Cum să desenezi o schiţă
Îmi plac la nebunie caietele cu schiţe. Scuze! Am spus-o cu voce tare?
Salut! Bine ai revenit pe alegsadesenez.com. Azi o să-ţi vorbesc despre cum să faci o schiţă şi, paralel, despre linia căutată.
Când vorbim despre schiţă, vorbim în primul rând despre flexibilitate. Lăsăm de-o parte guma de şters, de multe ori lăsăm de-o parte şi creionul special pentru desen şi poate chiar şi ascuţitoarea. Cu ce rămânem?! Cu orice avem la îndemână. Asta e partea frumoasă a schiţei, nu necesită nimic în mod special. Ea este mâzgălitura de la sfârşitul caietului de română, sau cea de pe şerveţelul de masă dintr-un restaurant, mogâldeaţa aceea hazlie desenată simplu, cu cretă pe un zid. Ea este o idee venită din neant pe care nu vrem s-o pierdem şi o schiţăm la repezeală pe ce apucăm. Este expresia frumoasa a unei persoane străine care ne trece prin faţa ochilor pentru o secundă şi ne impresionează, este o mişcare a unui adolescent pe role, un peisaj văzut din autocar, o plantă care-ţi trece prin mâini la un moment dat, şi într-un final, este un exerciţiu minunat de imaginaţie, dar mai ales de observaţie.
Am spus mai devreme că-mi plac caietele cu schiţe. Mi-am făcut multe caiete cu schiţe în care am strâns tot felul de „nimicuri”, ca să spun aşa, idei pentru desen dar nu numai. Un astfel de caiet te dezvoltă foarte mult, fiindcă înveţi să observi, înveţi să fi rapid şi să prinzi esenţialul din fiecare imagine.
Şi acum să vă învăţ să faceţi o schiţă. Aici apare linia căutată. Ştiţi momentele acelea în care încercaţi să desenaţi ceva şi nu vă iese? Desenaţi şi ştergeţi, şi iar desenaţi şi ştergeţi şi de fiecare dată pare că desenaţi aceeaşi linie, aceeaşi greşeală. În astfel de momente încercaţi linia căutată. Daţi la o parte guma de şters şi, cu linii puse una lângă alta, căutaţi linia cea potrivită, sau cea mai potrivită. E mult mai uşor să vă feriţi să faceţi aceeaşi greşeală.
Când aţi găsit-o apăsa-ţi puţin mai mult pe creion astfel încât ea să devină mai evidentă decât celelalte. Apoi ştergeţi tot şi lăsaţi desenul curat.
Ca să facem un exerciţiu uşor, vă propun să desenaţi un cerc perfect şi o linie dreaptă perfectă. Apropo, o linie dreaptă vă iese mult mai uşor dacă o trasaţi repede decât dacă migăliţi jumătate de oră la ea. Faceţi câteva încercări şi o să vedeţi că am dreptate.
După ce aţi reuşit să desenaţi un cerc perfect, încercaţi cu un măr, apoi cu orice alt fruct pe care îl aveţi la îndemână.
Când deveniţi cu adevărat „experţi” în a schiţa, încercaţi cu un chip uman, spre exemplu. Nu vă supăraţi că nu iese din prima. Schiţa nu vă ia mai mult de cinci minute din viaţă şi puteţi s-o desenaţi cu orice, pe orice. Şi reuşeşte să facă o mică minune pe care, altfel, aţi obţine-o după mulţi ani de studiu, învaţă ochiul să vadă, să observe. O să vi se pară poate straniu, dar cred că marele obstacol pe care trebuie fiecare să-l treacă pentru a desena bine, este să înveţe să vadă prin ochii unui artist, să vadă forme, umbre şi lumini, tonuri, nuanţe, jocuri de linii, într-un cuvânt, să vadă plastic.
Am mai pus aici câteva alte schiţe pe care le-am făcut pentru lecţia asta. Sper că vă sunt de ajutor. Oricum, aştept comentariile voastre. Vreau să ştiu ce v-a ieşit din exerciţiile acestea.
Vă salut şi ne auzim data viitoare.
Alina Militaru.
PS: In caz ca ati incercat sa va abonati la acest site si nu ati reusit, am rezolvat problema.
- Despre rolul liniei în desen
- Critica in arta
Nu cred deci nu cred desenazi atat de fai incat nu iti poti da seama cat de faine sunt, sfaturile tale sunt de mare ajutor petru noi si noi iti multumim
Esti o dulce, Andra. Ma bucur ca te ajuta ce scriu. 😀
portretul l-ai desenat dupa o poza sau pur si simplu?
Da, am folosit o poza pentru portret. 🙂
Pot face si fara sa am o imagine in fata dar imi iese mult mai natural cand am ceva dupa care sa ma inspir.
pentru celalalt articol cu liniile compuse am o intrebare: se fac in viteza sau mai incet? intreb deoarece am observat ca hasurile ies “mai paralele” cand le fac. am incercat sa scriu comm acolo dar nu merge, imi da eroare.
ies “mai paralele” cand le fac repde vroiam sa zic.
Cred ca te referi la hasura cand spui linii compuse, nu?
Se face in orice ritm ti se potriveste. Sunt oameni care simt nevoia sa migaleasca foarte mult la fiecare desen, sa fie atenti la fiecare detaliu si sunt oameni care prefera desenele rapide si in 10 minute ti-a facut un portret cat se poate de reusit.
Gaseste propriul ritm si totul e ok, perfect.
am facut o schita dupa poza. a iesit fain si nu a durat mult, insa nu seamana prea bine cu poza.
Schita e un desen rapid si e folosita mai mult ca un exercitiu ca sa-ti formezi mana cu anumite miscari sau in momentele cand ai o idee foarte buna sau ai in fata un obiect, peisaj frumos dar nu ai timp sa te ocupi de detalii.
Acum, fiind ceva rapid, nu te poti astepta sa iasa leit cu imaginea pe care o ai in fata.
Asta nu-i scade din valoarea desenului, doar ca trebuie sa stii la ce se foloseste o schita. Poti oricand sa vii peste schita cu anumite modificari sau detalii.
Sau ii permiti sa ramana ceea ce a fost destinata sa fie; o schita, o nota a unei idei ce se poate dezvolta si deveni mai tarziu mult mai mult de atat. 🙂
In final, schita e o joaca.
Ai in minte o idee si vrei sa vezi cum ar arata in realitate. Dar inainte sa te ocupi serios de asta si sa te pierzi in detalii, te joci cateva minute pe o bucatica de hartie si vezi cum arata.
aha. eu am descoperit site-ul zilele trecute, si m-am pus pe invatat si exersat :). eu desenez portrete dar la nivel de “amatorism”.
aici imi place ca gasesc notiuni de baza, hasuri, linii… cred ca de aici porneste totul. mi-a schimbat perspectiva asupra modului in care desenez eu.
Toti plecam de la un nivel de amator, Elena. Apoi, pe parcurs, facem o scoala sau invatam prin diferite metode cateva reguli si mergem mai departe.
Eu am facut o scoala de arta. Nu cred ca e neaparat necesara atat timp cat inveti de la cineva lucrurile de baza in desen.
Nu-mi place ideea asta, dar ochii ne pot insela foarte usor, iar cand ne aflam in fata unei iluzii optice conteaza foarte mult sa stim ce avem in fata si cum sa tratam desenul astfel incat sa iasa bine.
Ma bucur sa te cunosc, Elena. 😀
Imi este de mare folos chestia cu linia cautata! Multumesc mult!!!
Foarte……de ajutor.Site-ul asta GENIAL m-a ajutat sa inteleg adevarata fata a desenului, cu hasura, umbre, schite etc.Chiar daca nu am foarte mult talent imi place foarte mult sa desenez si o sa exersez pana voi desena…mai realist.
Ma bucur ca te ajuta, Emilia! Spor la exersat! 🙂
sunt foarte frumoase schitele si ma ajuta si pe mine cand fac o schita, sunt de mare folos
o sa poti pune si niste schite cu case si cum se fac, asa casa imi iese in general dar la schite ma incurc in stiinta :))), si as vrea sa modiific putin asta, mersi mult
O sa fac si un articol despre case, ceva perspectiva de care e nevoie… E o idee buna. 🙂
Cred ca… ai reusit sa schimbi perspectiva unui om.
Desenul e o mare pasiune a mea. Ca si fotografia. Insa niciodata nu m-am gindit la ce ai spus tu in acest articol. Cind mie imi vine inspiratia, imi vine printr-o idee nascuta in minte, careia greu ii gasesc un corespondent in realitate. Sau, in cel mai fericit caz, vad o fotografie, sau ceva pe net, care ma determina sa desenez. Insa, vazind schitele tale, si citind ce ai scris, cred ca ceva se va schimba in viata mea. Fotografia a inceput sa imi placa pentru ca prindeam instantanee in viata mea care consideram ca merita a fi pusa intr-o fotografie. Si asta intr-un timp cind accesul la un aparat foto nu era asa de simplu ca acum (acum avem camera foto si pe telefon sau tableta). Ce ai reusit tu sa faci acum? Cred ca, dincolo de aparatul foto, de fotografie, de acum voi incerca sa surprind acele momente pentru a le pune intr-o schita de desen. Desigur ca va mai greu, caci e mai usor sa apesi pe un buton, si gata fotografia!, decit sa apuci o coala de hirtie, sa iei un creion, si sa faci o schita, dar provocarea mi se pare mult mai interesanta!
Multumesc, Alina, ca ai reusit sa imi schimbi perspectiva cu privire la desen!
Am desenat mult dupa desenele tale si m-au ajutat enorm! Am facut si studiile pentru par ,si oameni,nuduri, chiar si batranica de mai sus,m-ai inspirat cu stilul tau de a folosi acuarele,iti multumesc mult,un real ajuor! Totusi ma simt prost ca eu invat atatea si nu dau nimic in schimb…
Ma bucur ca iti sunt de ajutor articolele mele, Cristiana, intr-atat incat sa simti nevoia sa dai ceva in schimb. 😀
Am niste proiecte la care lucrez acum, lucruri pe care le am in minte de ceva timp si la care tin mult fiindca sunt lucruri de care am avut nevoie eu insami acum ceva timp, nu le-am gasit in forma dorita iar acum am ocazia sa le construiesc asa cum doresc.
Nu-ti pot spune mai multe deocamdata dar pe scurt; o sa ai ocazia sa dai ceva in schimb daca asta iti doresti. Multumesc pentru mesaj. Spor si inspiratie in continuare!
Salut,
Am nevoie de o schita facuta cu creionul pe o foaie A4 pentru un concurs la care as vrea sa particip (nu e concurs de desen si nici de proiecte).
Daca ma puteti ajuta (eu nu am deloc talent) ma puteti contacta pe mail: cracciun@yahoo.com
Salut,
Am nevoie de o schita facuta cu creionul pe o foaie A4 pentru un concurs la care as vrea sa particip (nu e concurs de desen si nici de proiecte).
Daca ma puteti ajuta (eu nu am deloc talent) ma puteti contacta pe mail: cracciun@yahoo.com
Va pot trimite schita jucariei desenata de mine care arata ingrozitor pentru ca nu am talent la desen si doar sa “copiati” adaugand de la voi ca sa fie cat mai haioasa.
Buna, Mihai! :)”
Din pacate m-ai prins intr-o perioada aglomerata. Nu am timp.
Succes cu concursul!
Imi poti face o schita cu un pian te rog mult. desenezi super frumos