Portretul celui mai bun prieten al omului
Am fost intrebata de mai multe ori de ce nu desenez si un caine sau poate o pisica, in fine, animalele atat de dragi celor mai multi dintre noi. Ei bine, azi am gasit o fotografie care mi-a placut mult de tot asa ca, in sfarsit, ne punem amandoi sa desenam un catelus.
Ceea ce trebuie sa intelegi este ca poti desena orice animal, pasare, insecta sau orice altceva cu conditia sa ai o imagine in fata si sa intelegi formele de baza de la care porneste totul.
E mult mai greu sa desenezi din imaginatie fiindca trebuie sa cunosti foarte bine anatomia animalului, miscarile pe care le face in mod natural si alte maruntisuri ce tine de umbre si lumini.
Revenind la catelusul nostru, trebuie sa recunosc ca m-am lasat putin dusa de val si am adaugat destul de multe detalii.
Ce o sa facem azi nu este greu, doar putin mai migalos. Tine mai mult de rabdare si de bucuria cu care desenezi, decat de talent. Bucura-te cu mine, te rog, joaca-te cu fiecare pas si vezi ce iti iese.
De un lucru sunt sigura; daca ajungi pana la finalul acestui articol avand desenul catelusului, te felicit. Ai tot talentul din lume care iti trebuie pentru a putea desena, indiferent de rezultat. π
Si acum sa incepem joaca:
1. De fiecare data cand ma pun sa desenez ceva, eu imi iau cateva puncte de reper astfel incat la final sa nu am surpriza ca desenul nu incape in pagina sau este prea mic si ramane prea mult loc liber.
Stabilim cat de mare vrem sa fie catelul desenand doua linii drepte, una sus, alta jos.
Alt punct de reper; aflam cat de mare este capul cu urechi cu tot. Spre marea mea surprindere ( uneori ochii ma mai inseala si de asta verific) capul este putin mai mare decat restul corpului, in loc sa fie invers, cum credeam la inceput.
Sectiunea pe care am numit-o urechi este jumatate din cea pe care am numit-o cap in imaginea de jos.
Stiu ca pare migalos, dar odata puse aceste puncte de reper, te scapa de multe alte probleme pe parcurs.
2. Desenam forma mare a capului care arata cam asa:
3. Desenam forma mare a urechilor.
4. Urmeaza trunchiul care pare a avea o forma destul de ciudata.Β Am desenat linia orizontala de pe trunchi si punctele ca sa intelegi forma si sa-ti dai seama de unde o sa porneasca picioarele.
5. Cand vine vorba de formele mari ale animalului, ne intereseaza in primul rand proportiile. Iar in aceasta etapa, ne mai intereseaza si pozitia labutelor.
6. Avand forma mare, modelam trunchiul animalului. E ca si cand l-ai imbraca.
7. La aceasta etapa, stergem liniile care nu isi mai gasesc locul in desen si ne indreptam atentia catre cap. Ca sa ma ajute mai tarziu cu simetria, am desenat o linie care trece prin mijlocul capului.
Daca nu iti iese cum ai vrea, poti s-o mai modifici si in etapa urmatoare.
8. Aici definim forma capului si a urechilor, plecand de la forma mare desenata mai devreme.
9. Avand linia de mijloc a capului, desenam forma ochilor si botul catelusului. Deja prinde contur si incepe sa semene a caine.
10. De aici poti foarte bine sa hasurezi ochii si nasul si sa-l lasi asa, sau… incerci acuarelele sau creioanele colorate impreuna cu mine.
Trebuie sa recunosc ca e o provocare si pentru mine. Nu-mi vine sa cred cat timp am lasat deoparte acuarelele in favoarea creionului si a carbunelui. Dar incet, incet prind din nou gustul si imi place.Β
11. In etapa aceasta hasuram ochii si nasucul. Lasa cele doua puncte albe, bine definite in ochii si dintr-odata catelusul o sa aiba o privire mult mai interesanta.
Si nasul are cateva nuante si o stralucire usoara. Eu am folosit in acest caz un 6B fiindca reprezinta punctele de interes ale desenului si vreau sa le scot in evidenta.
12. Detalii, detalii, detalii… Un mic detaliu poate face diferenta. Nu e nevoie sa te complici dar trebuie sa observi cele cateva cute care se formeaza in jurul ochilor si ii fac bulbucati.
Dupa ce ai desenat cutele folosind un 5 sau 6B, cu un 3B adaugi cateva umbre sub ochii si pe bot.
13. Alte detalii care scot urechile in evidenta. Plus o hasura usoara intre ochii conturand frumos botul.
14. Ultimele retusuri le faci pe corp, cateva accente, cateva umbre usoare si avem desenul catelusului.
Eh! Calatoria asta chiar mi-a placut mult. π
Abia in final mi-am dat seama cate detalii am adunat si cate etape sunt, dar multe din imagini cuprind lucruri ce se pot face intr-un minut.
Totul incepe cu primul pas facut bine. Restul e floare la ureche cand ai baza pe care sa modelezi totul. Crede-ma! Altfel nu ma pierdeam atatΒ de usor in detalii. π
Am ajuns si la finalul articolului. Sunt curioasa de parerea ta legata de acest articol asa ca lasa-mi un comentariu mai jos cu intrebarile, sugestiile tale.
Iti doresc o zi superba in continuare.
Alina Militaru.
PS: Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii primul care afla cand o sa mai scriu ceva pe site, inscrie-te in formularul din dreapta cu numele si adresa de mail. La confirmarea adresei de mail o sa primesti pdf-ul “Esenta artei de a desena” care sper sa-ti dezvaluie inca putin din lumea artei.
- Si cand musca ma bazaie, eu o desenez.
- Caut pana gasesc…
Cu tine alaturi, totul pare asa de usor! Mie imi plac foarte mult animalele si mi-ai facut o mare surpriza cu acest desen. Felicitari pentru ceea ce faci!
Poate imi faci si tu o surpriza si incerci sa desenezi catelusul, Monica. π
Daca iei fiecare pas pe rand da, totul e mult mai usor decat iti imaginezi.
Bravo Alina!
Imi place foarte mult stilul tau de a scrie si de abia astept sa desenez cu fetita mea !
La fel site-ul este foarte reusit !
Manuela
Multumesc, Manuela. Spor la desenat! π
Salut! Iti multumesc ca miai ascultat dorinta si este un caine exceptional de frumos eu sunt foarte pasionata de caini si m-am bucurat cand am vazut ca ti-ai facut timp pt un desen! Mersi foarte mult
Ma bucur ca iti place, Andra. Astept sa-mi spui cum ti-a iesit tie. π
Pai eu nu sunt artista ca tine mia iesit prost dar ma straduiesc