ALEG SA DESENEZ

Înțelegeți forma

Salut! Bine ați revenit pe alegsadesenez.com.

Azi sunt pusă pe fapte mari. O să vă manipulez astfel încât la sfârșitul acestui articol să maltratați orice ființă umană găsiți în cale; mama, tata, bunica, iubitul, vecina de la parter și poștașul…

Azi vreau să ne jucăm puțin cu profilul unei persoane. Am credința că pentru a învăța să desenați corect este nevoie să învățați să vedeți corect. De multe ori simțurile ne înșeală. Când știți câteva reguli de construcție și de valorație, e mult mai ușor să treceți peste aceste iluzi, ba mai mult o să știți să vă jucați cu ele.

O să vorbim de formă. O să dăm la o parte toate detaliile și o să luăm doar forma mare, conturul.

SFAT; atunci când aveți un profil, sau un semiprofil, lăsați mai mult loc liber pe foaie în partea în care personajul privește. Creierul uman are tendința de a completa formele pe care le are în față. Lăsând un loc liber mai mare permitem celui care admira portretul să-și imagineze lucrul care i-a captat atenția personajului din desen, acel lucru care parcă, parcă e gata să intre și el în peisaj.

SFAT: dacă desenați după o fotografie, și alegeți sau se întâmplă să rămână loc liber pe foaie în jurul desenului, evitați terminațiile bruște ale desenului. Cu alte cuvinte, în loc să trageți linii drepte sau mai puțin drepte de jur împrejurul desenului, lasând marginea alba, ca un fel de ramă, încercați să pierdeți hașura, să  treceți marginile în umbră sau să le faceți cât mai vagi, cât mai puțin conturare.

Încă o paranteză: când am început liceul de artă, primul lucru pe care l-am învățat a fost proporțiile. O să vă explic despre ce e vorba fiindcă o să ne folosim de ele pe parcurs.

PROPORȚIILE se referă la raportul dintre marimile diferitelor obiecte pe care le desenăm sau diferitelor părți ale unui obiect. De cele mai multe ori nu desenați obiectul la marimea lui naturală. Și pentru asta aveți nevoie să știți proporțiile pentru a-l putea micșora sau din contră, mării pe foaia de hârtie.

Pentru asta folosiți o andrea, sau un cârlig, în cel mai rău caz o pensulă sau creionul. De preferat, furați o andrea de la mama și folosiți-o. Ideea principală este să fie perfect dreaptă, lungă și subțire.

CUM O FOLOSIȚI.

Întindeți mâna în față atât cât puteți ca să fiți siguri ca rămâne la aceeași distanță de ochii indiferent de cum o mișcați mai târziu. Poziționați andreaua pe obiectul din față și aflați astfel lungimea unui anumit segment ( exemplu: lungimea nasului). Luați ca reper înălțimea totală a obiectului pe care îl aveți în față și raportați toate celelalte părți la această înălțime ( în cazul de față de câte ori intră nasul în toată lungimea capului: sa spunem ca intră de 5 ori). Reveniți pe foaia de desen și vedeți cât înseamnă a cincea parte din înălțimea totală. Seamănă mult a matematică dar nu e chiar atât de complicat. Dacă nu înțelegeți lăsați-mi un comentariu. E important să înțelegeți acest mic aspect.

Și acum să trecem la treabă. Începem prin a desena un dreptunghi în care să încadrăm capul celui pe care îl avem în față. Trasați limita de sus a capului, unde se termină părul, și limita de jos, bărbia. Raportați la înălțime lățimea și faceți dreptunghiul.

 

 

 

Apoi luați fiecare secțiune în parte și raportați-o tot la înălțime. Secțiunile sunt:

-bărbie, baza nasului

-baza nasului, rădăcina nasului (nasul)

-rădăcina nasului, rădăcina părului sau de oriunde începe părul: poate persoana din față are breton. ( fruntea)

-rădăcina părului, limita de sus a capului.

 

Dacă aveți probleme cu profilul unei persoane (eu am tendința să aplatizez fața) folosițivă de încă trei puncte de reper: punctul cel mai din față al bărbiei, punctul cel mai din față al nasului și punctul cel mai din față al frunții. Sunt oameni cu nasul mare dar sunt și oameni cu o bărbie mai proeminentă.

 

 

 

 

În următorul pas, conturați forma capului celui din fața dumneavoastră. Aveți grijă să-i prindeți caracterul chiar dacă nu aveți la dispoziție nici un alt detaliu.

 

În final nu vreau să lucrați la detaliile dinlăuntrul formei. Vă vreau concentrați pe forma pur decorativă, să o percepeți așa cum trebuie. Colorați totul în negru, așa cum am făcut eu, sau orice altă culoare.

În final nu pot să vă spun decât spor la lucru! Eu mai am câteva profile pe care o să le pun aici, jos, ca să vă dați seama de diferențele dintre oameni.

 

Ne auzim data viitoare când o să vin cu continuarea acestui articol, așa că nu aruncați desenele. Aștept comentariile voastre cu privire la acest articol.

Vă salut.

Alina Militaru

 

PS: Pe mine mă găsiți și pe desenez.net. Dacă vreți, puteți să vă faceți și voi cont pe acest site și discutăm despre desenele voastre, dar și ale mele. Lăsați-mi un coment jos dacă doriți să vorbim.

Tagged on: ,

7 thoughts on “Înțelegeți forma

    1. elena-alina militaru Post author

      Interesant! M-am uitat acum sa vad cum am facut eu buzele. 🙂

      Ai facut asta avand un model in fata, o fotografie sau doar din imaginatie.
      E chiar indicat sa ai in fata pe cineva. Eu aveam tendinta sa aplatizez fata. Ca sa nu mai spun ca toate chipurile imi ieseau la fel.

      Ideea e sa prinzi caracterul persoanei din fata.

    1. Alina Militaru Post author

      Salut, Andreea! Am scris intr-un articol trucul pe care eu il folosesc sa ma ajute cu simetria; http://alegsadesenez.com/cum-sa-rezolvi-simplu-problemele-de-simetrie-trucul-cu-oglinda/

      In rest, mai mult de atat, cred ca e vorba de putin exercitiu. Inteleg ce vrei sa spui. Si eu migaleam foarte mult in liceu la simetrie, stergeam si desenam din nou. Se rezolva cu timpul. Iti formezi ochiul sa vada, sa observe detalii pe care acum nu ai cum sa le vezi si compensezi cautand cu mainile liniile bune.

      Spor la lucru!

  1. Carina

    Draga Aliina eu as vrea sa ii fac o surpriza unu prieten foarte drag mie 🙂 … Si eu fiind falita 😀 .. nu imi permit un cadou foarte scump … Si urmaridu-ti blogul …. mi-a venit ideea de a ii face un desen :* ….. Am icercat sa desenez singura ceva insa nu ma descurc ….. As vrea ssa te rog sa ma ajuti …… Deci as vrea sa imi arati cum sa fac un desen cu un baiat … :* :*

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.