Despre portret; cum se deseneaza nasul
Salut! ๐
Ma bucur sa-ti pot scrie din nou, si inca despre unul din subiectele mele preferate; portretul.
Asa cum ti-am spus in articolul de data trecuta, este ceva legat de portret care ma incanta de fiecare data; espresivitatea, emotiile si trairile pe care le pot citi pe chipul uman si pe care le pot transmite mai departe prin desenele mele.
Incepem mica serie de articole cu nasul, cea mai putin bagata in seama parte a chipului fiecaruia dintre noi, cu toate ca este acolo, in centru, prezent uneori chiar in exces. ๐
Adevarul e ca nasul poate fi centru de interes intr-un portret si poate marca personalitatea puternica a unei persoane. Gandeste-te numai la nasul lui Vlad Tepes.
Incep deci, articolul de azi cu un mic sfat; primul lucru pe care trebuie sa-l constientizezi atunci cand incepi un portret, dar si orice alt desen, este sursa de lumina, fie ca aceasta e lumina naturala a zilei, sau una artificiala (lumanare, bec, lampa, etc). Vezi din ce directie vine lumina. Expresia fetei se schimba dramatic in functie de acest aspect.
Apoi afli care este partea din portret cea mai aproape de lumina. Aceea o sa fie puternic luminata. Cu cat se indeparteaza de sursa de lumina, cu atat este pusa in umbra, chiar daca este indreptata spre lumina.
Daca decizi sa-ti incerci mana desenand dupa o fotografie, sfatul meu este sa alegi fotografii cat mai putin photoshopate si in care se vede clar unde este sursa de lumina.
Fotografiile facute intr-un studiou, pentru reviste, sunt de obicei facute avand surse de lumina multiple, nelasand loc umbrelor care creeaza un contrast puternic, frumos.
Pe langa asta, se pune prea mult accent pe culori puternice, stralucire, perfectiunea aceea artificiala.
Nu e neaparat un lucru rau, dar eu vad o diferenta intre fotografiile artistice si cele comerciale. ๐
Al doilea pas: afli proportiile persoanei careia vrei sa-i faci portretul.
Acesta este articolul in care ti-am explicat cum faci asta: TU CUM TE INTELEGI CU PROPORTIILE?
Revenind la subiectul acestui articol, nasul, eu mi-am facut un ritual in trei pasi in ceea ce priveste aceasta parte a fetei.
Am luat trei tipuri de nasuri pe care sa-ti arat cum se deseneaza.
Apoi am decis ca sursa de lumina vine de undeva din fata.
1. Acesta este nasul meu. Bine, nu chiar al meu, dar asemanator cu proeminenta ce-mi impodobeste mie fata. ๐
Pasii pe care ii urmez sunt urmatorii:
A. Desenez trei cercuri, unul mai mare in centru, si alte doua mai mici in lateral. (dimensiunile variaza in functie de persoana pe care o ai in fata)
Ceea ce trebuie sa intelegi,petru inceput, este ca linia pe care o folosesc este mult mai putin evidenta decat cea din imaginea de sus. Acestea sunt linii de constructie care vor fi sterse pe parcursul urmatorilor pasi. Aceste linii se fac doar atat cat sa fie usor vizibile, astfel incat sa te ghideze.
Am trasat linii atat de puternice doar pentru a fi destul de evidente atunci cand fotografiez desenul.
B. Urmarind cercurile, desenez forma nasului.
Vreau sa fii atent la faptul ca narile nu sunt facute sub forma de cercuri. Linia e puternica in locurile unde conturul este evident si se pierde usor apropiindu-se de locurile in care se intrerupe.
Ca o idee; nici o linie nu se intrerupe brusc, ci se pierde usor.
Daca desenezi un portret doar in linie, sunt bune liniile atat de bine definite.
Daca vrei sa hasurezi apoi, folosesti linii mai fine de atat.
C. Hasurez tinand cont de lumina a carei sursa am decis ca va fi in fata.
Aici se poate vedea de ce am ales sa construiesc nasul prin cercuri si nu in alt mod.
Daca ai citit articolul despre sfera stii deja cum sa pui umbrele.
Partea evidenta este baza nasului, gaurile narilor care nu sunt foarte evidente de data asta.
Inconjori varful nasului cu o hasura fina. Apoi fiecare nara in parte.
Continui cu aceeasi hasura fina de o parte si de alta a nasului.
Reciteste articolul despre sfera pentru a intelege mai usor, daca simti nevoia; LA CE AJUTA SA STII SA DESENEZI O SFERA
2. Nasul drept, varful ascutit, eventual o usoara cocoasa.
Pasii sunt aceiasi ca si in cazul primei forme de nas.
De data asta gaurile narilor sunt foarte, foarte putin vizibile, daca se vad macar.
Ceea ce am uitat sa desenez este umbra pe care o lasa nasul sub baza lui. In cazul acestui tip de nas este cel mai bine evidentiata, mai ales daca lumina vine din fata, sus.
Al doilea lucru, daca exista o usoara cocoasa a nasului, o deseneazi hasurand in forma de paranteza in acea zona. Exemplu am desenul pe care il vezi in stanga.
Exista variatii de tot felul, bineinteles.
Totul tine de hasura. Ai grija la intensitatea ei, si de data asta la simetrie.
Nu folosesti linia, doar hasura.
3. Nasul caracteristic copiilor si africanilor.
E vorba de narile care sunt cat se poate de evidente, cele pe care de prea multe ori reusim sa le dam o forma haioasa.
Pe langa pasii pe care i-am detaliat mai sus, in acest caz tin sa adaug doar un lucru; nu hasura gaurile la aceeasi intensitate.
Daca privesti desenul de mai sus, colturile din exterior, sus, sunt cele mai intunecate. Apoi, hasura isi pierde usor din intensitate.
Concluzia: nu sunt doua gauri negre.
Formele variaza mult mai mult de atat, dar am incredere ca de aici te poti descurca facand combinatii, variind intr-o mai mica sau mai mare masura ceea ce ti-am aratat in acest articol.
Acesta este articolul de azi. Sper ca iti este de ajutor.ย Daca ai alte intrebari, lasa-mi un comentariu jos si am sa-ti raspund cu cel mai mare drag, atat cat te pot ajuta.
O zi superba iti doresc.
Alina Militaru
PS: Urmeaza alte articole despre portret. Daca te intereseaza subiectul si vrei sa fii primul care afla cand apare urmatorul articol, inscrie-te cu numele si adresa de mail in formularul din dreapta. La confirmarea adresei de mail vei primi un mic ghid; “Esenta artei de a desena” care sper sa-ti fie de ajutor. ๐
- Hasura, de la lumina la intuneric (contrastul)
- 7 pasi cu ajutorul carora sa desenezi ochii
multumesc ! ma ajuta foarte mult succes pe mai departe!
Ma bucur, Mihaela! Spor la desenat sa ai! ๐
Saluti, Alina!
Felicitฤri pentru articol ลi multe mulลฃumiri pentru darurile oferite.
Multฤ รฎnspiraลฃie ลi har creator!
Multumesc pentru urari, Ana Maria! ๐
E unul din lucrurile pe care le fac cu cea mai mare placere.
Multumesc Alina pentru articolele explicite si frumoase pe care le scrii.Intr-o seara i-am aratat fiicei mele desenele tale si a fost impresionata. Desenele tale i-au amintit de o carte de initiere in desen pentru copii pe care am vazut-o cu ea la un baietel.De atunci ma intraba mereu cum poate sa primeasca si ea acea carte. Iti doresc succes in continuare.
Cu ce as putea sa hasurez cum hasurezi tu ?Te rog ajuta-ma!
Nu stiu daca te referi la instrumente sau tehnica. Eu folosesc greioane din gama B. De la B1 la B8 cred ca e cel mai mare. Cu cat e numarul mai mare cu atat mina e mai moale iar creionul lasa o urma mai puternica pe hartie.
In ceea ce priveste tehnica am mai scris un articol acum vreo doi ani si unul de foarte curand: http://alegsadesenez.com/hasura-si-expresivitatea-ei-in-functie-de-mana-fiecarui-artist/
Este minunat! Esti foarte talentata! Chiar daca am doar 12 ani am reusit sa desenez! Ai explcat foarte bine! Succes cu celelalte articole!
Buna seara, mi.a placut foarte mult articolul dumneavoastra, se vede din expresia fetei ca sunteti un om minunat si foarte talentat.O seara minunata
Multumesc! ๐
Desenezi atat de frumos! Dupa ce am aflat de acest site, imediat am luat o foaie si un creion si am inceput sa desenez dupa explicatiile tale. As vrea sa stiu cum sa fac la nas, adica cum radiez cercurile atat cat sa-mi iasa hasurat.
Alina, tin sa iti multumesc pentru site!Ca si Emilia, imediat ce l-am descoperit, am pus mana sa creionez ochii, apoi am gasit si nasul si incerc sa desenez si gura.
Imi place foarte mult cum explici…eu am cochetat mult timp cu desenul insa asa ca hobby, niciodata nu am incercat sa imi imbunatatesc tehnica insa sfaturile tale am observat ca m-au ajutat inca de la primele incercari sa imi schimb perceptia si sa incerc sa abordez si altfel desenele…
Te voi urmari de acum si voi desena cu si mai mare drag datorita tie!Mult succes!
Multumesc pentru comentariu, Roxana. ๐
Ma bucur sa aflu ca te ajuta articolele mele. Succes si tie!
Buna Alina fetita mea iti multumeste pentru articol si pentru desenele postate.
Buna!Ai putea sa ma anunti pe fbk (facebook) cand faci un articol nou sau apar noutati? ๐
Eu postez deja pe facebook cand apare un articol nou. Daca vrei sa te anunt personal, in privat raspunsul e nu. Nu imi permite timpul sa anunt pe fiecare in parte cand scriu ceva nou.
Daca ai cont de email te poti abona pe blog si primesti un mesaj privat pe mail, odata cu toti ceilalti abonati.
Am uitat sa metionez ceva:Sper ca nu te deranjez,dar ai putea sa imi predai pe fbk lectii de pictura gratuit? pagina mea de fbk se numeste Jassmyna Stetco. ๐
Din nou, nu imi permite timpul sa predau lectii personalizate, gratis tuturor persoanelor care imi cer asta.
Imi poti da sugestii pentru articole pe care o sa le pun in practica cand imi permite timpul si daca cred ca e in interesul mai multor abonati pe blog sau te poti inscrie la un curs de desen/pictura atunci cand o sa mai organizez unul. Deocamdata asta e tot ce pot oferi dar multumesc pentru interes. ๐
Spor la lucru si inspiratie in continuare, Jassmyna.
Ma ajutat foarte mult va pwp๐๐๐๐๐๐๐๐
WOW! Desenezi super frumos si tot ce faci tu ma ajuta foarte mult! Cred ca nu ti-e asa usor sa desenezi, sa scrii, sa editezi si restul… Ma bucur ca am gasit acest site!๐โค
Mulศumesc Alina pentru articol!โค๏ธ