pe care le faci cu placere, lucrurile care iti fac inima sa creasca atunci cand le faci, cele care iti umplu bateriile si iti scad nivelul de stres, astfel incat sa te poti intoarce la cei dragi plina.

      Mi s-au parut de-a dreptul extraordinare aceste ganduri si mi-am promis mie ca nu o sa neglijez niciodata acele mici lucruri pe care “in mod egoist” le fac doar pentru mine. 😉

      Ma bucur sa te cunosc, Ana Maria! 🙂

  4. Ana Maria

    Åži eu mă bucur să te cunosc! Am început să fac ceva exerciÅ£ii propuse de tine ÅŸi mă voi strădui să mă Å£in de ele. Am o întrebare… Am căţiva elevi, de ciclu gimnazial, care doresc să-i învăţ să deseneze, spun ei. Sunt destul de confuză, nu prea ÅŸtiu cu ce să încep. Ai putea să-mi dai o sugestie? ÃŽÅ£i mulÅ£umesc!

    1. Alina Militaru Post author

      🙂 In primul rand e bine ca au cerul ei sa-i inveti si nu invers. O sa le captezi atentia mult mai usor.

      Ceea ce vreau sa clarific de la inceput este ca nu am experienta ca invatatoare sau profesoara de desen. Iti spun cateva sugestii si ramane decizia ta ce o sa faci.

      Cred ca a invata pe cineva ceva, orice, tine putin de cateva cunostiinte de psihologie, inainte de orice altceva. Sugestia mea este sa incepi prin a-i cunoaste pe copii, prin a vedea ce le place sa deseneze si prin a-i incuraja catre creativitate care, in final, este esenta artei.

      Daca nu au de gand sa devina arhitecti foarte curand, propune cateva jocuri, teme care sa-i provoace.

      In cadrul acestor jocuri, sau mai bine inaintea oricarei teme, poti sa vii cu o mica lectie; asezarea in pagina, proportii, amestecul culorilor, anumiti termeni folositi in desen pe care sa-i explici (compozitie,peisaj, natura statica).

      Daca ai facut liceul si facultatea de arta, nu ai cum sa nu ai o multime de lucruri pe care ai putea sa le dai mai departe.

      Iti sugerez sa nu iei totul chiar atat de serios. Sunt copii,vad in desen un joc, ceea ce ar trebui sa fie oricum. Simte-te tu bine si o sa se simta si ei, si o sa invatati si descoperiti impreuna o multime de lucruri frumoase.

      E o provocare frumoasa. Si cred ca o sa-ti faca placere daca te relaxezi putin.

      Primul pas: cunoaste putin copii acestia, fa o conexiune cu ei si afla ce le face placere in ceea ce priveste desenul, iar daca nu au mai desenat pana acum, orice altceva le face placere.

  5. Pingback: aleg sa desenez Prietena mea Alina iti va povesti cum a ales sa deseneze .

  6. Ana Maria

    Salut! Astăzi am avut ora cu elevii, a fost minunat! Ne-am simțit tare bine la ora de desen. Am învățat împreună, întrucât am desenat și eu alături de ei, să construim elipse, să facem hașuri pentru a ne descoperi propriul stil și, totodată, după ce am învățat să construim corect un cilindru, am realizat vaze, căni, pahare. A fost minunat! Mulțumim pentru tot!

    1. Alina Militaru Post author

      waw! 😀

      Felicitari, Ana Maria! Sunt sigura ca a fost cu adevarat minunat, asa cum ai spus. La cat mai multe astfel de ore de desen! 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.