ALEG SA DESENEZ

De ce “aleg sa desenez”.

Salut, omule iubitor de frumos!

Articolul de azi o sa fie putin atipic; o sa-ti scriu putin despre mine, unde am fost inainte sa pun pe picioare blogul alegsadesenez.com, ce am facut si de ce am ales acest nume “aleg sa desenez”.

Am crescut la sat, undeva in jutetul Arges, o zona absolut superba numita de fostul meu profesor de romana “satul de la portile Raiului”. Sunt cocotata pe un deal, cu o priveliste pe care o vezi doar la munte, cand pleci in vacanta; mult verde, multa liniste.

Am avut norocul sa ma nasc intr-o familie la fel de frumoasa, cu oameni dedicati lui Dumnezeu, familiei si muncii din fiecare zi. Toata copilaria mea poarta in jurul ei un sentiment profund de iubire si protectie. Asta cred ca mi-a dat conbustibilul necesar pentru a merge mai departe in multe situatii.

Un singurul lucru simteam ca-mi lipseste acasa; libertatea. Era o lume intreaga dincolo de ulitele satului meu iar eu eram hotarata s-o descopar si sa vin acasa cu “trofee”. 😀

Am facut liceul de arta Dinu Lippati, din Pitesti, sectia textile-tapiserie.

Eram hotarata ca de acolo sa merg spre moda, chit ca fosta mea diriginta nu era convinsa ca o sa pot intra la fara taxa.

Prin anumite circumstante am ajuns insa la Timisoara. Acolo se dadeau doua probe, nu se cerea o mapa ceea ce mi s-a parut un avantaj fiindca nu aveam cine stie ce lucrari specifice pentru moda. In plus, probele se dadeau mai devreme; aveam timp sa-mi dau seama cat de potrivit imi e drumul acesta si la o adica, aveam o a doua optiune, la Bucuresti.

Am intrat a doua daca nu ma insel. Aveam bursa, un loc la camin si o lume intreaga la picioare care ma felicita si ma incuraja. Am avut ce-i drept in perioada aceea si un ghid, un om de la mine din sat care stia Timisoara, facultatea de arta si a mers cu mine unde mama nu a putut merge sa ma sustina. Pentru asta ii raman profund recunoscatoare. (Ar fi fost foarte naspa sa bananai singura prin Timisoara si sa nu cunosc pe nimeni. 😀 )

Primul an de facultate a fost demential; a fost mai mult decat puteam spera. Primisem libertatea pe care mi-o doream. Curiozitatea mea de copil crescut intr-un singur loc era intampinata cu artificii la fiecare colt al strazii. Timisoara ca oras are un aer al lui boem, linistit, superb.

Diversitatea oamenilor ma incanta; fiecare cu povestea lui, fiecare cu drumul lui, unii dintre ei veniti, la fel ca mine, de la sute de kilometri, in cautarea unui vis.

Eu, putin cate putin, imi construiam visul. Voiam sa-mi deschid un atelier de moda micut, cu un magazin langa. Visam sa contopesc doua din subiectele mele preferate; arta si psihologia. Vedeam moda ca pe o expresivitate a interiorului fiecarui om. Voiam sa introduc un consilier in cadrul magazinului astfel incat fiecare client sa primeasca sfaturi legate de ce i se potriveste pentru tipul de corp pe care il are si in functie personalitate.

Ideile mele deveneau din ce in ce mai mari si mai precise odata cu trecerea timpului iar odata cu ele cresteau si asteptarile mele.

Am muncit pe branci in perioada aceea dar cui ii mai pasa?! Fiecare tema primita la facultate era o provocare pentru mine. Eram absolut incantata de texturi, imprimeuri, modul in care se comporta fiecare material.

Am terminat primul an printre primii si am primit bursa si in anul doi.

Pana la sfarsitul semestrului unu din anul doi insa ceva s-a schimbat. Anul doi era chiar mai dificil ca primul; mai multe teme, mai complexe, mai multe asteptari. Eu imi creasem un standard; stiam de ce sunt capabila, stiam cat pot sa fac si aveam o limita sub care nu concepeam ideea de a cobora. Aveam prea multe vise in care investisem emotie si efort. Aveam prea multi oameni care ma sustineau si credeau in mine.

In sesiune, la sfarsitul semestrului am luat decizia de a ramane cu cateva restante. Imi puteam termina temele la timp dar materialele imi faceau figuri. Rezultatele erau sub asteptarile mele minime. “Nu-i nimic. O luam de la capat.”

De aici lucrurile au luat-o usor la vale. In al doilea semestru au urmat alte teme, alte provocari, alte necunoscute ce trebuiau invatate si puse in practica. Usor, usor incepeam sa ma simt coplesita de situatie. Incepeam sa-mi pierd rabdarea. Eram nervoasa si nelinistita mai tot timpul iar o plimbare in parc sau un episod din Grey’s anatomy nu mai era suficient pentru a-mi reincarca bateriile.

Plimbarile deveneau din ce in ce mai lungi in cautarea unei linisti pe care nu o mai gaseam in nici un colt al parcurilor.

Episoadele erau din ce in ce mai multe si se transformau in sezoane in incercarea de a ma deconecta de la stresul pe care il simteam zilnic.

Putin cate putin stresul nu mai era doar in capul meu; nervozitatea s-a transformat in senzatie de voma, fiecare gand legat de facultate si temele pe care nu le faceam imi provoca tremur in tot corpul iar mintea mea nu putea sa nu alunece catre ganduri din ce in ce mai intunecate.

Pierdeam controlul propiului corp si nu intelegeam de ce. Eram inca eu. Aveam inca idei pe care sa le pun in practica si fiecare “problema” avea o rezolvare care imi era mai mult decat evidenta. Stiam ce am de facut si totusi corpul meu refuza sa faca.

La finalul anului doi am dat o parte din restante dar am ramas cu altele. Urma insa vara. M-am intors acasa, la sursa mea de energie, locul unde ma simt in siguranta. Aveam sa-mi recastig linistea in cele trei luni de pauza ceea ce s-a intamplat intr-o oarecare masura.

M-am intors in Timisoara in anul trei cu un bagaj emotional pe care pusesem doar pauza. Nu mi-a trebuit mai mult de o luna sa revin la aceeasi stare de tensiune pe care nu o intelegeam. Am mers in final la un psiholog, macar pentru a intelege ce se intampla cu mine. Mi-a fost mai bine pentru o perioada scurta dar nu aveam bani pentru alte sedinte.

Eram in anul trei. Urma licenta care presupunea o parada de moda cu 10 modele imbracate din cap pana in picioare. Asta presupunea o groaza de bani pe materiale si eventual croitorese care sa-mi coasa profesionist imbracamintea de care tinea nota mea de licenta.

Mai tarziu am aflat ca o parte din fostele colege s-au imprumutat in banca pentru a face licenta. Era un volum enorm de munca pentru a pune in practica fiecare model desenat pe hartie. Nici nu mai pun la socoteala partea scrisa a licentei care necesita alta munca.

Eu pe de alta parte abia daca functionam. Mama intrase in panica acasa fiindca nu mai raspundeam la telefoane. Ma intreba ce am dar nu stiam sa-i raspund.

Cum puteam sa-i spun ca ma simt rupta in doua?!

Cum puteam sa-i spun ca nu mai recunosc persoana din oglinda?!

Cum puteam sa-i spun ca corpul meu nu-mi mai apartine?!

Cum puteam sa-i spun ca am pierdut controlul, sunt spectator in propia viata si sunt nevoita sa ma privesc cum ma inec intr-o mare de emotii pe care nu le recunosc ca fiind ale mele?!

Cum sa-i spun ca simt in permanenta gustul propiilor lacrimi in gura?!

Cum sa-i spun ca ma simt ca o musca ce se da cu capul de un perete invizibil avand in fata tot ce ar putea fi dar nu este?!

Ca-mi vad intreaga viata in fata dar orice pas pe care il fac e doar durere?!

Cum sa exprim in cuvinte ca nu am nici cea mai vaga idee de ce simt asta si nici cum s-o opresc?!

Am inghetat anul trei la jumatate si m-am intors anul urmator… nu de alta dar se pare ca am o tendinta masochista de a ma sinucide incercand pana dau de cap a ce puii mei se intampla.

Mi-am dat repede seama ca am sarit din lac in put. Mi-am dat seama ca orice se intampla cu mine in momentul acela e de o mie de ori mai important decat orice facultate terminata.

Undeva in iarna lui 2011 spre 2012 m-am sinucis. Am fost inca odata la facultate si am inghetat anul pentru a doua oara. Taiam bucati din mine si aruncam la gunoi tot ce pretuiam in perioada aceea dar imi era clar ca daca nu-mi mut atentia dinspre exterior spre interior viata mea cu totul se incheia acolo.

Am ramas in Timisoara. Nu aveam bani de psiholog dar aveam aproape Iulius-mall si o librarie, Carturesti impresionanta de unde nu am fost data afara niciodata chit ca aproape ma mutasem acolo, devoram tot ce gaseam pe rafturi in materie de psihologie si dezvoltare personala dar cumparam rareori o carte iar ceai aproape niciodata. Locul acela devenise locul meu de siguranta in incercarea mea de a gasi raspunsuri la toate intrebarile care imi bubuiau in cap.

Rareori vorbeam cu oamenii in perioada aceea, cu prietenii pe care ii facusem intre timp. Rareori vorbesc acum despre perioada aceea. A devenit un subiect tabu pentru mine desi nu asta a fost intentia mea.

In 2012 m-am intors acasa cand m-au dat afara administratora caminului. Batea vantul de mult pe holuri si in ultimele zile inchisese pana si toaletele asa ca devenise ciudat sa mai raman. 😀

Am venit acasa cu gandul ca o sa inchei definitiv acest capitol din viata mea. Am taiat bucati mari din mine ca sa fac asta dar era timpul sa recunosc ca nu merita sa ma agat de el.

In cateva luni acasa m-am linistit. Nu mi-a venit sa cred ce diferenta a facut. A fost o binecuvantare sa-mi simt corpul detensionandu-se.

In acele cateva luni m-am apucat din nou sa desenez. Am uitat poate sa-ti spun ca trecuse aproape un an in care fiecare contact cu creionul si foaia era aproape insuportabil de dureros.

Ii urmaream deja de ceva timp pe Pera Novacovici pe personalitatealfa.com si pe Daniel Zarnescu pe construimimperii.ro. Oamenii acestia devenise sursa mea de inspiratie

In toamna lui 2012 Daniel a tinut un curs online MIB-online unde promitea ca ne invata cum sa ridicam afacerea noastra online, practic ceea ce faceau ei de cativa ani buni. M-am inscris la curs si am ridicat blogul. Mi-a luat o luna de zile sa invat de pe youtube cum sa instalez totul cum trebuie, sa-l fac sa functioneze si sa arate bine dar imi regasisem pasiunea pentru arta si asta era tot ce conta pentru mine.

De ce “alegsadesenez.com”?

Pentru ca pentru mine a fost o alegere sa ma intorc la ce stiam ca iubesc, la pasiunea mea pentru tot ce insemna desen si mai tarziu pictura, cand am descoperit acuarelele.

Pentru a-mi aduce aminte ca sunt capabila s-o iau de la capat si pot sa aleg ce fac in continuare cu viata mea.

Pentru a-mi aminti de asemenea ca eu sunt cea care isi traieste viata, nu viata ma traieste pe mine.

Toate bune si frumoase pana de curand cand mi-am dat seama ca nu termin lucrurile. E o tendinta a mea.

Am o groaza de idei. Incep cu entuziam si muncesc cu cea mai mare placere la lucrurile pe care le fac doar ca e un punct in care inevitabil renunt.

Pana acum nu am inteles de ce. Nu-mi lipsesc cunostiintele; sunt cel putin cinsprezece ani de cand desenez/pictez si invat aproape constant. Nu am dat pana acum peste provocari care sa fie peste puterile mele. Sunt absolut constienta de ce pot si nu pot sa fac si in cat timp. Si totusi nu termin lucrurile/ proiectele mari.

E acelasi traseu. Incep cu entuziasm. Am o multime de idei. Imi creez un ritual. Lucrez aproape zilnic. Imi corectez primele greseli care apar inevitabil dar apoi lucrurile merg din ce in ce mai greu si inevitabil vine un moment in care totul devine o corvoada si trebuie sa ma lupt cu mine ca sa continui.

Uneori termin lucrurile in graba doar pentru a le lasa in urma si a nu le mai privi niciodata, chit ca au fost succese si e vorba de munca mea.

Alteori le las pur si simplu in aer; am carti pe care am inceput sa le scriu si nu le-am terminat, caiete de schite incepute si neterminate, lucrari frumoase pe care nu am avut puterea sa le termin.

Acum imi dau seama ca totul a inceput cu facultatea, cu momentul in care am decis ca nu sunt capabila sa termin ce am inceput.

Imi dau seama ca nu am iertat inca acea parte din mine care a renuntat, chit ca ma autodistrugeam doar ca sa termin ce am inceput.

Am transformat acea perioada intr-un monstru de proportii mitologice alegand sa nu vorbesc despre ea, alegand sa ma prefac ca nu a existat.

Azi cred ca e timpul sa infrunt acel monstru, nu de alta dar nu am crezut niciodata ca ar fi un monstru.

Am ales sa nu vorbesc deschis despre perioada aceea fiindca stiam cate emotii sunt incurcate in acea poveste. Daca nu ai trecut prin asa ceva pana acum poate tendinta ta e sa judeci cum o faceam si eu inainte.

Am ales sa nu vorbesc deschis fiindca nu am de gand sa-mi justific deciziile luate in fata oamenilor care nu au fost acolo, cu mine, in acea perioada.

Nu a fost niciodata un secret.

Nu am considerat niciodata ca a fost o greseala de care sa-mi fie rusine.

Stiu ca am dat tot de ce eram capabila in momentul acela fiindca asa sunt eu construita. Sunt capoasa. Daca e important pentru mine, daca am facut o promisiune fac tot ce pot, uneori pana la autodistrugere ca sa-mi tin promisiunile.

Nu as schimba absolul nimic din drumul meu. Nu am regrete. Sunt ceea ce sunt azi fiindca am fost cine am fost atunci.

Multe din pricipile dupa care imi ghidez viata azi le-am format atunci.

Am scapat de multe prejudecati in perioada aceea.

Am cunoscut parti din mine pe care nu le mai vazusem niciodata.

Am demonstrat curaj si persistenta.

Am facut tot ce am putut mai bine cu uneltele pe care le-am avut la indemana.

Daca as putea alege sa ma intorc in timp sa termin facultatea sau sa plec cu lectiile invatate fiindca nu am terminat fara ezitare mi-as lua lectiile cu mine, cu toata durerea care vine cu ele.

E o perioada care m-a definit ca persoana.

Iti scriu toate acestea fiindca refuz sa mai creez din acea perioada un monstru. Din neatentie am mers ani de zile cu frana de mana trasa, purtand cu mine niste credinte care nu-mi apartin.

In ultimul timp simt ca ma scald intr-o durere cunoscuta. Stiu unde duce si nu ma mai intorc acolo fiindca am invatat lectia asta deja.

Viata e mult prea frumoasa si sunt lucruri ce merita explorate pentru a-mi pune singura piedici.

La final nu o sa-ti dau nici sfaturi, nu o sa-ti pun nici intrebari.

Simteam nevoia sa-ti povestesc depsre acea perioada a mea fiindca simt ca aceasta poveste nespusa ma impiedica sa merg mai departe cu toate motoarele pornite.

Daca vrei sa iei totusi ceva din povestea mea ia faptul ca se poate s-o luam de la capat si ne putem intoarce la partile din noi pe care le-am iubit candva.

Acum hai sa ne jucam din nou impreuna! Ia-ti creioanele si culorile fiindca avem o lume intreaga de pus pe hartie.

O zi frumoasa.

Spor si inspiratie.

Alina Militaru

Tagged on:

21 thoughts on “De ce “aleg sa desenez”.

  1. Rodica

    Am plâns pentru că ți-am simțit durerea şi am înțeles prin ce ai trecut.M-am bucurat că totuşi ai multă putere în tine şi sprijin din partea celor apropriați ție.Mult succes în tot ce vrei să faci,dragă Alina!Eşti minunată!

    1. Alina Militaru Post author

      Multumesc pentru sustinere, Rodica!
      Da, a contat enorm ca am avut un loc frumos, sacru unde sa ma pot intoarce si o familie care tine la mine mai presus de orice.

  2. Angela Badetchi

    Felicitări! Pentru ca ai inteles, pentru că te-ai ridicat si ai mers mai departe, fără regrete. Puțini oameni au asemenea putere. Succes in continuare si multumesc!

  3. Mona Catalina

    Dragă omule căpos😊,
    Iti mulțumesc pt.tot ce faci ,o sa te urmăresc mereu cu mult interes!
    Ai reuÈ™it sa trezeÈ™ti în mine acea sămânță pe care o credeam demult uscata….pofta de a desena!

    Ești un om MINUNAT !
    Mult succes!!

    Cu mult drag,
    Tot un căpos 😊,
    Mona

    1. Alina Militaru Post author

      🙂 Pai… uneori e posibil sa am nevoie de ajutor din afara sa-mi dau seama cat de grozava sunt.
      Multumesc pentru comentariu, Ralu!

  4. Elena

    Sinceritatea, puterea de ati analiza viata, sufletul si mai ales puterea de a impartasi cu noi aceste ganduri ma face sa te admir din tot sufletul. M-am regasit si eu partial in relatarile tale dar inca nu am puterea sa le marturisesc. Fac si eu o pauza mare cu desenul, cu pictura din cauza unor probleme de viata in familie.Cu toata admiratia!

    1. Alina Militaru Post author

      Multumesc, Elena!

      Nici eu nu am vorbit mult timp despre asta fiindca e o perioada cu incarcatura emotionala puternica pentru mine. Sunt putine persoanele in care pot avea incredere sa discut despre acest subiect fara sa ma simt intr-o oarecare masura judecata.

      Pe de alta parte nu am avut niciodata intentia sa transform perioada asta intr-un mit si sa creez astfel un monstru din nimic.

      Nu ma mai simteam autentica nediscutand deschis despre bucati din mine care imi sunt inca dragi.

      Banuiesc ca inca am dreptul sa aleg cu cine discut diferite subiecte din viata mea personala. 😀

  5. Mihaela

    Draga mea,
    esti minunata si extraordinar de talentata!
    Astern aici cateva ganduri deoarece simt ca trebuie sa dau Cezarului ceea ce i se cuvine. M-am inscris la un curs de portret, pe care l-ai deshis la Bucuresti acum cativa ani(sambata/duminica-in total 12 h). Atmosfera pe care ai creat-o, libertatea pe care o simteam, sinceritatea si daruirea ta m-au determinat sa sustin acest examen la UNArte. Tu mi-ai dat forta! Asadar, pot spune ca ma aflu pe cel mai frumos drum al vietii mele, pentru ca te-am intalnit la momentul potrivit. NIMIC NU ESTE INTAMPLATOR!
    Iti multumesc Alina!
    Toata admiratia si pretuirea mea.
    PS. Un singur sfat daca-mi permiti: urmeaza-ti VISUL!

    1. Alina Militaru Post author

      Multumesc pentru mesaj, Mihaela! 😀 Apreciez sustinerea ta.
      Ma bucur ca am avut o influenta atat de pozitiva asupra ta si iti urez succes in continuare!

  6. Mariana Cîrciu

    Să È™tii ca da, eÈ™ti grozavă! Am trecut È™i eu prin aceiaÈ™i stare, poate să fi fost mici diferenÈ›e. Știam că pot să fac față într-un post, (doar fusesem numită pentru ceea ce dovedisem) aveam toate datele, excelasem în domeniu pînă atunci, fusesem timp de 5 ani performantă fără să am o răspundere anume ci, doar munceam cu drag È™i aveam mult entuziasm È™i rezultate cu carul, plecasem la drum cu o investiÈ›ie financiară necesară, am făcut un împrumut bancar, pentru a avea un sediu (era obligatoriu oarecum) È™i apoi, cînd am preluat efectiv postul, puÈ›in cîte puÈ›in, am devenit pur È™i simplu *paralizată* de-o frică incontrolabilă care mă imobiliza. Tot mereu mi se părea că nu fac față, că o să mă fac de rîs, că o să fiu ultima È™i că trag în jos divizia, È™i la asta, sa mai adăugat È™i-o problemă personală, legată de-un copil al meu. Fusese luat în armată tocmai în nordul Moldovei, È™i se îmbolnăvise pe-acolo, nu-i dădea nimeni atenÈ›ia necesară È™i nici medicamente ce să mai zic, coÈ™marul vieÈ›ii lui, devenise realitate. Și exact aÈ™a cum È™i tu spui, îmi făcea rău fizic. ÃŽmi venea să plîng tot timpul, aveam mereu un ghem în stomac, È™i deja slăbeam È™i nu aveam poftă de mîncare dar nici nu-mi ardea să am. Ce să mai spun… am rezistat atît cît să plătesc datoria la bancă, apoi mi-am dat demisia. Restul… È™tii È™i tu.Mi-a luat ceva vreme să-mi revin din starea de indiferență față de lume È™i viață. Vreo 6 luni nu m-am miÈ™cat de la calculator. Nu făceam nimic altceva decît să joc ZUMA. :))) Ia te uită… ce nebunie, acum parcă aÈ™ vorbi de altă persoană pe care n-o cunosc… :))) Apoi mi-am zis că orice experiență trăită, trebuie acceptată È™i reÈ›inut din ea, ceea ce a fost bun. Nu se poate să fi fost rău totul. Am învățat ceva, nu?

    1. Alina Militaru Post author

      Multumesc pentru poveste, Mariana! 🙂 Ma bucur ca ai trecut peste acea perioada si mergi inainte cu lectiile invatate.

      Eu, una, nu regret perioada aceea. Sunt o fire curioasa si vad o oportunitate de a invata ceva nou in fiecare lucru. Sunt ceea ce sunt azi fiindca am fost ceea ce am fost ieri.

      Am avut si eu o perioada de pauza de cateva luni in care am pus pauza lumii ca sa ma regasesc pe mine si sa-mi dau seama cum vreau sa continui cu viata mea.

      Acum am mai luat inca o pauza. Au trecut cativa ani de atunci si-mi dau seama ca undeva pe drum am incetat sa mai cresc si nu mai sunt multumita cu ceea ce sunt.

      Traim intr-o lume in viteza si e prea usor sa fim luati de val pur si simplu. Pauzele acestea impuse cred ca sunt esentiale fiindca viata nu e un drum drept si e foarte usor sa ne pierdem pe strazi laturalnice.

      Sa ai o viata frumoasa, Mariana, si felicitari pentru puterea de a o lua de la capat! 🙂

  7. Gheorghe Marian

    Trebuia sa.mi dau seama de prima oara ca un om asa de sensibil a avut parte de o anumita suferinta in viata lui!Dumnezeu ingaduie lucrul acesta in vietile oamenilor cu un anumit folos sufletesc spre ridicarea lor si pt a fi mai puternici pe viitor asta e singurul temei pt care Dumnezeu ingaduie suferinta la oameni si cred si pt faptul de al descoperi pe El.Iti recomand sa citesti ceva despre psihoterapia ortodoxa(sunt carti expre despre asta)si sa stai de vorba daca nu ai facut.o cu un preot ortodox dupa ce ai aflat destule despre el si in care sa ai incredere in el!Doamne ajuta!mult succes in continuare in ceea ce faci,iubitorii de frumos sunt oameni sensibili si placuti Domnului Iisus Hristos

  8. chirita daniela

    Draga Alina mult succes pt tot ce faci. Impresionata povestea ta. Esti foarte sensibila dar in acelas timp si puternica. Tu vei reusi de fiecare data.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.