ALEG SA DESENEZ

Exercitiu de culoare si contrast

Tocmai ce s-a terminat filmul la care m-am uitat. Mi-a placut una din ultimele fraze ale unui personaj; “Stiai ca intr-un univers plin de minuni, oamenii au reusit sa inventeze plictiseala?”

Salut si bine ai venit. Articolul de azi il dedic unui exercitiu de culoare. Desi nu am terminat inca toate cele sapte contraste cred ca e momentul sa ne jucam.

Vreau sa te concentrezi pe culoare si de asta am ales arta abstracta, pentru ca lasa deoparte perspectiva, volumul si tot ce tine de realism si, as putea zice ca este arta culorii. Cand nu trebuie sa-ti dovedesti talentul de a desena realul, tot ce-ti ramane e imaginarul exprimat prin culoare si forme libere.

Nu intram complet in abstract, doar partial. Hai, mai bine sa-ti arat despre ce vorbesc.

1. Avem cele doua contraste despre care am vorbit pana acum si le gasesti in articolele de mai jos:

Introducere in partea colorata a artei

si

Contrastul clarobscur si iluzia volumului in pictura

2, A doua parte; avem unul sau doi pesti la alegere:

fish_by_tigrite-d5ldc7c

Fish_by_TjPhotographic

multicolor_betta_by_wickedlygreen-d495hm0

my_very_own_betta_fish_by_shadow_and_flame_86-d3fcpgy

Sashimi_by_CowboyCasper

Yellow_fish_by_eskimoblueboy

Big_Eyed_Fish_by_Wild_Soul

bolt_the_betta_fish_by_murphy1210-d3cwzo3

Fish_by_esistrot

Fish_by_nikolazzz

Natura e o resursa imensa de forme si culori; cea mai mare galerie de arta.

3. Avem nevoie de un stil.

Am gasit pe deviantart un artist si un tip de arta care mi s-a parut interesant. De aici mi-a venit ideea articolului de azi. Iti dau si un link catre galeria completa a acestei persoane: yudaev

herring_iii__2012_by_yudaev-d5o77dr

large_crucian__2012_by_yudaev-d5nhlba

small_jealous_fish_iii__2012_by_yudaev-d5n7ngb

Nu vreau sa te restrictionez la modul in care deseneaza el. Mai degraba iti dau un punct de plecare pentru exercitiul de azi.

TEMA PROPUSA AZI E URMATOAREA:

Avem de exersat primele doua contraste (contrastul culorii in sine si contrastul clarobscur) prin doua desene abstracte.

Ai fotografiile cu pestii si desenele de mai sus ca inspiratie pentru baza, formele in linii pe care sa te joci mai apoi cu culoarea.

M-am jucat si eu cu unul din pestisori dar nu m-am atins de culoare inca, pentru a nu te influenta pe tine mai mult decat e necesar. O sa pun pe facebook desenul colorat mai tarziu.

Inca ceva; fotografiile de mai sus sunt doar ca punct de plecare. Poti sa desenezi pestii in orice forma vrei tu, mai mari, mai mici, mai multi pe aceeasi foaie, lunguiesti, rotunzi…

1. Eu am inceput cu forma corpului

exercitiu peste 1

2. Apoi aripioarele.

exercitiu peste 23. Alte linii

exercitiu peste 3

4. Ideea e ca sunt linii care trec prin peste si se continua in mediul din jurul lui. Cu toate acestea pestele are inca o forma proprie.

exercitiu peste 4

5, Asta e baza de la care o sa plec eu cu exercitiul de culoare.

exercitiu peste - linieDe aici te las pe tine sa te joci. Nu ezista bine sau rau in acest punct. E doar un exercitiu.

Ideea e ca sunt multe tipuri de arta. Mi-a placut omul acesta datorita texturilor pe care a reusit sa le faca in arta lui si care dau viata picturilor.

Imi plac oamenii creativi si imi place sa strang diferite tipuri de arta. Nu e vorba numai de materialele folosite sau daca lucreaza abstract sau prefera realismul. Uneori e numai modul in care traseaza liniile, modul in care pune accentele si creeaza cu totul alte efecte decat te-ai astepta.

Am intalnit multi artisti foarte buni pe deviantart. Daca ai cont sau doar esti curios, iti las un link si catre profilul meu; Alina Militaru

Am aceleasi lucrari ca pe facebook asa ca nu o sa fie nici o surpriza pe partea asta, dar daca vizitezi folderul cu “favorite” o sa gasesti o colectie de desene si picturi destul de mare si frumoaza, zic eu. 😀

Cred ca totul incepe cu admiratia, nu divinizarea unei persoane, doar admiratia, stiind ca si tu esti capabil de micile tale minuni.

Exerseaza diferite tipuri de arta, linii, pete, combinatii de culori si forme. Trecand totul prin propriul filtru o sa se nasca in final propriul stil.

Astept un comentariu mai jos daca ai nedumeriri. Spune-mi ce parere ai despre acest exercitiu, daca iti place, daca ai prefera altul intr-un articol viitor.

Daca incerci exercitiul mi-ar placea sa vad ce ti-a iesit. Poti sa pui o fotografie pe pagina de facebook a site-lui.

Pana data viitoare spor la lucru si multa inspiratie.

Alina Militaru

4 thoughts on “Exercitiu de culoare si contrast

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *