ALEG SA DESENEZ

Maratonul caietelor de schite (cum iti mentii entuziasmul) – partea 2

Salut si bine ai venit in partea a doua a acestei serii de articole.

Sau poate ma urmaresti deja de ceva timp pe facebook sau youtube, caz in care probabil ai vazut macar o bucatica din filmuletele postate pana acum. Multumesc pentru interes! 🙂

Te intrebi probabil cum a inceput toata ideea asta si, mai important, cum te poate ajuta pe tine.

Am primit un comentariu la unul din filmuletele postate pe youtube in care am fost intrebata ce poate face persoana respectiva sa-si creasca optimismul sau increderea in capacitatea lui de a desena. Cu alte cuvinte; cum ne mentinem entuziasmul chiar si in zilele cand nu mai credem ca ceea ce facem e suficient de bun sau valoros?

Am auzit pe cineva spunand ca omul are nevoie de progres, nu de perfectiune pentru a se simti fericit cu ceea ce face.

Punandu-ne deci ca scop progresul am observat un lucru; eu lucrez in trepte sau cicluri. Am perioade cand simt nevoia sa evoluez, sa devin mai buna, sa incerc lucruri noi, sa explorez si sunt perioade in care ma bucur de lucrurile nou invatate si creez intr-un mod relaxat.

Cele doua etape alterneaza fiindca nu o sa fie un moment in care sa stiu absolut totul despre acest subiect numit “arta” dar nici nu sunt intr-o continua cautare a unei finalitati care intarzie sa apara.

E un joc al curiozitatilor, cu momente de framantari cand nu-mi iese cum mi-as dori ce vreau sa fac si momente de extaz in care timpul se dilata iar eu creez neintrerupta de ce se intampla in exteriorul meu.

In momentul acesta sunt intr-un “moment” de explorari si framantari. Simt nevoia sa invat lucruri noi, sa pun in practica idei care poate au stat deoparte prea mult timp, asteptand “momentul potrivit” care, evident, nu apare pana nu ma zbat eu putin sa-l creez.

Daca ma urmaresti de ceva timp probabil ai observat ca am obiceiul de a crea sau a adopta “provocari”:

Provocarea celor trei markere.

Povesti in trei cuvinte si o ilustratie

100 de crochiuri intr-un caiet de schite

Lista poate continua dar ma opresc aici.

Am avut si provocari de care nu m-am tinut. Am inceput o provocare in care trebuia sa fac cate o schita in fiecare zi, timp de o luna. Apoi inca una, 365 de schite, cate una in fiecare zi, timp de un an.

M-am lasat de multe fiindca nu m-au motivat asa ca, inevitabil, am inceput sa ma intreb daca sunt eu cea care nu e construita sa duca la capat un proiect atat de mare sau nu stiu inca cum sa ma motivez.

Am ajuns la cateva concluzii.

Una din ele e ca e ok sa “ma dau batuta” , sa las deoparte proiectele incepute din ambitie si care s-au dovedit pe parcurs nefolositoare sau nepotrivite pentru mine.

A doua concluzie e ca am nevoie de niste “reguli” facute de mine pentru a sti incotro ma indrept, mai ales daca e un proiect sau o provocare pe termen lung (o saptamana, o luna, un an etc.)

Sa luam spre exemplu “Maratonul caietelor de schite” si cateva reguli puse de mine:

1. E un exercitiu de explorare; diferite teme si tehnici. Am voie deci sa incerc orice imi atrage atentia, mi se pare interesant si as putea pune in practica pe viitor in lucrarile mele “serioase”. Acesta e scopul maratonului.

2. Greselile sunt permise. Avand in vedere ca ma joc si cu lucruri pe care nu le-am mai folosit pana acum greselile sunt inevitabile. Nu o sa arate totul frumos aranjat, cu funtita rosie in frunte.

Am de ales intre a incerca lucruri noi sau a nu face greseli. Cum am de gand sa incerc tot ce-mi atrage atentia si sa explorez greselile devin de neevitat si pot deci sa le pun chiar ca cerinta obligatorie in acest maraton.

In filmuletele de mai jos nu o sa gasesti deci tutoriale ci o fereastra deschisa spre modul in care eu explorez anumite subiecte.

3. Am un termen limita de 30 de zile si 30 de filmulete de facut si postat cate una in fiecare zi. (Am ramas in urma cu un filmulet zilele trecute dar am de gand sa recupez cat de curand).

Trebuie luate in seama si “regulile nescrise” pe care le respectam fara sa fim constienti de ele sau ne simtim dezamagiti cand le incalcam, chiar daca teoretic nu au legatura cu ce facem.

4. Nu e nevoie sa desenez si sa filmez zilnic.

Cum am mai spus mai sus, am mai incercat provocari pe care nu le-am dus la capat din cauza ca aveam asteptari nerealiste. Pentru mine e putin nerealist sa desenez zilnic pentru o anumita provocare si mai ales sa postez zilnic. Sunt usor perfectionista si ma joc cu focul aici fiindca eu oricum desenez zilnic chiar daca o fac cu alte scopuri. In plus sunt zile cand sunt plecata de acasa sau nu am timp sa fotografiez, editez si postez fotografii sau filmulete.

In cazul acesta trebuie sa-mi dau seama ce vreau sa obtin mai exact si daca regula aceea e acolo sa ma ajute sau sa ma impiedice.

Daca esti genul care amana tot timpul atunci punet-i o regula de tipul “timp limita”; trebuie sa desenez cel putin 10 minute pe zi.  Nu e un timp exagerat iar daca l-ai atins zilnic iti creezi un obicei, toate bune si frumoase.

Daca, in schimb, oricum desenezi zilnic, inseamna ca obiceiul e deja format asa ca e o regula inutila. Vrei insa sa inveti mai bine anatomia spre exemplu dar tot amani fiindca nu ai timp sa schitezi in fiecare zi. In cazul acesta propune-ti sa faci 14 crochiuri intr-o saptamana sau 7 studii micute intr-o saptamana. In felul acesta iti poti alege cand, in acea saptamana ai o ora, doua libere sa te concentrezi pe asta si sa lasi totul deoparte.

5. O alta posibila regula; hotaraste o tema comuna pentru provocarea respectiva sau o lista cu temele din fiecare zi.

M-am vazut la un moment dat in pozitia in care nu mai stiam ce o sa desenez in ziua urmatoare. Prea mult timp si energie risipite pe o intrebare stupida, mai ales ca imi propusesem sa desenez zilnic timp de 365 de zile. Ieeep!

Timpul conteaza asa ca ar trebui sa ai o lista cu teme/subiecte macar ca ghidaj, nu neaparat batute in piatra.

Regulile ar putea continua dar depinde de tine, de ce ai nevoie, de ce vrei sa obtii.

Fa-ti propiile reguli, construieste un intreg joc, cu obstacole, provocari si recompense.

Nu-ti fa griji daca faci greseli, incalci reguli sau nu ajungi pana la final.

Cel mai important: INCEPE!

Incepe orice provocare. Propune-ti chiar sa nu o termini daca asta te face sa te relaxezi.

La final trage concluziile si ia-o de la capat. In felul acesta inveti sa te cunosti, sa vezi ce functioneaza si ce nu functioneaza pentru tine.

Cam atat pentru ziua de azi.

Daca ai intrebari despre articolul de azi sau sugestii pentru filmuletele din perioada urmatoare a “Maratonului caietelor de schite” astept comentariile tale mai jos.

Spor si inspiratie.

Alina Militaru

 

 

 

5 thoughts on “Maratonul caietelor de schite (cum iti mentii entuziasmul) – partea 2

  1. Andreea

    Buna! Pot sa îți pun câteva întrebări? Am nevoie de niște sfaturi și nu prea știu pe cine sa întreb. Dacă ești de acord sa îmi răspunzi mi-ai putea lasa adresa ta de email deoarece nu vreau sa vadă altcineva 🙂

    1. Alina Militaru Post author

      Buna! Hotaraste-te mai intai cu ce vrei sa pictezi. Ce te atrage sau ce ti se potriveste:
      1. Acuarelele sunt cunoscute pentru transparenta lor si fluiditate. Cu ele se lucreaza de la lumina spre intuneric fiindca sunt usor transparente iar orice “greseala” facuta cu o culoare inchisa nu poate fi acoperita cu o culoare inchisa.

      Are avantajul ca se pot refolosi dupa ce se usuca si sunt usor de transportat si de curatat de pe pensule si paleta.

      2. Acrilicele sunt culori opace. Spre deosebire de acuarele care se folosesc in stare lichida ca tusul, spre exemplu, acrilicele pot iesi in relief, sunt mai consistente.

      Se usuca repede si ireversibil asa ca ustensilele trebuie spalate cat timp culoarea e inca lichida.

      Sunt opace bineinteles si poti pune cate straturi doresti. Sunt insa mai greu de folosit pe dimensiuni mici. Ai nevoie de pensule potrivite pentru detalii.

      3. Guasele sunt varianta opaca a acuarelelor. Au cam aceleasi caracteristici ca acuarelele doar ca sunt opace.

      4. Culorile de ulei sunt ceva mai complexe. Nu am experienta mare cu ele. Sunt opace. E nevoie de timp indelungat pentru a se usca asa ca timpul de lucru se mareste.

      Incepe prin a urmari cateva tutoriale cu materiale diferite. Hotaraste mai intai cu ce vrei sa lucrezi fiindca procesul de lucru difera in functie de asta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.