Despre hasura
Salut, oameni buni! Azi vreau să vă vorbesc despre haşură, ştiţi voi, liniile acelea paralele, puse una lângă alta care vă ajută să redaţi forma unui obiect.
Lucrurile stau destul de simplu, mai simplu decât vă imaginaţi. Pentru început, este nevoie doar să ajungeţi să stăpâniţi bine haşura la 45 de grade şi haşura în X. Vă trebuie puţină răbdare şi atenţie fiindcă e indicat să nu atingeţi cu mâna suprafaţa haşurată. Pielea umana are grăsime naturală care poate îmbâcsi foaia de hârtie şi strica lucrarea.
Haşura la 45 de grade într-o parte şi în cealaltă, arată cam aşa. Dacă combinaţi liniile ascendente cu cele descendente, obţineţi haşura în X.
Şi dacă mergeţi puţin mai departe, ajungeţi să faceţi un ghemotoc ţepos pe care puteţi să-l personificaţi.
Acum, aceste două tipuri de haşură, foarte bine stăpânite, vă pot ajuta să desenaţi lucruri cat se poate de realiste, dar desenul nu se opreşte aici, nici pe departe. Există multe tipuri de a haşura şi de a reda diferite materialităţi şi doar imaginaţia poate găsi limite.
Pentru a vă găsi propriul stil de a desena este nevoie să vă jucaţi cu haşura până găsiţi lucrurile care vă plac. Eu am stat într-o zi şi am experimentat câteva tipuri de haşură şi mi-au ieşit câteva de care sunt chiar încântată. Experimentaţi şi voi şi spuneţi-mi ce a ieşit.
Am de gând ca în articolele următoare să vorbesc despre construcţia corectă a unui portret şi apoi despre cum să valorezi un portret. O să vorbesc despre zonele de umbre şi lumini, despre sursa de lumină şi cum să redai forma. Dar până atunci trebuie să fiţi familiari cu tipurile de haşură, şi în special cu cea la 45 de grade şi cea în X.
PS: Mi-ar fi de foarte mare ajutor daca as sti cu ce probleme va confruntati in realizarea portretelor ca sa pun accent pe ele in articolelel viitoare.
Va salut cu respect si va astept si data viitoare.
Alina Militaru.
- Critica in arta
- Recomandari
Buna,
Astept si eu link-le ca sa descarc cartea.
Multumesc anticipat
Alina, vad ca tu desenezi de foarte mult timp si ai invatat o gramada de chestii, in general cei care deseneaza bine sau foarte bine au in spate multe ore / ani de studiu si lucru si o multime de reguli / metode pe care le-au invatat cu constiinciozitate. Spune-mi, ce sanse de reusita crezi ca poate sa aiba un om care doreste sa deseneze, dar nu vrea sa auda de niciuna din aceste reguli ? (spune ca vrea asa, doar sa se uite la imagine si s-o deseneze… pur si simplu). Cate sanse i-ai da sa reuseasca ? (vreau sa spun, sa reuseasca sa deseneze intr-adevar bine). Astept cu nerabdare raspunsul tau.
Buna intrebare, Raluca.
E greu de prezis asa ceva.
Teoretic, un foarte bun desenator are in spate o combinatie de talent si multe ore de practica, invatand acele reguli/metode de care spui tu.
Din cate mi-am dat seama, cu ceva mai multa munca, urmand cativa pasi si metode poti trece peste lipsa talentului inascut si poti invata sa desenezi foarte bine, la fel cum poti invata orice alta meserie.
Daca ai talent, poti face anumite lucruri intuitiv. Cum spuneai si tu, te poti uita la o fotografie si sa desenezi exact ceea ce vezi.
Pe de alta parte chiar si cei cu talent au nevoie de macar o pregatire de baza.
Priveste “regulile” in felul urmator; un mod de a explica rational ceea ce talentatii fac in mod intuitiv. Ochii pot fi usor indusi in eroare de anumite umbre care pica unde nu trebuie, de iluzii vizuale… si aici intra in joc cunostiintele in domeniu.
Regulile pe care eu le-am invatat sunt ca un manual de utilizare a unei case de jucarie din mai multe piese care trebuie asamblata. O poti construi ghicind care piesa se imbina cu care, bazandu-te pe ochii tai sau poti sa rasfoiesti manualul de utilizare.
Ma tem ca am scris cam mult dar mai adaug ceva; am observat ca ajung mai departe cei fara talent dar care au invatat pe branci decat cei care au un talent inascut dar prea putina curiozitate pentru “reguli”. Combinatia din amandoua e ideala, dar daca e sa aleg…
Diferenta e aceasta: “pasiunea pentru desen”. Cand esti pasionat de ceva esti curios de tot ce tine de acest domeniu, vrei sa afli fiecare truc care te face mai bun. In ceea ce priveste persoana de care vorbesti, trebuie sa se intrebe daca desenul e o pasiune sau doar o dorinta trecatoare. La intrebarea asta doar timpul poate raspunde. 🙂
Alina vreau sa te intreb ceva…Cand hasurezi folosesti niste creioane speciale?Caci eu cand am vrut sa incerc hasurarile astea nu mio prea iesit…Si is curios daca ai ceva creioane speciale pentru hasurat
Probabil ai un creion HB. Eu folosesc creioane din gama B; B1, B2, B3….. B8. Uita-te pe creion, spre coada ar trebui sa scrie ce creion e.
Am un articol despre materialele de desen. Poate gasesti mai multa informatii aici: http://alegsadesenez.com/cumparand-materiale-pentru-desen/
pot posta pe un site pt. copii articolul despre hasura?
multumesc
sorin
Salut, Sorin! Da, poti sa pui articolul acesta pe site daca mentionezi si de unde l-ai luat.
Din cate am auzit nu ar fi tocmai ok sa copiezi un articol cuvant cu cuvant fiindca s-ar putea sa faca probleme motoarele de cautare (google).
Nu ma pricep eu foarte bine la asta dar banuiesc ca pentru termen mai lung este mai ok sa scrii despre subiect cu cuvintele tale, chiar daca ai invatat si tu dintr-un alt articol. Eu, cel putin, am invatat foarte mult numai incercand sa explic prin scris ceea ce fac fara sa gandesc foarte mult procesul. 🙂
Buna! Am si eu o scurta intrebare. Ai putea sa imi spui (aproximativ) toate tipurile de hasura? 🙂
Nu cred ca au fost inventate toate…. exista atatea cate poti inventa.
Lasand gluma la o parte cred ca inteleg ce vrei sa spui. A fost un moment in care am crezut si eu ca daca stiu toate regulile impuse de arta o sa pot sa ma autonumesc fara nici o jena “artista”.
Adevarul e ca regulile sunt doar un reper, un punct de plecare iar posibilitatile sunt infinite atat timp cat esti pregatita sa incalci regulile odata ce le-ai invatat foarte bine. Asa se nasc “curentele artistice”.
Invata regulile, Antonia, apoi inventeaza unele noi, mai invata ceva, apoi inventeaza din nou. Ciclul nu se sfarseste niciodata. 🙂
Alina, cum deduci ce unghi trebuie folosit la o anumita hasura ? Ai o fotografie sa zicem, si vrei sa faci un portret dupa ea. Cum stabilesti inclinatia hasurii? Tine de sursa de lumina? Tine de muschii fetei sau ai corpului? Tine de optiunea personala a fiecarui artist? Trebuie sa fie cam aceeasi pe tot portretul sau poate/e indicat sa difere de la zona la zona ? Astept cu nerabdare raspunsul tau si multumesc anticipat.
Cred in ideea ca hasura e creata de fiecare artist in parte. Cred in diversitate si stil propriu, acel lucru care te face special si diferit de oricine altcineva. Asta in final.
Ca sa ajungi sa ai propriul stil insa e probabil sa fie nevoie sa incerci multe stiluri, sa inveti de la cati mai multi alti artisti, sa experimentezi cat mai mult, tipuri de hasura si tot ce tine de desen si pictura.
In final filtrand tot ce ai invatat si combinand diferite lucruri de la diferiti artisti o sa ajungi sa ai stilul tau ceea ce e important fiindca arta inseamna diversitate.
In ceea ce priveste hasura eu am cateva tipuri de hasuri pentru portrete care imi place. Nu o sa le pot copia perfect si nici nu-mi doresc asta dar iau anumite elemente (felul in care pune accentele, felul in care formeaza umbrele etc.) si le integrez in propia hasura.
Uite un exemplu: http://alinamilitaru.deviantart.com/art/NerySoul-Irina-Vorotyntseva-404277316
Alt exemplu ar fi acesta, tip mazgalitura ordonata: http://alinamilitaru.deviantart.com/art/Eddie-Vedder-382555657
Acesta pare a fi putin in ceata, cu cateva accente exact unde trebuie; http://alinamilitaru.deviantart.com/art/Portrait-of-a-Tibetan-girl-436437036
La acesta imi place culoarea care a fost integrata in hasura. Arata foarte bine: http://alinamilitaru.deviantart.com/art/Noyabr-skiy-veter-418819898
Acesta are o constructie impecabila si niste accente foarte bine puse. Arata siguranta a mainii: http://alinamilitaru.deviantart.com/art/Tom-Hiddleston-Chris-Hemsworth-324682681
Uite, pana si asta mi se pare super tare: http://alinamilitaru.deviantart.com/art/Untitled-409590682
Exerseaza mai multe tipuri de hasura. Nu te limita doar la unul. Cauta-ti artisti preferati si copiaza-i. Cu cat incerci mai mult cu atat stilul tau va fi mai bogat, mai versatil. Spor la lucru!
Multumesc, Alina, esti o minune.
Sunt cea de-a opta minune a lumii, nu-i asa?! 😀
Hei,Alina,cand fac un portret,nu trebuie “intinsa” hasura?Adica sa o fac umbra.Daca da,cu ce pot sa o “intind” ?
Poti s-o intinzi daca vrei. E o tehnica pe care o poti folosi sau nu. E folosita in special de artistii care vor ceva fotorealist dar poate fi destul de greu de folosit.
Ideea e sa nu faci hasura sa para murdara.
Eu intind hasura doar cand e vorba de zonele mai luminoase unde folosesc B sau 2B, maxim 3B si folosesc un servetel pentru asta. Degetele le folosesc doar daca sunt curate si m-am spalat inainte cu sapun fiindca pielea are o grasime naturala care lasa urme urate pe foaie.
Se pot folosi multe instrumente pentru intins; servetele, bete de urechi pentru zonele mai mici, buretei demachianti, etc. Testeaza-i insa inainte sa vezi ce textura obtii.
Pentru inceput insa, daca abia inveti sa desenezi insearca sa hasurezi simplu, fara sa atingi cu nimic suprafata desenata. Important e sa ajungi la o hasura curata, indiferent ce tip de hasura folosesti.
Buna, Alina! Imi doresc foarte mult sa invat sa redau din creion orice textura de material. Ma poti indruma de unde sa incep ? Exersez la hasura 🙂 Sper ca e un inceput bun… Multumesc frumos 🙂
Buna!
Studiaza din natura.
Texturile sunt superb de studiat. Imi plac si mie mult. Imi pare rau numai ca nu stiu sa-ti recomand ceva tutoriale pentru asta. Zic de ceva timp ca o sa scriu articole despre diferite texturi dar nu am ajuns pana acolo inca, in afara de textura parului si pielea ridata pentru portret. 🙂
La saitul dvs am gasit doar artocole bine informate. Va recomand pentru felul in care scrieti parerea in pagina aceasta.
Îmi plac foarte mult articolele tale, sunt foarte instructive, mai ales pentru începători mai în vârstă, cu puțin talent, dar care nu mai au timp si posibilitate de a face o scoală de profil, din cauza obligațiilor familiale si de serviciu.
Ma bucur ca sunt folositoare, Diana. 🙂
Buna Alina
Am si eu o intrebare. Termin acum liceul si tre sa aleg facultatea. Am decis pentru arte deoarece de mic copil desenez bla bla . Iubesc desenul toti din familie prieteni etc. m-au sfatuit sa fac o cariera din asta spunand ca am talent, insa as vrea un sfat de la tine. Sunt interesat de partea grafica desen in creion, carbune insa sunt interesat si de partea digitala: photshop. As vrea sa fac o combinatie intre ele 2 si as vrea si sa incerc desenul in ps pe tableta electronica de ex.. Acum vreau si sa ma sustin financiar si sa fac un job din aceasta pasiune insa am frica viitorului. Multa lume spune ca e foarte greu dupa arte, sau si ca designeri nu prea iti mai convine sa lucrezi etc. Daca intru la unarte sectia design ca ce as putea sa lucrez dupa ? Adica cam ce as putea lucra dupa facultate. Sper sa imi raspunzi si sper ca ai inteles intrebarile mele cam ciudate sau banale . Mersi
Buna, B!
As vrea sa am niste raspunsuri perfecte. Din pacate am doar o parere personala care sper sa-ti fie de folos.
Am avut si eu intrebarile tale si inca mi le mai pun uneori. Nu stiu unde ai putea sa te angajezi dupa facultate in domeniul acesta. Nu am fost curioasa sa aflu. Eu m-am indreptat in directia artei cu gandul de a incepe ceva pe cont propiu.
Am avut multe vise copilaresti la inceput facultatii. Le-am pierdut pe parcurs pe majoritatea. Am ramas cu cateva si am cautat solutii pentru a le pune in practica.
Pana acum am reusit sa pun in practica o mica parte din ele. Mi-au adus doar bani de buzunar pe plan financiar dar mai mult de atat mi-a dat increderea ca se poate si acum lucrez la niste proiecte personale ceva mai mari.
Nu stiu cata siguranta ai in domniul acesta. Nu stiu cata siguranta ai in orice domeniu ai alege.
Ceea ce eu observ sunt posibilitati. Parintii nostri au trait intr-o lume restrictionata, poate ceva mai sigura dar limitata.
Noi avem o deschidere mai mare, mai multe oportunitati. Traim intr-o lume diferita, intr-o continua schimbare. Cu ceva cunostiinte de engleza, conectare la internet si ceva initiativa putem ajunge in multe colturi ale acestei lumi.
Traim intr-o lume potrivita pentru oamenii cu initiativa si creativitate. Orice domeniu ai alege fa-ti treaba foarte bine si ia initiativa, ia-ti viata in propiile maini.
In rest cred ca o sa fim bine. 🙂
Multumesc mult pentru raspuns. Da e greu, si raspunsul tau e foarte apropriat de cel al parintilor mei :D. Cu siguranta vreau sa-mi continui pasiunea asta si vrea sa devina mai mult decat o pasiune. Am o singura intrebare cum as putea sa aleg facultatea de arte. Adica cum aleg care este cea mai buna ? De exemplu as vrea sa ma duc la unarte. Sper sa mai poti sa ma ajuti intre timp am sa ma abonez si eu la blogul tau si am sa-l urmaresc deoarece te-am descoperit de putin timp.
La unarte cred ca o sa fii bine. Eu am fost la facultatea de arte din Timisoara. E o facultate buna si acolo. In Cluj am auzit ca ar mai fi buna…
Revenind la ce am spus mai sus, cred ca exista o limita a ce poate o facultate, respectiv profesorii ei sa te invete. Nu trebuie sa uitam ca majoritatea din ei reprezinta generatia trecuta si poate multi din ei nici nu practica in domeniul pe care-l preda decat in limitele orelor din facultate.
Nu spun ca nu e buna. Facultatea deschide multe usi dar nu te baza doar pe ea. Depinde de tine ce faci cu oportunitatile care apar.
Unarte e o alegere buna fiindca are deschidere mare la public. Fiind vorba de capitala se gasesc mai multe oportunitati acolo. Fii un om cu initiativa si nu-ti fie teama sa gresesti din cand in cand atat timp cat riscurile nu ar putea avea repercusiuni pe prea mult timp, in viitor.
Acestia sunt anii in care poti experimenta si poti pune in aplicare idei personale legate de arta. Victoriile le poti adauga la CV, greselile in lista lectiilor de viata care sunt poate chiar mai importante. 😀
Multumesc de tutorial!
super blogu,succrs in continuare