ALEG SA DESENEZ

La ce ajuta sa stii sa desenezi o sfera

Salut! Alina Militaru sunt, încântată că ne întâlnim din nou pe alegsadesenez.com. Îmi înseninați ziua, știți asta?

Azi vreau să vă scriu despre sferă. Face parte din formele de bază de care v-am vorbit în articolul anterior: PERSPECTIVA FOLOSITĂ ÎN DESEN (pentru începători) și care are menirea să ne ajute să desenăm orice ne dorim cât de bine ne dorim s-o facem.

Îmi aminteam azi, în timp ce pregăteam imaginile care vor apărea în acest articol, de anii mei de liceu. Mi-am amintit de entuziasmul meu, de dorința de a învăța cât mai mult și cât mai repede. Și pe lângă asta, mi-am amintit de dezamagirea și plictiseala care m-a cuprins la un moment dat în timpul acestor ani.

Imaginațivă ca doi ani la rând, clasa a noua și a zecea, tot ce am desenat la orele de specialitate a fost cuburi, cuti, sfere sau orice seamana cu o sfera (fructe spre exemplu, sau gheme) și oale. Da, doi ani de zile am desenat oale si cuti. Eram de-a dreptul supărată la un moment dat fiindcă imi lua tot entuziasmul și dorința de a fi creativă.

În fine, a trecut acea perioadă și acum îmi dau seama la ce mi-au folosit acele lecți. Mi-au construit încrederea în acest domeniu. Acum pot sta drept în fața ta și pot spune că da, știu că așa se desenează o sferă.

Pe de altă parte, regulile au fost făcute ca să fie încălcate.

Mulți privesc un anumit curent al artei, spre exemplu cubismul, și cred că este vorba de lucruri desenate la întâmplare, și că oricine poate să facă așa ceva.

Eu țin să-i contrazic în această privință. Este o diferență între a face o greșeală din lipsă de cunoaștere și a face, aparent, aceeși greșeală din propia alegere. Eu cred că regulile sunt unelte pe care le ai la dispoziție să le folosești de fiecare dată când simți că te ajută.

Desenul este un mod de comunicare; așa îl privesc eu cel puțin.

A ști regulile pe care se bazează el este echivalent cu a ști literele alfabetului, cuvintelor dintr-o limbă și a fi capabil să construiești cu acestea capodopere de o diversitate și o frumusețe capabile să uimească o lume întreagă, chiar și după ani și ani de zile.

Dacă ești de acord că e nevoie să ai la bază anumite cunoștiințe în gramatică și să ai un vocabular bogat pentru a avea pretenția mai apoi să scrii o capodoperă literară, sigur îți dai seama că și desenul și arta în general, necesită anumite informații care să stea la baza fiecărei lucrări pe care vrei s-o faci.

Și acum să trecem la treabă. Vorbeam de sferă. Lucrurile stau mult mai simplu decât la cub.

CUM SE HAȘUREAZĂ O SFERĂ

Avem cercul.

Să presupunem că sursa de lumină vine din stânga. Avem patru zone mari și late:

  1. Punctul cel mai luminos se referă la zona cea mai aproape de sursa de lumină .
  2. Penumbra, face trecerea de la zona luminoasă la cea de umbră.
  3. Umbra se hașurează în formă de semilună, are punctul cel mai întunecat în partea opusă punctului luminos, și scade în intensitate pe măsură ce se depărtează de acesta.
  4. Zona de lumină reflectată.

 

Asta e mica șmecherie, ca să spun așa. Am învățat la școală că lumina este reflectată de obiecte într-o măsură mai mică sau mai mare, în funcție de materialul din care sunt făcute. Sfera, și tot ce are o formă asemănătoare, primește o parte din această lumină reflectată de suportul pe care se află. În acest fel, zona cea mai întunecată a sferei nu se află niciodată pe linia de contur.

Acum, că am rezolvat asta, vine umbra care este mai închisă la baza sferei și se risipește cu cât e mai departe, până când dispare.

 

 

CUM FOLOSESC ACESTE PRINCIPII ÎNTR-UN PORTRET.

Banuiesc că nu o să vă apucați acum să desenați numai sfere, mere, portocale și nuci. Aceleași principii sunt folosite și la portrete. Ca să știți să hașurați corect un portret, trebuie să cunoașteți sfera și cilindrul.

O să înțelegeți mai bine din imaginile următoare. Să luăm exemplu nasul. La baza lui stă trei sfere și un cilindru.

Desenați aceste forme de bază. Ajutându-vă de ele, desenați conturul nasului. Apoi hașurați în funcție de regulile după care se ghidează sfera. În acest exemplu, lumina vine din față. Ca să vă fie mai ușor, mai priviți odată sfera desenată la începutul articolului.

 

Aici termin pentru ziua de azi.  Sper că nu v-am reținut prea mult, și v-a fost de ajutor aceste informații. Pentru orice întrebare, eu sunt aici să vă răspund la comentari.

PS: Cu ocazia sărbătorilor care sunt aproape, am de gând să vă fac un cadou. Lucrez de câteva zile la o cărticică în care să vă spun mai multe despre portret, formele care stau la baza lui, câteva sfaturi care să vă ajute. Încă nu sunt sigură ce o să mai cuprindă. Mi-ar fi de mare ajutor orice comentariu de la voi care să cuprindă problemele cu care vă confruntați acum. O să încerc să răspund la aceste întrebări în carte.

 

Vă salut.

Alina Militaru.

21 thoughts on “La ce ajuta sa stii sa desenezi o sfera

    1. elena-alina militaru Post author

      Iti multumesc si eu pentru comentariu, Simona. 🙂 Ma ajuta foarte mult la scrisul articolelor.

      Daca ai alte nelamuriri sau sugestii, poti sa lasi un coment aici sau unul privat. Am pus de curand si sectiunea Contact.

    1. Alina Militaru Post author

      Ideal ar fi sa nu se vada la nici un desen avand in vedere ca in realitate obiectele nu au contur. 🙂

      E destul de greu sa ajungi sa desenezi fara contur, dar daca vrei realism da, trebuie sters.

  1. Mirela

    Sunt extrem de utile toate articolele tale și îmi place în special modul în care explici, umorul de care dai dovadă și faptul că îmbraci ”lecția” într-o poveste împletită cu experiența ta de viață. E altceva, nu e o explicație searbădă și atât, se simte că te bucuri când faci ce faci și că te împlinește faptul că ne împărtășești din cunoștințele tale. Parcă te unge la suflet, parcă mai vezi o speranță când întâlnești oameni ca tine. Bravo de o mie de ori!!

  2. dorina

    buna,alina! imi place cum dai detalii,este pe intelesul fiecaruia. N-am mai desenat de mult si tare as vrea sa incep iar,deoarece imi da linistea cand desenez,din tot stresul vietii asteia desenul ma scoate intr-o liniste sufleteasca uitand pentru un moment de grijile vietii,imi face bine.Ai talent si-as vrea si eu sa-ti fur talentul tau pentru ca imi place stilul tau.Imi place sa desenez la nebunie! Nu mai sunt asa de tanara ,dar nici batrana,dar cred ca nu conteaza varsta si niciodata nu-i tarziu sa inveti cate ceva.Am sa ma apuc de studiat,iar cand am sa ma simt pregatita am sa-ti trimit desenele mele,acum numai copiez desene de pe net,ce imi place mai mult.Ma atrag mai mult portretele.As dori si mi-ar face placere sa-ti vad desenele portret,sa incerc sa ti le copiez! Cu drag,Dorina!

    1. Alina Militaru Post author

      Buna, Dorina!
      Ma bucur ca articolele mele te inspira. Daca arta te ajuta asa cum spui deseneaza. E o activitate care linisteste intr-adevar, pe langa alte beneficii pe care le poate avea.

      Astept desenele tale cand te simti pregatita.

      Lucrarile mele le gasesti pe facebook iar daca nu ai cont pe deviantart; http://alinamilitaru.deviantart.com/gallery/

    1. Alina Militaru Post author

      E o sfera imaginara asa ca nu are cine stie ce importanta.

      Iti pot spune ce creion folosesc pentru ce de fiecare data. Folosesc B pentru constructie si hasura in zonele luminoase, 3B pentru mare parte din umbre, 5B pentru zonele intunecate si accente.
      Creioanele astea se termina rapid si am nevoie de rezerve.
      La nevoie folosesc si restul creioanelor in functie de ce am in fata.

  3. Emily Kullter

    Mi-a iesit o sfera perfecta!! Cu umbre si cu toate cele!! Dar ca sa imi iasa am intins cu servetelul…dar oricum arata genial!! Multumesc pt niste sfaturi briliante!!!! Tot asa!!!
    P.S. Sora mea este si ea foarte pasionata de desen. E in clasa a 6-a. In special e pasionata de desene japoneze (animeuri). M-a intrebat daca ai putea sa faci un articol despre animeuri. Asta doar daca ai experienta in domeniu…;))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.